Fogászati asszisztens

Fogászati asszisztens

Hivatások Fogászati asszisztens
Angol elnevezés: Dental assistant
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

Munkája során szinte észrevétlen, ugyanakkor jelenléte nélkülözhetetlen

A fogorvos irányítása és ellenőrzése mellett segédkezik a fogászati kezeléseknél, tisztán tartja, fertőtleníti, előkészíti a műszereket és a kezeléshez szükséges különböző fogászati eszközöket, elvégzi az adminisztratív teendőket. Feladatai: a) páciensek fogadása, adataik felvétele, új betegek előjegyzése, meghallgatása, irányítása, felvilágosítása, az orvos tájékoztatása; b) a fogászati vizsgálatokhoz és beavatkozásokhoz szükséges anyagok és eszközök, valamint gyógyszerek előkészítése; c) asszisztálás fog- és gyökértöméseknél, a fogpótlás folyamatában, fogeltávolításnál, gyermekfogászati beavatkozásoknál, a fogszabályozás menetében; d) közreműködés röntgenfelvételek készítésénél, röntgenfilmek előhívása, kidolgozása; e) a fogtechnikai munkák eljuttatása a laboratóriumba; f) eszközök javításáról, pótlásáról való gondoskodás, biztonságos munkakörülmények teremtése; g) nyilvántartás vezetése a betegekről és a kezelésekről, fogászati ellátással kapcsolatos számítógépes programok kezelése, az elvégzett tevékenységről statisztikai és szöveges jelentés készítése a szabályok, a bizonylati szabályzat és a határidők betartásával; h) önálló feladatként az orvos irányításával és felügyeletével a csoportos szűrések, kezelések, megelőző foglalkozások szervezésében való részvétel, fogászati egészségnevelési programok szervezése, fogászati felvilágosítás szemléltetőeszközeinek beszerzése.

Elvárt végzettség:

Középfokú

Munkaidő

8 órás

12 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

4/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

5/5

Veszélyes:

4/5


Átlagjövedelem:

3 115 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

6.523

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

Az Indus Völgyi Civilizáció leletei nemcsak azt bizonyítják, hogy a fogfájás évezredekkel ezelőtt is gondot okozott az emberiségnek, hanem azt is, hogy a fogorvoslás kezdetleges formája már Krisztus előtt 7000-ben is létezett. Az ókori feltörekvő fogorvos jelöltek a gyöngymegmunkálás mesterei voltak, akik gyakran íjfúrókat használtak a fogproblémák kezelésére. Ekkor jelennek meg elsőként a fogorvos asszisztensek is, akiknek az volt a dolga, hogy lefogják a beteg hadonászó karját és lábát a kétségtelenül gyötrelmes beavatkozás során.

Ez persze azóta változott, köszönhetően az érzéstelenítés különböző formáinak. De alapvetően a fogászati asszisztens mindig jelen volt a kezelést végző orvos mellett, hiszen beteg szájában lévő fogorvos nem foglalkozhat mással, így a számtalan eszköz és anyag kézbeadására, a környezet rendbentartására szükséges egy másik személy.

Amit még tudni lehet a hivatásról

A fogorvos irányítása és ellenőrzése mellett segédkezik a fogászati kezeléseknél, tisztán tartja, fertőtleníti, előkészíti, a műszereket és a kezeléshez szükséges különböző fogászati eszközöket, elvégzi az adminisztratív teendőket.

Feladatai:

 • páciensek fogadása, adataik felvétele, új betegek előjegyzése, meghallgatása, irányítása, felvilágosítása, az orvos tájékoztatása;
 • a fogászati vizsgálatokhoz és beavatkozásokhoz szükséges anyagok és eszközök, valamint gyógyszerek előkészítése;
 • asszisztálás fog- és gyökértöméseknél, a fogpótlás folyamatában, fogeltávolításnál, gyermekfogászati beavatkozásnál, a fogszabályozás menetében;
 • közreműködés röntgenfelvételek készítésénél, röntgenfilmek előhívása, kidolgozása;
 • a fogtechnikai munkák eljuttatása a laboratóriumba;
 • eszközök javításáról, pótlásáról való gondoskodás, biztonságos munkakörűlmények teremtése;
 • nyilvántartás vezetése a betegekről és a kezelésekről statisztikai és szöveges jelentés készítése a szabályok, a bizonylati szabályzat és a határidők betartásával;
 • Önálló feladatként az orvos irányításával és felügyeletével a csoportos szűrések, kezelések, megelőző foglalkozások szervezésében való részvétel, fogászati egészségnevelési programok szervezése, fogászati felvilágosítás szemléltetőeszközeinek beszerzése.
 • a páciensek részére a fogászati beavatkozások során pszichés segítség nyújtása.
Elmondhatjuk, hogy ma már meg tudjuk szüntetni a fogbetegségek okozta fájdalmat, és megvalósítottuk a fogjiányok esztétikai követelményeknek is megfelelő és funkcionális szempontból is tökéletes pótlását. Az évezredes kívánság tehát teljesül, de a fogászati problémák nem csekélyebbek, sőt a fogszuvasodás és a fog ágybetegségek népbetegségszerű elterjedésével gyakoriságuk erősen megnövekedett. Feladat a gyógyításon kívül a megelőzés (prevenció) fokozott és tudományos alapra helyezett módszeres kiépítése. Ezt a munkát az ellátórendszer csak akkor tudja kifogástalanul elvégezni, ha a fogorvost jól képzett aszisztens segíti.

A felsoroltakból jól látszik, hogy az asszisztensi munka nem merül ki a fogorvossal történő együttműködésben. Számos egyéb adminisztratív, technikai-logisztika és kommunikációs feladatot kell ellátni. Az asszisztens jól szervezett , gyors munkája nagyban hozzájárulhat a fogászati ellátás hatékonyságához, ami a betegek elégedettségét elősegítheti egy ilyen sokak számára kényelmetlen, stresszes helyzetben. Hiszen nem sok emebr szeret fogorvoshoz járni!

Forrás: ksh.hu

Előnyök

Fogászati asszisztensként az egyénnek lehetősége van saját egészségét is jobban követni, az esetleges fogászati betegségeket idejében felismerni és kezelésen részt venni. Azáltal, hogy megismerkedik a fogászati kezelések menetével sikerülhet az esetleges félelmeit is leküzdeni, így idejekorán kezelésen részt venni.
Prevenciós tevékenységek során fiatalok, de akár felnőtt emberek számára segítséget nyújthat az egészséges szájhigiénés szokások kialakításában. Színesítheti még a munkavégzést esetleg prevenciós oktató jellegű feladatok ellátása, például közintézményekben gyermekeknek tartott prevenciós foglalkozások, előadások megtartásával.
További előny, hogy szakmabeliként jelentős kedvezménnyel veheti igénybe a fogászati szolgáltatásokat, ami a jelenlegi árak mellett nem elhanyagolható előny.

ismeretlen forrás

Hátrányok

A több műszakban történő munkavégzés, esetlegesen késő estig tartó rendelés a szabadidő hasznos eltöltésében okozhat nehézséget. Számos esetben van hétvégi munkavégzés, ami mellett a magánéletünk szereplőinek nagyfokú türelemére és elfogadására van szükség.
A fizikai igénybevétel is jelentős, nem ritka esetben kell a rendelési időt állva tölteni, az asszisztensnek ritkábban van lehetősége ülve részt venni a kezelésen. Ez okozhat hát, derék és lábfájdalmakat. Karrierépítési lehetőség kevésbé adott. Lehetőség van dentálhigiénikus (emeltszintű  szakképesítés-ráépülő) képzésen részt venni, mely a munkakör bővülését jelentheti. Ezzel a végzettséggel lehetőség van betegeken fogkőeltávolítást önállóan végezni. Ezen felül azonban nincs további szakmai szint. Így néhány év alatt - miután a fogászat minden folyamatában megszerezte a szakember a rutint - egyhangúvá válhat a munka.
 

ismeretlen forrás

GYIK

Mennyire veszélyes munka? Könnyen megfertőződhetem?
A biztonsági és munkavédelmi előírások betartása esetén minimális a kockázat.

Milyen nehéz az elhelyezkedés fogászati asszisztensként?
Budapesten nagyszámban fordulnak elő magánrendelők, illetve állami intézmények, így rövid időn belül munkába lehet állni. Magyarországon a fogászati ellátás európai viszonylatban kiemelkedő minőségű, így alapos felkészültségű asszisztensekre folyamatosan szükség van.

Van-e valamilyen felület, ahol az álláslehetőségeket megtalálom?
A jól ismert álláskereső portálok mellett speciálisan fogászati szférában vannak hirdetések a dental.hu, a dentalapro.hu, valamint a fogaszatiasszisztensallas.hu oldalon.
 

ismeretlen forrás

Híres filmek

Nemzetközi kitekintés

A fogászatilag fejlett országokban egy fogorvosra általában 1,2-1,5 szék melletti asszisztens jut. Magyarországon az arány 1:1, tehát a képzés mennyiségi és minőségi növelése feltétlenül kívánatos. Forrás: (Dr. Orosz Mihály: Fogászati asszisztensek és dentálhigiénikusok tankönyve)
A mai magyar társadalom egyre idősebb, alapvetően az egész világon jellemző, hogy az emberek hosszabb ideig élnek. Ennek következmény, hogy hosszabb ideig van szüksége az embereknek egészséges vagy használható fogazatra. Ez egyre több munkát jelent a fogászati ellátásnak, ami egyre több szakembert követel meg. Nem elhanyagolható a fogászat esztétikai oldala sem, mint a fogfehérítések és fogszabályozás, ami az igénybevevők körét bővíti.

Hazai viszonyok

Magyarországon az egészségturizmus 2013 és 2015 között 71%-os növekedést mutatott. Világviszonylatban a fogászati turizmusban Magyarország Mexikó után a 2. helyen van, 16%-os résszel ebből a gazdasági szektorból, tehát Európában 1. helyen vagyunk. 

A magyarországi fogászati kezelés ára a Nyugat-Európai viszonylathoz képest kedvezőbb, ezzel párhuzamosan a minősége kiemelkedő. Számos magyarországi rendelő rendelkezik külföldön is rendelővel, ott hazai szakemberek végzik el a munkát.
A merjmosolyogni.hu 2019. májusi cikke szerint – mely egy angol egészségügyi tanácsadó cég kutatását mutatja be - a fogászati problémával kezeltek 94,5 százaléka tartotta igazán fontosnak, hogy spórolni tudott a költségeken. 20 százalékuknak sikerült 1000 fontnál kevesebbet költeni, szintén 20 százalék pedig 1000 és 2000 font között jött ki. Ezen túl megemlíti a cikk azt is, hogy a munka minőségével is elégedettek a megkérdezettek.

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

A fogászati turizmus jelenléte és növekvő igénye miatt a fogászati asszisztens munkaerőpiaci helyzete hosszútávon biztosított. Például a KSH 2016-os jelentése a turizmus és vendéglátás helyzetéről arról számol be, hogy az osztrákok esetében a turisztikai kiadások felét a fogászati turizmus tette ki.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • klinikai fogászati higiénikus (dentálhigiénikus)
 • fogtechnikus

ismeretlen forrás

Várható jövedelem

HU
3 115 EFt - 3 115 EFt

EU
€35,824.00 - €35,824.00

USA
$40,371.00 - $40,371.00

ÁZSIA
¥90,316.00 - ¥90,316.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Hol képzik?

Jelenlegi OKJ-s rendszerben 2020.december 31-ig indítanak képzéseket.
A fogászati asszisztensi képzés az OKJ szerint 54-es szintű, azaz emeltszintű szakképesítés (technikus), amely érettségi végzettséghez kötött, melyet csak iskolai rendszerű oktatásban lehet megszerezni.
Iskolarendszerű képzési ideje 2 év, iskolarendszeren kívüli képzési idő pedig 1080-1320 óra. A képzés munkarendje lehet nappali, esti vagy tanfolyami képzés.

Képzést indító intézmények a teljesség igénye nélkül.

Budapest:

 • EFEB Felnőttoktatási Központ
 • Pannon Kincstár
 • 2007 Kapos Felnőttképző Központ Kft.
 • Semmelweis Egyetem Bókai János Szakgimnázium
 • CENTRUM Oktatóközpont
 • Best-Work OKJ-, és Pszichológiai Felnőttképzés II
 • OKTÁV Továbbképző Központ Zrt.
 • Géniusz Plusz Oktatási Kft.
 • Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma
 • FOCUS Oktatási Kft.
 • Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola

Alföldi régió:
 • Békéscsabai Szakképzési Centrum (Békéscsaba)
 • Harruckern János Középiskola (Gyula)
 • ​​​​​​Discimus Üzleti Iskola (Debrecen)
 • ​​​​​​OKTÁV Továbbképző Központ (Nyíregyháza, Debrecen, Eger, Miskolc, Szeged, Kecskemét, Szolnok, Hódmezővásárhely, Kecskemét)

Dél-nyugat Magyarország:
 • Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola (Pécs)
 • Pollack Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Pécs)
 • OKTÁV Továbbképző Központ (Pécs, Kaposvár)

Észak-Nyugat Magyarország:
 • VLS Oktatási és Vizsgaközpont (Sopron)
 • OKTÁV Továbbképző Központ (Győr, Sopron-Fertőd)

Forrás: szakmaportal.hu

Belépő ismeretek

A fogászati asszisztens képzés megkezdésének előfeltétele sikeres érettségi vizsga megléte, egyéb szakmai előképzettség nincs előírva. A képzést megelőzően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt venni, ez a későbbi munkavállalás feltétele is. Előírt gyakorlati időt a képzés ideje alatt kell megszerezni.
A képzés alapvetően gyakorlatorientált képzés. Az elméleti rész 50%, a gyakorlati rész szintén 50%.

Szakmai követelménymodulok:

 • egészségügyi alapismeretek,
 • alapápolás,
 • klinikumi ismeretek,
 • fogászati ismeretek,
 • gyermekfogászat, fogszabályozás,
 • foglalkoztatás I.,
 • foglalkoztatás II.,
 • munkahelyi egészség és biztonság.
Tekintve a fogászati ellátás nemzetközi igényére idegen nyelv ismerete előnyt jelenthet.  Prevenciós feladatok ellátása szempontjából pedig jó kapcsolatteremtő és kommunikációs képesség megléte segítheti a munkát.
Munkavégzés során hasznos lehet a monotóniatűrés, együttműködésre képesség, nagyfokú fizikai állóképesség, kézügyesség, precizitás, szervezőképesség, empátia. 
 

Forrás: szakkepesites.hu

Legközelebbi esemény

 • A 2020. év elején megrendezésre kerülő események a pandémiás helyzet miatt nem lettek megtartva.
 • 2020. október 8-10. Dental World 2020. Nemzetközi fogászati konferencia és kiállítás Budapesten

ismeretlen forrás

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!