Hangmérnök

Hangmérnök

Hivatások Hangmérnök
Angol elnevezés: Audio Engineer
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Te is Hangokból vagy - tervezel ezzel?

Koncertek, lemezek, filmek, színházi előadás, tévé- és rádióműsorok: a közös bennük az, hogy ül egy ember a háttérben, aki kvázi észrevétlen, mégis olyan kulcsszereplője a folyamatoknak, mint egy együttesben a basszus – ő felel a hangzásért. A hangmérnök feladata a hang mechanikai vagy elektronikus úton való rögzítése, módosítása és megszólaltatása. A hangmérnöki munka sok tudományterületet érint: elektronika, akusztika, pszichoakusztika, mechanika és zeneelmélet. Ez egy kreatív tevékenység, hiszen a rögzítés módja/eszközei, az utómunka vagy a hangsávok keverése, stb. szabad teret enged az egyéni megoldásoknak és lehetőséget a művészi kifejezésnek is.

Elvárt végzettség:

Betanított

Munkaidő

4 órás

8 órás

12 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

2/5

Szellemi:

3/5

Kreatív:

3/5

Veszélyes:

2/5


Átlagjövedelem:

7 396 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

Hazai viszonyok

Magyarországon jelenleg nehéz hangmérnökként elhelyezkedni, mivel nincs túl sokra szükség, viszont ha találsz egy állást, akkor ott sokáig maradhatsz, ha jó vagy abban, amit csinálsz. Színházak, TV-és rádióstúdiók, multimédiás tartalomkiadók és koncertszervezők is keresnek hangmérnököket, de sokkal kevesebbet mint például televíziós műsorvezetőt. Vegyünk példának egy kereskedelmi TV csatornát: óriási mennyiségű technikai eszközzel és bonyolult szoftverekkel dolgoznak, amelyek használatának elsajátításához sok idő és tapasztalat szükséges. Mivel a betanítás idő és energia, ezért nem valószínű, hogy egy létszámleépítésnél pont a képzett és helyhez szokott hangmérnöktől szabadulnának meg első körben. Az eszközpark folyamatos fejlesztésével a technológiai újítások is könnyen megérthetőek, alkalmazhatóak, így hosszú távú munkavégzésre is nyílik lehetőség.

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

Küldöldön a magyar viszonyokhoz képest több munkavállalóra van szükség (több TV csatorna értelemszerűen több hangmérnököt alkalmaz). A nyelvtudás, főleg a szakmai nyelvtudás elengedhetetlen, bár az utóbbival informatikai területen általában kevésbbé van gond, hiszen az informatika nyelve az angol. Ha van is magyar megfelelő, az is roppant találó, pl. file-fájl, email-ímél (igen, a Magyar Helyesírás Szabályainak 12. kiadása alapján ez így helyes, tárt karokkal várjuk a rúter és a szviccs szavak érkezését is). 

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

Jelenleg jobban megéri külföldre kimenni és ott hangmérnökként dolgozni, mint Magyarországon, ha el tudsz helyezkedni egy munkahelyen, akkor ott sokáig ott maradhatsz, mert szükség lesz rád.
Később, ha már nem szeretnél hangmérnök lenni, akkor egy kevés plusz képzéssel könnyedén elmehetsz szinkronrendezőnek.

Átlagkereset

A hangtechnikus havi átlagkeresete bruttó 217.000 Ft Magyarországon. Az országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv bruttó 207.000 Ft - 245.000 Ft között mozog havonta, ami az elmúlt években nem mutatott jelentősebb változást. A kereset több tényező függvénye: a szakember tapasztalata, életkora, megbízás mennyisége és jellege. Amennyiben a hangtechnikus saját vállalkozást vezet, keresete a fenti adatoktól eltérhet attól függően, hogy munkája mennyire népszerű, elismert.


Rövidtávú előrejelzés 

A munkaerő-piacon kialakult és állandósulni látszik a szakma iránti kereslet és az elhelyezkedni kívánok aránya, ami várhatóan a közeljövőben sem változik. A technika fejlődése és az egyre modernebb eszközök, folyamatok megkövetelik a folyamatos szakmai továbbképzést, a naprakész szakmai ismeretek elsajátítását. A kiemelkedő teljesítmény, és a folyamatosan aktualizált tudás segítik az elhelyezkedést, csakúgy, mint a szakmához szükséges készségek, képességek fejlesztése, a megfelelő kapcsolati háló kialakítása, a szakma iránti lelkesedés és elkötelezettség.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • Operatőr 
 • Világosító
 • Szinkronrendező
 • Animátor
 • Filmrendező
 • Bérröhögő

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
7 396 EFt - 7 396 EFt

EU
€60,488.00 - €60,488.00

USA
$78,985.00 - $78,985.00

ÁZSIA
¥207,010.00 - ¥207,010.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Munkalehetőségek

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Támogatók

Támogatói felhívás...
Támogasd a(z) Hangmérnök hivatásoldalt!

Jelentkezz be a támogatáshoz

Miket csináltak már ezen hivatás művelői?

A szakma nagy arcai

 • King Tubby [Osbourne Ruddock (szül. 1941. január 28. Kingston)]
 
 • Tom Coyne (szül. 1954. december 10. Union, New Jersey)
  • Többek közt a Rolling Stonesnak, Four Seasonsnek, Frankie Vallinak és Dionne Warwicknakis vágott össze lemezeket.
  • Tom életrajza itt található

ismeretlen forrás

Előnyök

 • Változatos munka - igaz, egy színházi előadás nyolcadszorra is ugyan olyan lesz, mint a premieren (bár mókás dolog a színészek apró bakijait kiszúrni és jót röhögni a háttérben), de a TV rendkívül unalmas lenne ha minden nap ugyan azt adnák
 • Ismert emberekkel dolgozhatsz együtt - híres TV sztárok, neves professzorok, sikeres sportolók, toplistás zenészek, bárki terítékre kerülhet
 • Változatos munkakörülmények - a világ bármely pontjára eljuthatsz ha egy zenekar felkér, hogy intézd a koncert hangosítását

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • Változó időbeosztás - persze ez is a munkahelytől függ, de itt ritkább a 8 órás munkavégzés mint egy könyvelői irodában
 • Figyelem kell hozzá - méghozzá óriási figyelem. Egy baki miatt újrakezdhető egy zeneszám felvétele, viszont egy élő adásban elkövetett kisebb baki is hatalmas csúszásokat idézhet elő a feszített műsorban, ezzel sok más kolláéga munkáját megnehezítve

ismeretlen forrás

GYIK

Milyen lehetőségeim vannak munkahelyek szempontjából?
 

Választhatsz, hogy elmész egy TV stúdióhoz, és akkor az ottani műsorok hanganyagának elkészítését végzed, vagy elmehetsz egy filmkészítő céghez, ahol a filmeknek készíted a hangját, de akár dönthetsz úgy is, hogy elmész egy zenekarhoz, és akkor az ő zenei felvételeikhez te készíted el a hangot.


Mennyire kell tudjam használni a számítógépet?
 
Annyira kell tudnod, hogy a hangfelvételeket tudjad átalakítani, formázni, és megfelelően szerkeszteni.

A munkavégzés során kikkel kerülök kapcsolatba?

A hangtechnikus egy televíziós, rádiós, filmes vagy egyéb művészeti, szórakoztató produkció elkészítésében más szakemberekkel összhangban dolgozik. A produkció sok ember együttes munkájából áll össze, és csak akkor lesz megfelelő minőségű, ha ez a munka összehangoltan, hatékonyan tud működni. Ezért a hangtechnikus folyamatos kapcsolatban áll a stábtagokkal, – munka jellegétől függően – folyamatosan egyeztet a:
 • megbízóval;
 • rendezővel;
 • világosítóval;
 • színészekkel;
 • operatőrrel;
 • zenészekkel;
 • más technikusokkal;
 • karbantartókkal.
 
Ezen kívül kapcsolatban áll a beszállítókkal, akiktől a munkához szükséges berendezéseket, szoftvereket, egyéb eszközöket szerzi be. Ha nem egyedül dolgozik, esetleg saját vállalkozása van, rendszeresen kommunikál kollegáival, illetve a vállalkozás működtetése szempontjából nélkülözhetetlen személyekkel, mint a könyvelő, ügyvéd, vagy az illetékes hatóságok. 

ismeretlen forrás

Összehasonlítás

Összehasonlítás a szinkronrendezővel

Egy film elkészítése során fontos a hang, a szinkronrendező azért felelős, hogy az adott országba elkészítésék az ottani nyelvre lefordított film hanganyagát. A hangmérnök a film eredeti hangjának felvételét és utómunkálatait végzi. A szinkronrendező később megkapja a lefordított forgatókönyvet és az eredeti filmet, ezután megszervezi a felvételeket, utána a film képanyagához igazítják a hangot, és ezzel el is készült a film.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Belépő ismeretek

Ez kell ahhoz, hogy hangmérnök lehess

Nem számítógépes ismeretek:

 • Ismerned kell a hangzás és az akusztika fizikáját, mint a hang terejedése, visszhangzás
 • Alapismeretekkel kell rendelkezned azon a területen ahol elhelyezkedsz
  • Televíziózásnál és rádiózásnál a műsorok felépítése és persze a tartalom lényege (egy híradóhoz és egy kalandfilm forgatáshoz nyilvánvalóan teljesen más technikát használsz, ezt is neked kell tudnod)
  • Színházban érdemes ismerni a drámai műfajokat és azok jellemzőit, valamint a színpad és a nézőtér felépítését, akkusztikáját
  • Zenei területen alapvető zeneelmélet, műfaj-és hangszerismeret
 • És persze érdemes tudni azt is, hogy a modern számítógépek és felszerelések elterjedése előtt hogyan rögzítettek és játszottak vissza hangokat, elvégre a modern technológiák ebből fejlődtek tovább, a működés megértése az alapoktól a legegyszerűbb
Számítógépes ismeretek:
 • Kapcsolódó hardverek működése
 • Hang digitalizálása és eljuttatása a hangszertől/embertől a tárolóeszközig
 • Különböző fájlformátumok alapelvei
 • Hangfeldolgozó és hangvágó szoftverek működése (ez talán az egyik legfontosabb mind közül, hiszen a főnökeid persze csodát várnak tőled akkor is, mikor egy rossz minőségben felvett, zajos és tömörített hangfájllal kell dolgoznod és kihozni belőle a maximumot)
Ha a teljes folyamat a te kezedben van, akkor ezekkel az ismeretekkel nagyban megkönnyítheted a Saját dolgod. Gondolj bele, egy jó minőségű eszközökkel felszerelt profi stúdióban felvett hangfájlon jóval kevesebb utómunkát kell végezned, amivel időt és energiát spórolhatsz, valamint a végterméked minősége is jóval profibb lesz (az utómunka - főleg a többszörös zajszűrés - sokat ront a felvétel lényegi részének minőségén is, amit utána óriási meló helyrehozni). A professzionális munkavégzéshez azonban át kell látnod a teljes folyamat technológiai hátterét (nyilván nem kell ismerned a hangvágó szoftver programkódjának minden egyes sorát, de érdemes elsajátítani az automatikus zajszűrésnél kissé komolyabb funkciókat is).

ismeretlen forrás

Hol képzik?

Középfokú iskolák:

 • oktOpus Médiaművészeti Szakközépiskola (60 000 Ft - 320 000 Ft / félév)
 • Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium (39 000 Ft/hónap)
 • Athéné Szakgimnázium
 • Görög Demeter Szakközépiskola és Szakgimnázium (22 000 Ft/hónap)
Felsőoktatás:
 • Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kar (580 EUR/év)
 • S.E.T. - school of entertainment & technology GmbH (300 000 Ft)
egyéb:
 • RODE UNIVERSITY (ingyenes)
 • Színház és Film Intézet (120 000 Ft/harmadév)
 • A38 akadémia (620 000 Ft + 40 000 Ft vizsgadíj)
 • Sonic School (144 000 Ft)
 • Hangoktatas.hu (19 999 Ft/előadás)

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

A csoport képének forrása: pixabay

 • Leírás forrása: belső forrás
 • A hivatás képének forrása: Belső forrás
 • A hivatás fejlécképének forrása: Belső forrás

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!