Bölcsődei dajka

Bölcsődei dajka

Hivatások Bölcsődei dajka
Angol elnevezés: Nursery nurse, Baby room leader
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

Nem csupán szakma, hanem hivatás.

A bölcsődei dajka közreműködik a kisgyermeknevelők hatékony, szakszerű nevelő-gondozó munkájában. Szükség esetén a kisgyermeknevelők kérésére felügyeletet biztosít, viszont a gyermekek gondozásában nem vehet részt.
A gyermekek étkezése előtt fertőtlenítős kézmosást végez, a csoportszobákat minden étkezés után rendbe teszi. A HACCP rendszer ismeretében az élelmezéssel kapcsolatos higiéniai előírásokat betartja. A megfelelő higiéniai előírásokat betartva takarítást végez.
 

Elvárt végzettség:

Alapfokú

Középfokú

Munkaidő

8 órás

12 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

4/5

Szellemi:

4/5

Kreatív:

4/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

2 796 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

1.862

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

a hivatás előzményei, illetve a kialakulásához vezető, vagy azt befolyásoló tényezők. A bölcsődei dajka munkakör 2017. év elején került bevezetésre a korábban takarító személyzet nújragondolásaként, valamint a bölcsődei rendszer újraszervezése, a gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakulása miatt. Ennek következtében a bölcsődei ellátás keretében többféle intézmény- és szolgáltatástípus  jelent meg (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, illetve a napköziben gyermekfelügyelet). Továbbá megszűnt, átalakult a családi napközi és a házi gyermekfelügyelet. Mindehhez szükségesnek bizonyult a bölcsődei intézményekben egy új munkakört meghatározni, jelen esetben a bölcsődei dajka munkakört.

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

A bölcsődei dajka munkáját bölcsődében végzi. A munkakörülményeknek köszönhetően a munkavégzés nyugodt, kiegyensúlyozott, a környezet kellemes. A munkavégzés nagyrészt a csoportszobában történik, továbbá a szabadban, a bölcsőde udvarán. A legfontosabb munkaeszközök a gyermek gondozásához, ápolásához, étkezéséhez, valamint környezetének tisztántartásához kapcsolódnak. Napi munkája elvégzéséhez elsősorban takarítóeszközökre és mosogatóeszközökre van szüksége.

ismeretlen forrás

Előnyök

Előnyként említendő, hogy a bölcsődei dajka munkaköre sokszínű és változatos. Sok mozgással jár munkájának elvégzése, ami egyrészt előnyösnek mondható. Végül, de nem utolsó sorban pozitívum az, hogy a bölcsődei dajka a munkája során kisgyermekekkel van körülvéve, az általuk kapott határtalan szeretet kárpótolja őket az esetleges negatív tényezőkkel szemben. 

ismeretlen forrás

Hátrányok

Nehézségként is megemlíthető a sok mozgás szükségessége, ugyanis csak ép mozgásrendszer esetén kivitelezhető. Munkája során a fertőtlenítőszerek és tisztítószerek használata allergiás tüneteket okozhat. Erős immunrendszer szükséges ennek a munkakörnek az ellátásához, ugyanis sok gyerekbetegséggel találkozhat a munkavégzése során.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

A bölcsődei dajka hivatással kapcsolatban sztereotípiaként megemlíthető, hogy az emberek döntő többsége kizárólag nőket tud elképzelni ebben a munkakörben.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Híres filmek

Nemzetközi kitekintés

A bölcsődei dajkák számára külföldön biztosítanak hivatásukkal kapcsolatos tréningen való részvételt. Az NDNA honlapján fél napos programot kínálnak a szakmában dolgozóknak, valamint ismertetik a tréning tartalmát és a részvételi díjat is feltüntetik.
A hivatás helyzetét külföldi álláshirdetéseket tekintve pozitívan lehet szemléltetni, számos honlap keres bölcsődei dajkát. Többek között az Indeed, és a Reed.co.uk.
 

ismeretlen forrás

Hazai viszonyok

A bölcsődei dajka hivatás nem tartozik a leginkább megbecsült és jövedelmező hivatások közé Magyarországon. Amennyiben a dolgozó rendelkezik érettségivel, vagy érettségi után megszerzett egyéb, ehhez a hivatáshoz köthető szakképesítést (pl.: dajka, bölcsődei/óvodai dajka), még magasabb fizetési osztályba sorolható a közszférában. A dajkák jövedelme nagyon eltérő, hiszen általános iskolai végzettséggel és érettségivel is foglalkoztathatók. Előbbi esetén minimálbér, érettségi vagy magasabb végzettség esetén a garantált bérminimum jár a dolgozónak.
 

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

Bölcsődei dajkához köthető rokonszakmák közé sorolható az óvodai dajka vagy kisgyermeknevelő,-gondozó hivatás is.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
2 796 EFt - 2 796 EFt

EU
€30,000.00 - €30,000.00

USA
$32,600.00 - $32,600.00

ÁZSIA
¥59,400.00 - ¥59,400.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: ksh.hu

Belépő ismeretek

Jelenleg a bölcsődei dajka munkakör betölthető általános iskolai végzettséggel, valamint érettségivel is, természetesen ebben a két esetben a jövedelmekben tapasztalható különbség, hiszen előbbivel a minimálbérre jogosult, utóbbival a garantált bérminimumra. A feladatok tekintetében nincs eltérés. A bölcsődei dajka a NM rendelet szerint a továbbiakban az alkalmazható, aki elvégezte bölcsődei dajka számára miniszteri rendeletben előírt tanfolyamot.

A munka megkezdése előtt szükséges az érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálat elvégzése. Elengedhetetlen feltétel a kisgyermekek szeretete, a mások igényéhez való alkalmazkodás, segítő szándék. A türelem, a lelkiismeretes munkavégzés, a gyermekzaj tűrése, valamint a jó állóképesség is nélkülözhetetlen. Fontos, hogy a bölcsődei dajka meg tudja teremteni a szeretetteljes légkört, valamint jól és hatékonyan kommunikáljon a munkatársakkal, szülőkkel, gyermekekkel. Nagyon fontos, hogy személyes, tiszteletteljes kapcsolat alakuljon ki a kisgyermekek szüleivel. Fontos az otthonos légkor megteremtése. E hivatás gyakorlásához humán beállítódásra van szükség, mivel e munkakörben tevékenykedők az emberekkel, elsősorban a kisgyermekekkel foglalkoznak. A hivatás nyelvismeretet nem igényel, a gyakorlat és rutin sem feltétlenül elvárás, pályakezdők is el tudnak helyezkedni ezen a pályán.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Kapcsolódó cikkek

A NurseryWorld honlapon sokféle cikk található a dajkák világával kapcsolatban. Nem kizárólag bölcsődei dajkákkal kapcsolatosan olvashat ezen az oldalon, hanem óvodai dajkák is megjelennek. Számos naprakész hírrel találkozhatunk, például a jelenleg aktuális koronavírus helyzetre vonatkozóan írnak az óvodák működéséről és az óvodás korú gyermekekről, de bölcsődei közegről is készült írás, melyben arról tájékoztatnak, hogy kis csoportban tartózkodjanak a gyerekek a bölcsődében, a bölcsődében dolgozók feladata a gyakori fertőtlenítés, valamint a nehezen tisztítható gyerekjátékok mellőzése most rendkívül fontos.
NurseryWorld

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!