Ipari termék- és formatervező mérnök

Ipari termék- és formatervező mérnök

Hivatások Ipari termék- és formatervező mérnök
Angol elnevezés: Industrial Design Engineering
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

A modernkori Feltaláló, aki mindet IS tud!

Sorozatgyártásra, kis tételben történő vagy egyedi gyártásra szánt termékek (bútorok, tárgyak, ipari alkotások, járművek, technikai eszközök, gépi berendezések) tervezésével, fejlesztésével, formai-esztétikai kialakításával foglalkozik.Meghatározza egy terméknek az embert közvetlenül vagy közvetve érintő tulajdonságait, hatásait, paramétereit és a termékfejlesztési folyamat teljes egészét a forma kialakításától a megvalósításig, illetve a piaci bevezetésig.

Design stúdiókban, tervezéssel foglalkozó KKV-knál és multinacionális cégek termékfejlesztő csapataiban helyezkedhetnek el a terméktervező mérnökök.
A tevékenységi körbe tartozik:
 • tisztázza a feladatot, az elképzeléseket, elvárásokat a megbízóval
 • megköti a szerződést a feladatra
 • adatokat, információkat gyűjt a kialakítandó termékről (pl.: felhasználók, vásárlókör, működési elv, biztonsági előírások, ár)
 • tanulmányozza (termékátalakítás esetén) a korábbi terveket, prototípusokat
 • egyezteti az új tervet a már meglévő termékekkel (pontosítás, feladatkitűzés esetleges megváltoztatása)
 • kidolgozza az alapkoncepciót (ötlettervek, vázlattervek, rajzok, számítógépes modellábrák formájában)
 • elkészíti a kisléptékű tárgyak munkamodelljeit (pl. papírból, gipszből, agyagból, fából) sokféle variációt kialakítva
 • segít a megbízónak az ötlettervek közül kiválasztani a kidolgozásra javasolt vázlatterveket
 • konzultál a mérnökökkel a formaterv létrehozásáról
 • ergonómiai elemzéseket végez
 • dokumentációt készít a formatervről a gyártásban résztvevő különféle szakterületű szakemberek számára
 • elkszíti a térbeli látványrajzokat, a léptékhelyes méretezett és a használhatóságot bemutató nézetrajzokat, színvariációkat, térbeli ábrákat
 • megrajzolja a variációs lehetőségeket modul rendszerű tárgyak esetén
 • összeállítja a műszaki dokumentációt (pl.: külső méretezett műszaki jellegű rajz, belső szerkezeti rajz)
 • szükség szerint elkészíti (vagy készítteti) a tárgy léptékhelyes látványmakettjét
 • bemutatja a műszaki szakembereknek (mérnökök, technikusok, mesteremberek) a műszaki jellegű, szerkezeti rajzokat
 • vizsgálja, rögzíti a gyártási paramétereket, folyamatokat
 • együttműködik a terv megvalósításához szükséges társadalmi, műszaki, gazdasági és piaci területek szakembereivel
 • koordinálja a prototípus alapján a sorozatgyártás beindítását
 • részt vesz a termék bemutatását, értékesítését célzó kiállításokon, bemutatókon

Elvárt végzettség:

Felsőfokú

Munkaidő

8 órás

12 órás

Idénymunka

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Home Office

Munka jellege:
Fizikai:

3/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

5/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

3 600 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

Magát a képzést Dr. Bercsey Tibor, a BME Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszék egykori vezetője, nyugalmazott egyetemi tanár alapozta meg Magyarországon német minta alapján és holland anyagi támogatással. Az ő szavaival élve, erre a szakmára azért volt szükség, mert előtte a gépészmérnökök olyan szerkezeteket terveztek, ami köré nem lehetett esztétikus burkolatot kialakítani, a formatervezők viszont olyan formákat alkottak, amibe nem lehetett a szerkezeteket „betuszkolni”. Szükség volt tehát olyan szakemberekre, akiknek mindkét területen megvan a megfelelő szaktudása, így képesek mind a funkcionalitásnak, a kényelemnek, az ergonómiának és az esztétikumnak is megfelelő termékeket tervezni. Ezen felül a marketing tanulmányaiknak köszönhetően, megvan a megfelelő tudásuk, hogy el is tudják adni a kész termékeket.

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

Irodai környezet, számítógépes munkavégzéssel. A tervezési és fejlesztési folyamatok minden esetben számítógépes tervező- illetve rajzolóprogramokat igényelnek, de az első fázisban még előfordulhat a szabadkézi rajz. Az ehhez szükséges eszközök a tervező asztal, tábla, egyéb rajzeszközök.

A fejlesztési és a gyártási folyamatok – főleg a prototípus gyártás - során a mérnökök gyakran egyeztetnek a gyártásvezetővel, ellenőrzik a gyártási folyamatot, a termék állapotát a különböző fázisok során. Nem ez az alapvető munkakörnyezet, de ez is hozzátartozik ehhez a hivatáshoz. Ebben a munkakörnyezetben az adott cég gyártási tevékenységétől függően fordulhatnak elő különböző veszélyforrások.

ismeretlen forrás

Előnyök

Egyre ismertebb és egyre elterjedtebb ez a szakma Magyarországon. A mesterdiploma mögött olyan sokrétű tudás van, amivel több különböző területen is könnyen elhelyezkedhetnek a szakemberek. Egy termék ötletének, sőt már az igényének a megszületésétől, a tervezés fázisán, a gyártási folyamatokon keresztül, a kész termék felhasználóhoz kerüléséig végig ott lehet a mérnök, és bármelyik szakaszban dolgozhat, egyéni beállítottságától függően. Rendkívül kreatív és érdekes munka, ahol a művészi készségek összekapcsolódnak a műszaki szemlélettel. Azon kevés műszaki szakmák közé kapcsolódik, ahol teljes mértékben elfogadják a női munkavállalókat is.

Fogyasztói társadalomban élünk, így nem kérdés, hogy ennek a szakmának biztos jövője van. Külföldön könnyű elhelyezkedni ezzel a végzettséggel, bárhol, ahol termékfejlesztés folyik. A vállalkozó kedvű mérnökök gyakran saját céget indítanak a saját ötleteik megvalósítására.

ismeretlen forrás

Hátrányok

Viszonylag fiatal szakma, ezért még sokan nem tudják, mit takar. Van, aki még a létezéséről sem hallott. Szerencsére ezektől független az elhelyezkedési lehetőségek száma. Magyarországon inkább a KKV-knál van lehetőség elhelyezkedni. Még mindig kevés multinacionális cég van, akiknek a termékfejlesztő központja nálunk van.

Az átlagfizetés kezdetben alacsonyabb, mint egy kezdő gépészmérnök fizetése, de ez épp abból adódik, hogy ezek a szakemberek inkább a hazai KKV-knál helyezkednek el, vagy saját céget alapítanak.

ismeretlen forrás

Miket csináltak már ezen hivatás művelői?

Dr. Antalovits Miklós: A terméktervező képzés megalapítója Dr. Bercsey Tibor és Dr. Marosfalvi János mellett, valamint az Ergonómia és Pszichológia Tanszék megalapítója a BME-n.
Dr. Marosfalvi János: A terméktervező képzés megalapítója Dr. Bercsey Tibor és Dr. Antalovics Miklós mellett.
Philippe Stark napjaink egyik legnagyobb hatású tervezője, a design egyik királya - így is nevezik őt. Mindig felismeri, hogy mit tart a nagyközönség izgalmasnak és újnak, alkotásai révén a design teret hódít és bekerül a köztudatba. “A legtöbbet kihozni a legkevesebből” – ez a hitvallás vezérli.

Forrás: bme.hu

Az egyik legfontosabb előrelépés talán az volt, hogy Dr. Bercsey Tibor elhivatott munkájának köszönhetően, 2005-ben elkezdték oktatni az ország több műszaki egyetemén is a BME-n kívül. Ez már egy elismerés volt a szakma felé, hogy szükség van terméktervező szakemberekre és a fiatalok részéről is van érdeklődés a képzés irányában.

Ahogy a fent említett beszámolókban is olvashatjuk, a szakma több jeles képviselője is kiemelkedő eredményt ért el. Van, aki a Tesla-nál dolgozik, de nagyon sokan itthon érnek el sikereket, mint pl. Raffai Mária, aki diplomamunkájaként egy városi autóbusz belső terének áttervezését hajtotta végre. Ugyanezen fórumon beszélt Vidovics Balázs arról, hogy egy nukleáris témát feldolgozó téma kidolgozásában is részt vesznek, valamint több külföldi projektre is pályáznak, noha, mint említette nem Magyarországon keresztül.

Végül egy lényegesen kisebb, de számomra annál inkább emlékezetesebb személyes siker: Az én diplomamunkám témája játszótéri gyerekjáték tervezés volt. Sikerült találnom egy céget, akik a végső tervek alapján le is gyártották a játékot. Ez nem csak egy prototípus volt, amit mi készítettünk a csoporttársaimmal a műhelyben, hanem egy 1:1-ben elkészült termék, amit egy budapesti játszótéren el is helyeztek. Nehéz leírni azt az érzést, mit érez egy tervezőmérnök, amikor látja megvalósulni az ötletét. Ezt át kell élni!

ismeretlen forrás

GYIK

Mit csinál egy terméktervező mérnök?
Egy ipari termék- és formatervező mérnök képes rá, hogy az ötlettől a megvalósulásig végigvigye a terméktervezési folyamatot.

Hol tud elhelyezkedni egy terméktervező mérnök?
Magyarországon főleg hazai KKV-knál, vagy multinacionális cégek termékfejlesztő osztályain. Külföldön multinacionális cégek termékfejlesztő osztályain.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

A negatív sztereotípiák, amelyekről fentebb írtam, már a múlté. Ma már tudjuk, hogy az ipari termék- és formatervező mérnök is ugyanolyan jó műszaki szakember, mint bármelyik okleveles mérnök, és ugyannyi művészi képességgel és tehetséggel van megáldva, mint egy iparművészetin végzett szakember. A hivatalos adatok szerint az átlag kezdő fizetésük Magyarországon még mindig alacsonyabb, mint egy gépészmérnöké, de ez főleg a hazai KKV szektor „egyedi” működésének köszönhető.

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

A terméktervező mérnök hivatás az Európai Unión belül Németországban a legismertebb és legelismertebb. Ott dolgozik a legtöbb tervező- és fejlesztőmérnök. A képzés alapjai is onnan származnak.

ismeretlen forrás

Hazai viszonyok

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján közölt hivatalos adatok szerint 2014-2020 között úniós és hazai forrásokból összesen 1200 milliárd forint fordítható a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésére. Ebből 577.54 Mrd forint áll rendelkezésre a Nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások és induló innovatív vállalkozások kutatás-fejlesztési céljai megvalósításának ösztönzésére, 69.25 Mrd forint felfedező kutatások támogatására tematikus prioritások nélkül és 239.77 Mrd forint a tudományos eredmények üzleti hasznosításának ösztönzésére.

Ezek a számok reményt adnak a jövőre nézve, hiszen ez az a szektor, ahol a tervezés és fejlesztés folyik. Ezen kívül egyre elterjedtebbek itthon is a startup cégek, ami nem csak a fiatal munkavállalók vállalkozó kedvének, hanem az induláshoz nyújtott támogatásoknak is köszönhető.

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

Az egyik legnagyobb előnye ennek a szakmának, hogy nagyon sokrétű. A Felvi.hu oldalon található szakmatérkép is nagyon jól mutatja, hogy egy okleveles ipari termék- és formatervező mérnöknek mennyi lehetősége van az elhelyezkedésre. Aki inkább műszaki beállítottságú, az a műszaki pályán talál lehetőségeket, mint pl. autóipari konstruktőr, vagy aki inkább művészi beállítottságú, az a formatervezés irányába mozdul, mint pl. bútortervezés, de akit a tanulmányai során a számítógépes tervező programok nyűgöznek le, az választhatja akár a webdesigner szakmát. De nem egyedi eset, hogy egy terméktervező végül a marketing pályánál köt ki.

Kezdetben a gépészmérnök kollégák részéről volt egy fajta „lenézés” a terméktervezők irányába. Noha nagyon sok műszaki – főleg gépészekkel közös – tárgyat oktatnak, a sok művészi oktatás valóban egy kicsit a technológiai oktatás rovására megy, de ennek a szakmának épp az a lényege, hogy mindkét területről megfelelő tudással rendelkezzenek a végzett mérnökök. Az elmúlt 20 évben azonban bizonyított a szakma, és az egyre színvonalasabb oktatásnak és a kitűnő szakembereknek köszönhetően ma már egyre keresettebbek a terméktervezők a hazai kis- és középvállalatok körében. Napjainkban már pontosan be tudják határolni, hol helyezkedik el a terméktervező a gépész és a formatervező szakma között.

5 évvel ezelőtt volt egy kis ijedelem a szakma körében, amikor az EMMI egy tervezetében azt javasolta, hogy szűntessék meg az ipari termék- és formatervező mérnök képzést a felsőoktatásban. A két fő indok az volt, hogy a képzés nem nyújt elég specifikus tudást, és a kezdő átlagfizetés a gépész- és villamosmérnökökéhez képest br. 100.000,- Ft-tal alacsonyabb. Az utóbbira a válasz abban keresendő, hogy sok terméktervező nem multinacionális vállalatoknál helyezkedik el, hanem saját vállalkozásba kezd, hogy megvalósítsa a terveit. Ez kezdetben alacsonyabb bevételt jelent. Az előbbi indoklást a BME GHK szervezésében megrendezésre került szakmai fórumon többen is megcáfolták mind a képzési oldalról, mind hallgatói oldalról és mind a foglalkoztatói oldalról, így pl. a BME Gépészmérnöki Karának
akkori dékánja, Czigány Tibor, vagy a Dräxlmaier Hungária Kft. ügyvezetője, Szűcs László is kiemelte a képzés fontosságát.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • gépészmérnök - géptervező mérnök
 • formatervezés BA – MOME
 • formatervező művész MA – MOME
 • designer
 • bútortervező
 • csomagolástervező
 • könnyűipari mérnök

ismeretlen forrás

Várható jövedelem

HU
3 600 EFt - 3 600 EFt

EU
€76,500.00 - €76,500.00

USA
$106,400.00 - $106,400.00

ÁZSIA
¥272,670.00 - ¥272,670.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: fizetesek.hu

Hol képzik?

 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar
 • Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar
 • Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar
 • Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar
 • Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyag-tudományi és Művészeti Kar

 

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

 • emelt szintű matematika érettségi (javasolt)
 • rajz alkalmassági vizsga
 • informatikai tudás
 • kreativitás
Előny, ha műszaki szakgimnáziumból érkezik valaki a felsőoktatásba.
Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor, rövidítve: BSc-) fokozat
A képzési idő félévekben: 7 félév

A képzés célja ipari termék- és formatervező mérnökök képzése, akik alkalmasak ipari termékek tervezésére, gyártására és forgalmazására, elsősorban kis- és középvállalkozások keretein belül. A képzést elvégző ipari termék- és formatervező mérnökök olyan kreatívan gondolkodó műszaki szakemberek, aki elsősorban a tartós fogyasztói termékek és használati tárgyak tervezése, gyártása és forgalmazása területén tevékenykednek. Képesek műszaki, esztétikai, humán, valamint gazdasági ismereteik és készségeik birtokában a termékfejlesztés valamennyi fázisában önálló, alkotó munkára, továbbá ismerik a termékfejlesztés innovációs folyamatát, a termékfejlesztéshez szükséges tárgyi, szervezeti és emberi erőforrásokat, képesek a termék életpálya ciklusait menedzselni. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.
Rendkívül gyakorlatorientált az oktatás. A képzés fő tárgya az integrált terméktervezés minden félévben van. A tárgy keretein belül a hallgatóknak meg kell tervezni egy adott terméket úgy, hogy végigmennek a tervezési folyamat minden egyes lépésén, az igényfelméréstől kezdve, a prototípus legyártásáig. A munka kiscsoportos formában történik, és a diákoknak le kell gyártani az egyetem műhelyében a csoport által kiválasztott legjobb termék prototípusát. Végül ezt prezentálják a többi csoport és a konzulensek előtt.

ismeretlen forrás

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!