baleseti sebész

baleseti sebész

Hivatások baleseti sebész
Angol elnevezés: Trauma surgeon
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Ha szeretnél embereknek az életén segíteni, és nem bánod, hogy sokat kell dolgoznod, ami sok stresszel jár, akkor ez lehet a neked való hivatás!

A baleseti sebész rendkívül fontos szerepet tölt be az egészségügyi ellátásban. A különböző balesetekben, szerencsétlenségekben megsérült – törés, zúzódás, égési sérülés stb. – emberek sérüléseinek műtéti kezelését végzi, különféle sebészeti eszközök segítségével. A baleseti sebész munkája komoly felelősséggel jár, hiszen olyan, adott esetben életveszélyben lévő pácienseken kell segítenie, akiknek a sérülésével lehet, hogy a műtőasztalon szembesül először. Tevékenységeinek végzése során mindig tartja magát a Magyar Orvosi Kamara és a vonatkozó törvények előírásaihoz.

A baleseti sebész munkája során mindig arra törekszik, hogy páciense sérülése a lehető legjobb ütemben, szövődmények nélkül gyógyuljon. Ennek érdekében pontosan tisztában kell lennie a sérülés – törés, ficam stb. – tulajdonságaival, hogy melyik testrészt érinti, hogyan keletkezett, és adott esetben milyen belső szerveket érintett, mi mindenre lehet hatással az emberi szervezetben. Munkája során az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Fogadja a betegeket. Ezt jellemzően baleseti sebészeti szakrendelés alkalmával, szakrendelőben teszi, vagy a mentősök által behozott friss sérülteket látja el a kórház traumatológiai osztályán.
 • A beteg panaszaiból kiindulva következtet sérülésére. Ha szükséges, eltérő alapvizsgálatokat is ellát – röntgen, ultrahang stb. –, amelyben más szakorvosok és asszisztensek segítik.
 • Elvégzi a szükséges műtétet. A diagnózis alapján célravezetőnek tartott beavatkozást minden esetben asszisztensek segítségével végzi.
 • Együttműködik más szakorvosokkal, illetve egészségügyi dolgozókkal. Szükség esetén beutalót ír egy szakorvoshoz – neurológus, gyógytornász stb. –, amihez csatolja a beteg leleteit.
 • Ügyeleti szolgálatot lát el. Ha a helyzet úgy kívánja, az éjszaka közepén is elvégzi a beteg életének megmentéséhez szükséges beavatkozást.
 • Adminisztrációt végez. Annak érdekében, hogy a beteg életének egészségügyi szempontból meghatározó eseményei nyomon követhetővé váljanak, adatait, betegségét, az elvégzett kezelést és a kiutalt gyógyszereket a társadalombiztosítási rendszerben rögzíti.

Elvárt végzettség:

Doktori

Munkaidő

12 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

3/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

2/5

Veszélyes:

2/5


Átlagjövedelem:

30 434 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

Hazai viszonyok

Magyarországon a baleseti sebésznek sok munkája van, sokszor éjszakánként is bent kell maradnia a kórházakban, hogy figyelhesse a betegeik állapotát, fogadja az új sérülteket. Itthon a munkáját váltakozó munkarend szerint végzi. Mivel a betegeknek folyamatosan szüksége lehet rá, így előfordulhat, hogy több műszakban, naponta akár több mint 12 órában is dolgoznia kell. Ennek megfelelően a hétvégék és az ünnepnapok sem képeznek kivételt munkanapjai közül, hiszen sürgős műtéti beavatkozásokra ilyenkor is szükség lehet. Az ügyeleti rend beosztásától függően gyakran akár éjszaka is dolgoznia kell.

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

Külföldön sok lehetőség van dolgozni baleseti sebészként, ehhez a legtöbb helyen az kell, hogy meglegyen a megfelelő végzettséged az adott ország iskoláiban, és beszéld az ország nyelvét. Továbbá külföldön az állami szektorban talán jobb körűlményekkel találkozhatsz mint itthon felszerelés, munkahelyi körűlmények, fizetés, stb. (ez egyértelműen az adott országtól függ, sajnos vannak sokkal rosszab körűlményekkel rendelkező országok is.) A magánszektorba a fizetős modeljének köszönhetően elég sok pénz van ez általában jóval szebb, modernebb munka körűlményeket jelent.

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

A baleseti sebészekre szükség van, és szükség is lesz, mivel ha valami baleset ér minket, akkor ők azok, akik megműtenek minket, és utána elvégzik a további kezeléseket.
Ha később hivatást szeretnél váltani, akkor könnyedén átmehetsz az orvosláson belül másik területre, legfeljebb egy képzést kell elvégezned hozzá.

Átlagkereset Magyarországon

A baleseti sebészek átlagos keresete hazánkban 434.000 Ft körül mozog. Az utóbbi években nem volt tapasztalható jelentős elmozdulás ezen a területen. A szakemberek átlagkeresete 264.000 és 557.000 Ft között alakulhat, melyet a közalkalmazotti bértáblán felül a sebész szakmai tapasztalata, beosztása és betegkörének nagysága is meghatároz. A magán egészségügyi intézményekben elhelyezkedő szakemberek bére ettől lényegesen eltérhet.

Rövidtávú előrejelzés

A rövidtávú előrejelzések azt mutatják, hogy a baleseti sebészek iránti kereslet a jövőben is magas lesz. Ez is azt mutatja, hogy a baleseti sebész végzettséggel rendelkezők továbbra is könnyen el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon. Állami és magánkézben lévő egészségügyi intézményekben is lehetőségük van a munkavállalásra

Forrás: palyaorientacio.munka.hu/

Rokonszakmák

 • Kardiológus
 • Ortopédus
 • Sportsebész.
 • Neurotraumatológus
 • Kézsebész
 • Vállsebész
 • Térdsebész

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
30 434 EFt - 30 434 EFt

EU
€223,956.00 - €223,956.00

USA
$366,516.00 - $366,516.00

ÁZSIA
¥145,517.00 - ¥145,517.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Támogatók

Támogatói felhívás...
Támogasd a(z) baleseti sebész hivatásoldalt!

Jelentkezz be a támogatáshoz

Előnyök

 • Embereken segíthetsz
 • Életeket menthetsz
 • (általában) Jól fizet
 • Hatalmas tudást tehetsz szert
 • Megbecsült tagja lehetsz a társadalomnak

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • Nap, mint nap rengeteg stressz ér
 • Ha hibázol, akkor emberek halhatnak meg
 • Precíz műtéteket kell elvégezned
 • kötetlen munkaidő (a rossz fajtából)

ismeretlen forrás

GYIK

mi a sportsebészet célja és miért különálló terület?

A sportsebészet az ortopédia egy speciális szakterülete. Elsősorban a mozgásszerv-rendszer zavaraival foglalkozik, ebbe beletartozik azok megelőzése és kezelése is. A sportolás közben létrejött izom-, ízület- és csontsérülésekkel foglalkozik, melyek sokszor a túlterhelésből adódnak. A kezelések és az esetleges műtétek fontos kiegészítője az azokat követő rehabilitáció, mely elsősorban a sportorvos és gyógytornász szakemberek közreműködésével megy végbe.

Milyen előkészületekre van szüksége egy orvosnak műtét előtt?

Az előkészületek célja a műtét közbeni fertőzés, más néven szepszis elkerülése. Ennek érdekében műtét előtt alapos bemosakodásra van szükség, melynek szigorúan meghatározott menete van. Az alkalmazott fertőtlenítőszernek egyaránt el kell pusztítania a bőrön jelenlévő baktériumokat, vírusokat, gombákat és spórákat is. Bemosakodás után a köpenyt és a kesztyűket is egy kesztyűt viselő műtőssegéd adja fel az orvosra, hiszen azok külső felületét szabad kézzel érinteni szigorúan tilos.

hányféle olló található egy sebészeti műtőben?

Legalább 8 fajta különböző sebészeti olló létezik, melyeket attól függően használják, hogy milyen szövetet, milyen területet vágnak fel vele. A speciális Cooper-ollót a varróanyag vágásához, a Mayo-ollót előkészítéshez, a peritoneum ollót pedig kifejezetten a hashártya felvágására használják. Viszont az összes ollóban közös, hogy mindig az 1. és 4. ujjak vannak a gyűrűkben, a 2. ujjal a forgáspontnál pedig kitámasztják az orvosok.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A baleseti sebész munkájában a higiéniás körülmények kulcsszerepet játszanak. Munkájára az alábbiak jelenthetnek veszélyt, ártalmat:

 • a munkához használt műszerek, eszközök és anyagok nem megfelelő használata, illetve azok nem kellő mértékű sterilizálása balesetveszélyt jelenthet magára és a páciensre nézve is;
 • az orvosi röntgenkészülék használata sugárveszéllyel járhat;
 • a különböző elektromos berendezések áramütést okozhatnak;
 • fertőzésveszély jöhet létre műtéti sérülések következményeként;
 • a kéz és seb fertőtlenítőszerek, altatógáz használata során vegyi anyag ártalom érheti a dolgozót.
A baleseti sebésznek mindezek miatt fokozottan ügyelnie kell a védőeszközök (védőruha, védőszemüveg, védőálarc, védőmaszk, dupla védőkesztyű, röntgensugár elleni ólomkötény) használatára, valamint a higiéniás előírások betartására.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A baleseti sebész munkája közepesen nehéz fizikai megterheléssel és fokozott szellemi igénybevétellel egyaránt jár. Fizikai nehézséget elsősorban az operációk során hosszabb ideig egy helyben állva, görnyedt testtartásban, szükség esetén ólomkötény használata mellett végzett munka jelent. A baleseti sebész munkájához jellemzően hozzátartozik a túlórák, az éjszakai ügyeletek, valamint a több műszak vállalása. Mindezek mellett munkája során folyamatosan nagy felelősséggel járó, sokszor nagyon gyors döntések meghozatalára van szükség. Ezek olyan feszültségforrások, melyek fizikai és szellemi fáradtsághoz, kimerültséghez vezethetnek.  Pszichikai nehézséget jelenthetnek:
 • érzelmi megterhelés a különböző traumák vagy a halál látványa, és a haldoklókkal és hozzátartozóikkal való kapcsolattartás miatt;
 • a munka elvégzéséhez szükséges folyamatos készenléti állapot;
 • gyors döntéshozatal szükségessége a váratlan, érzelmileg megterhelő helyzetekben is.
Mindezek miatt fontos, hogy maradjon idő a pihenésre és a kikapcsolódásra is, így könnyebben feldolgozhatók és kezelhetők a munka jellegéből adódó nehézségek.

Forrás: palyaorientacio.munka.hu/

Összehasonlítás

kardiológus

A kardiológus a szív és érrendszeri problémákkal foglalkozik, különböző vizsgálatokkal ellenőrzi a beteg egészségi állapotát, ezután elvégzi a szükséges beavatkozásokat. A baleseti sebész pedig az egészségügyi ellátás kiemelt fontosságú szereplője, rendkívül felelősségteljes munkát végez, hiszen döntéseivel pácienseinek életét befolyásolja. A különböző balesetekben, szerencsétlenségekben megsérült emberek sérüléseinek műtéti kezelését végzi, különféle eszközök segítségével. 

Forrás: Hornyák Richárd, 2020.08.28

A csoport képének forrása: pixabay

Belépő ismeretek

Szükséges kompetenciák

A baleseti sebésznek ahhoz, hogy sikeres műtéteket végezzen, a kollégákkal megfelelően együttműködjön, illetve a betegekkel is jó kapcsolatot ápoljon a következő készségekre, képességekre van szüksége:

 • Felelősségtudat, hiszen döntéseivel mások életére van komoly hatással;
 • Figyelem, mert az összes panaszt és tünetet észre kell vennie ahhoz, hogy a megfelelő kezelési módot tudja választani;
 • Kézügyesség, hogy a műtétek igen aprólékos részleteit is el tudja végezni;
 • Probléma megoldási képesség, mert minden problémára a lehető legjobb megoldást kell megtalálnia, vészhelyzetek esetén a lehető leggyorsabban;
 • Emlékezet, hogy az egyes betegek panaszait és az azokra adott kezelési módszereket fel tudja idézni;
 • Logikus gondolkodás, mely szintén a lehető legjobb és leghatékonyabb döntések meghozatalát segíti elő.
Mindezek mellett a baleseti sebész munkája során előnyös tulajdonság a jó konfliktuskezelési és stressztűrési képesség, hiszen az ilyen helyzetek során sokszor mind a beteg, mind pedig a hozzátartozók felfokozott lelkiállapotba kerülnek

egészségügyi követelmények

Ahhoz, hogy munkáját eredményesen és magas színvonalon tudja végezni a baleseti sebész, bizonyos egészségügyi feltételek megléte szükséges:
 • karok, kezek, ujjak épsége – a szükséges orvosi műszerek szakszerű és veszélytelen alkalmazásához;
 • jó fizikai kondíció, jó állóképesség – mert a komolyabb műtétek sokszor órákig eltarthatnak, valamint az ügyeletek és az éjszakai műszakok vállalása során is szükséges;
 • ép látás, ép színlátás – ahhoz, hogy a páciens tüneteit megfelelően tudja észlelni;
 • érthető beszéd és hallás – a betegekkel és munkatársaival való kommunikációhoz;
 • megfelelő idegi/pszichés teherbíró képesség – ahhoz, hogy a komoly, nagy felelősséggel járó beavatkozásokat is megfelelő módon tudja elvégezni.
Hallássérültek a halláskárosodás mértékétől függően, jó beszédértést lehetővé tevő hallókészülék használatával betölthetik a munkakört.

Hasznos tantárgyak

Ahhoz, hogy munkáját magas színvonalon tudja végezni, elsősorban a természettudományos tárgyakban való jártasságra van szüksége a baleseti sebésznek:
 • biológia / egészségtan hiszen tisztában kell lennie az emberi test felépítésével és működésével
 • kémia a gyógyszerek hatásai miatt;
 • fizika szintén szükséges a szervezet működésének megértéséhez.

Forrás: palyaorientacio.munka.hu/

Hol képzik?

 • Semmelweis Egyetem: Általános Orvosi Kar
 • Pécsi Tudományegyetem: Általános Orvosi Kar
 • Szegedi Tudományegyetem: Általános Orvosi Kar

Forrás: Hornyák Richárd, 2020.08.28

A csoport képének forrása: pixabay

 • Leírás forrása: palyaorientacio.munka.hu/
 • A hivatás képének forrása: pixabay
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!