Hibabejelentő operátor

Hibabejelentő operátor

Hivatások Hibabejelentő operátor
Angol elnevezés: Helpdesk Manager
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

Nem csak követjük, hanem befolyásoljuk az események alakulását!

A Helpdesk a számítógépes cégek, hálózati szolgáltatók által működtetett (gyakran 24 órás és ingyenes) ügyelet, ahol telefonon, elektronikus levélben stb. lehet segítséget kérni a termékeikkel vagy szolgáltatásaikkal kapcsolatban. Az itt dolgozók többnyire nem informatikai végzettségűek, csak kiképezték őket az adott területen potenciálisan felmerülő kérdések és problémák megválaszolására. Amennyiben a probléma megoldása komolyabb szaktudást, vagy több időt igényel, akkor a Helpdesk továbbítja a beérkező kérdést az adott szakmai területre.

Főbb teendők:

 • A bejelentések fogadása (telefonon és email-en), kezelése és támogatórendszerben történő dokumentálása,
 • a hibaelhárítás és igénykezelés menedzselése,
 • kapcsolattartás az ügyfelek műszaki kapcsolattartóival, valamint a hibaelhárításban közreműködő társosztályok szakembereivel és partnerekkel,
 • riportok és jelentések készítése,
 • felhasználói jogosultságok kezelése, létesítések elvégzése és adminisztrálása,
 • a karbantartási munkaablakok és rendszerbeavatkozások figyelemmel kisérése, valamint adminisztrációja,
 • alkalmazás tesztelési feladatok elvégzése,
 • az üzemeltetett rendszerek folyamatos monitorozása, hibák felismerése és L1-L2-es színtű megoldása.

Elvárt végzettség:

Középfokú

Munkaidő

8 órás

Munkakörnyezet

Beltéri

Diákmunka

Munka jellege:
Fizikai:

1/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

5/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

3 600 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

Nemzetközi kitekintés

Az informatikai szolgáltatások egyre széleskörűbb használata miatt, a helpdesk és ügyféltámogatói szolgáltatások elengedhetetlenek egy magára valamit is adó szervezet működéséhez. Az ügyfélszolgálat általában egy helpdesk-szoftver segítségével követi nyomon, illetve kezeli a bejelentéseket/kéréseket. A helpdesk-szoftver gyakran rendkívül előnyös eszköz, amikor egy szervezet számítógépes környezetében szeretnénk a gyakori hibákat/problémákat megtalálni, elemezni és megszüntetni/felszámolni.

ismeretlen forrás

Hazai viszonyok

Az ügyfélszolgálatok hazai megítélése nagyban függ a cégek által kínált szolgáltatások minőségétől és feladatot ellátók rátermettségétől

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • Ügyfélszolgálati ügyintéző
 • IT Szolgáltatásmenedzser 
 • Desktop támogató
 • Monitoring rendszerüzemeltető

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

 • az informatikai szolgáltatások egyre széleskörűbb használata miatt biztos jövője van
 • remek tapasztalat szerzési lehetőség és belépő az informatikai szolgáltatások üzemeltetésének világába
 • a szakma megbecsültsége laikusok és szakmabeliek között is mérsékelt.

ismeretlen forrás

Várható jövedelem

HU
3 600 EFt - 3 600 EFt

EU
€67,446.00 - €67,446.00

USA
$86,452.00 - $86,452.00

ÁZSIA
¥234,085.00 - ¥234,085.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salary expert

Amit még tudni lehet a hivatásról

A feladatok elvégzéséhez az alapvető infokommunikációs eszközök folyamatos használata szükséges (számítógép, telefon, szélessávú internet kapcsolat). A folyamatos kommunikáció miatt a hivatás „open office” munkakörnyezetet igényel.

ismeretlen forrás

Előnyök

Feladataik sokszínűsége miatt a hibabejelentő operátorok behatóan megismerik a cég szolgáltatásait és alkalmazás portfólióját, valamint az illetékes üzemeltető csoportok tevékenységi körét. A folyamatos kommunikációnak köszönhetően jó kapcsolatot építhetnek ki a társosztályok munkatársaival, és az esetlegesen fellépő hibaelhárítások koordinálásával bizonyíthatják rátermettségüket.

ismeretlen forrás

Hátrányok

A helpdesk munkakörben hosszabb ideje dolgozók egy idő után kiéghetnek, és belefáradhatnak a folytonos stresszes állapotok kezelésébe, és a türelmes, empatikus kommunikációba. Sok ügyfél durván, ingerülten fordul hozzájuk akár a trágárságtól sem elzárkózva.

ismeretlen forrás

GYIK

A helpdesk tevékenységi köre végezhető távmunkában?
Amennyiben a technikai háttér megfelelő, igen.

Van lehetőség az előre lépésre?
Igen, a legtöbben üzemeltetői és fejlesztői feladatok felé orientálódnak

Mennyi időt követel a betanulás?
2-3 hónap

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

Gyakori téves feltételezés, hogy a helpdesk csak egyszerűbb informatikai problémákra ad válaszokat. Ezzel szemben az ügyfélszolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a felhasználói környezetet a technikai problémáktól kezdve a preferenciákig.

ismeretlen forrás

Miket csináltak már ezen hivatás művelői?

A folyamatos kommunikációnak köszönhetően jó kapcsolatot építhetnek ki a társosztályok munkatársaival és az esetlegesen fellépő hibaelhárítások koordinálásával bizonyíthatják rátermettségüket. Kialakult gyakorlat, hogy a munkatársak a munkahelyváltások során elsősorban nem külsős cégeknél pályáznak meg pozíciókat, hanem szervezetük belső pályázati felületéről választanak a nekik leginkább szimpatikus lehetőségek közül. A legtöbben üzemeltetői és fejlesztői feladatok felé orientálódnak. Amennyiben továbbra is hibabejelentésekkel és elhárítással kívánnak foglalkozni, úgy csoportkoordinátori és incidensmenedzseri beosztás betöltésére is lehetőségük nyílik.

ismeretlen forrás

Híres filmek

Hol képzik?

A munkakör betöltésének legjellemzőbb feltétele a középfokú végzettség, de általában a gyakorlatnál sokkal többet nyomnak a latban az emberi értékek. A betanulási folyamat a legtöbb munkahelyen online eszközök alkalmazásával segített, ezenkívül ügyfélkapcsolati és kommunikációs tréningek elvégzésével fejleszthetők a kollégák.

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

Legalább középfokú informatikai végzettség, vagy folyamatban lévő informatikai képzés szükséges. A felmerülő feladatok többségének elvégzése nem igényel nyelvtudást, de a kiválasztásnál előnyt jelenthet. Alapkövetelmény a kiváló kommunikációs készség szóban és írásban egyaránt, valamint a rendszerszemlélet és a folyamatalapú gondolkodás. A munkavégzés során elengedhetetlen a fejlett problémamegoldó, illetve a stressz és monotónia tűrő képesség.

ismeretlen forrás

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!