Hivatások

Kiemelt hivatások

Informatika

Informatika

Vajon van még olyan munka, amihez nem jön jól, ha értesz a kütyükhöz, a számítógéphez? Hol nincs egy program vagy egy app, amivel feleannyi idő alatt meg lehet csinálni a dolgaidat? Hová tudsz nyúlni, ahol nem egy kütyüt vagy programot találsz?!
Egy traktor vagy egy konyha is tele van velük, de ha irodai munkád lesz, orvos vagy nővér leszel, esetleg tanítasz, akkor nem az a kérdés, hogy értesz-e hozzá, hanem az, hogy mennyire. - Na, az informatikusok azok az arcok, akik nagyon értenek hozzá.

Hát ezt tök jól meg lehetne csinálni egy programmal! Miért nem így csináljuk? - mindezt őszinte csodálkozással. Ha sűrűn felteszed ezt a kérdést a szüleidnek vagy akár egy boltban, utazásnál, esetleg a TV vagy a Youtube előtt, akkor Te egy rendszerszervező vagy.
Ha nyomban leülsz egy gép elé és meg is tudod csinálni a kódolást, akkor Te egy programozó vagy.
Ha mindenféle érzékelőket is be kell szerelni és hozzákötni a cucchoz és ennek a megoldása érdekel és szinte látod magad előtt, akkor Te egy hardveres vagy.
Ha a szomszédok hozzád viszik a gépeiket, hogy csinálj vele valamit, hogy működjön, akkor lehetsz rendszergazda.

Válogathatsz, hogy egy kis hazai céghez vagy egy óriási nemzetközi céghez menjél dolgozni, esetleg az államhoz. Vállalkozhatsz is, ha nagy ötleted és késztetésed van - így indultak neki a Musk fivérek az életnek.
Sok területen annyi érdekes és hasznos munkát találsz, hogy szinte kizárt a kudarc. Annyi csak a feltétel, hogy érdekeljen az informatikai oldala az adott területnek. Ez lehet ipari munka, oktatással kapcsolatos programok vagy rendszerek, nagy logisztikai kihívások, esetleg kórházi vagy orvostechnikai eszközök.
De csinálhatsz olyan nagy rendszereket is, mint a Nokia, Microsoft vagy a Facebook, Prezi.
Nagy az esélyed, hogy mindenhol szívesen látnak informatikusként. 

Környezetvédelem

Környezetvédelem

A környezetvédelemről már sokat hallottunk, de ez kifejezetten egy olyan téma, amiről nem elég, ha csak beszélünk. Mindannyiunk közös érdeke a természeti értékek megóvása, hiszen az életünk függ tőle. Az utóbbi néhány évtizedben hatalmas károk érték a bolygót az emberi tevékenységek miatt és ezt a mi felelősségünk jóvá tenni.

Ha szeretnéd, hogy nem csak te, de még a gyerekeid is abban a világban élhessenek, amit te láttál azonnal cselekednünk kell. Minden kis lépés sokat számít egy olyan ügyben, amiben a teljes fennmaradásunk a tét.

Sokat segíthetsz akár már otthonról is anélkül, hogy rengeteg időt vagy pénzt szánnál az ügyre. Ha környezettudatosan vagy zölden szeretnél élni azt a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve akár az önkéntes akciókig sokféleképpen megteheted.

A környezetvédelem az utóbbi harminc évben kezdett látványos fejlődésbe. Előtte az emberi kizsákmányolás környezetre gyakorolt hatásaival csak csekély mértékben foglalkoztak. Egyik korai nagy áttörése a Montreali jegyzőkönyv, amely 1987-óta korlátozza és tiltja egyes ózonréteg károsító gázok kibocsájtását. Azóta számos korlátozás, rendelet és törvény lépett életbe, amelyek támogatják és segítik a természeti értékek fenntartását. Több nagy szervezet és szövetség alakult, beszéljünk akár civil szervezetekről, akár államok közti szövetségekről és hivatalokról.

Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Ha szívesen töltenéd az idődet egy gyümölcsösben vagy szereted, az állatokat lehet, hogy ez a neked való szakma. A mezőgazdaságban igazán visszanyúlhatsz a gyökerekhez és ezt szó szerint is értheted.
Ha a lugas szó nem egy bőrbetegséget juttat eszedbe, akkor lehet, hogy nem csak képen láttál szőlőt. Talán metszeni és oltani is tudsz vagy ültél már traktoron? Termessz növényeket, élvezd a frissen kaszált fű illatát és a friss levegőt minden nap!
Tudod mi a különbség a kos és a jerke között, vagy ittál már házi tejet? Legyen külön bejáratú állatsimogatód!

Pénzügy

Pénzügy

A kapitalista világgazdaság korában a pénz, és az ezzel foglalkozó emberek hajtják előre a világot. Ebből kifolyólag pénzügyi szakemberekre mindig is szükség lesz, hogy fenntarthassák a piacgazdaság egyensúlyát.