Kárpitos

Kárpitos

Hivatások Kárpitos
Angol elnevezés: Upholsterer
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

A kárpitos berendezési tárgyakat, bútorokat, járművek üléseit, épületek belső tereinek falát, ajtókat párnázza, vonja be textillel, bőrrel, műbőrrel. Emellett már kész kárpitos bútorokat, felületeket javít, felújít, cserél. Ezt különböző technikák, anyagok, gépek, szerszámok segítségével teszi. Munkájának nagyon fontos eleme a megrendelőkkel történő kommunikáció, egyeztetés, hiszen ez alapján készíti el a munkájához szükséges terveket, szerzi be az alapanyagokat, és végül készíti el a megrendelt munkát.

Főbb teendők:

 • Megbeszéli az ügyféllel az elvégzendő feladatot. Felméri a megrendelő elképzeléseit, egyeztet a kárpit anyagáról, minőségéről, stílusáról.
 • Költség kalkulációt végez. Az ügyféltől kapott információk alapján költségbecslést készít, amit jóváhagyat a megrendelővel.
 • Szabásmintát készít vázlatokból, sablonokból, vagy az ügyfél leírása alapján. A szabásminta segítségével fogja tudni a megfelelő méretű és formájú kárpitot kiszabni.
 • Beszerzi, kiszabja a kárpit anyagot és a szükséges kiegészítőket, elkészíti az alapokat. A járműveken speciális kárpitokat használnak, ezeknek a gyártását is szervezi, felügyeli. Ahhoz, hogy a kárpit szépen illeszkedjen az adott felületre, elengedhetetlen az alatta lévő alapok megfelelő előkészítése. Kiválasztja a megfelelő rugókat, tömőanyagokat, és azokat szakszerűen a bútorkeretbe rögzíti.
 • Kialakítja és díszíti a párnázatot. A vevő igényeinek megfelelően elkészíti a kárpitot úgy, hogy az használati, és esztétikai szempontból is megfelelő minőségü legyen.
 • Szakszerűen használja a gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket. A gyakori szerszámhasználat miatt fontos a gépek, eszközök megfelelő karbantartása.
 • Elvégzi a használt kárpítozott bútorok javítását. Felújításánál előfordulhat, hogy az anyagon keletkezett sérüléseket kézi varással kell javítani, esetleg festeni.
 • Együttműködik belsőépítészekkel, lakberendezőkkel. Egy tér belső kialakításában textilválasztással, a bútorkárpítok egyéb textilekkel történő összehangolásában segít.
 • Adminisztrációs feladatot lát el. Amennyiben saját vállalkozásáért. Elvégzi az ehhez szükséges adminisztrációs feladatokat, és kapcsolatot tart a cég működésével kapcsolatban személyekkel, cégekkel, hatóságokkal.

Elvárt végzettség:

Középfokú

Munkaidő

8 órás

12 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

5/5

Szellemi:

4/5

Kreatív:

4/5

Veszélyes:

3/5


Átlagjövedelem:

3 595 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

15.500

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története


A kárpitos történelem magyarországi híres mesterei Budán és Pesten dolgoztak, a kárpit megjelenése a királyi trónusokon már nem csak a gazdagságot szimbolizálta, de a kényelmet is szolgálta. középkori uralkodói székek kinézetéről főként képzőművészeti alkotások, pénzérmék és oklevél pecsétek alapján lehet fogalmunk. A textilek ára nem engedte meg, hogy tömegek használjanak kárpitos bútorokat. A kárpitos szakma a reneszánsz idején alakult ki, amikor az emberek egyre inkább szerettek kényelmes ülőbútorokon ülni.

A barokk korban alakultak ki azok az ülő-, fekvő bútorok, melyek már teljesen kárpitozottak voltak. A biedermeier idején kezdték használni a vasrugót és a kender kézi előkészítését Georg Junigl 1822-es szabadalma alapján, mellyel még kényelmesebbé és keresettebbé váltak a kárpitos bútorok. A biedermeier kor újításait egészen az 1960-70-es évekig használták, ekkor jelent meg a laticel és a tűzőgép, mellyel újfajta eljárással készülhettek a bútorok. Az antik bútorok restaurálása továbbra is a régi technikával történik

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

A kárpitos tevékenységét belső térben, műhelyben, vagy a megrendelő lakásában, vagy kiállítási csarnokban, hajók belsejében, végzi, ugyanakkor szüksége lehet irodára, iroda technikai eszközökre is (számítógép, nyomtató, fénymásoló).
Szükséges eszközök: mérőeszközök, tűzőgépek, szögbelövő gépek, fúrógép, egyéb gépek, varrógép, kézi szerszámok, hornyoló véső, mágnes kalapács kárpitos kalapács, feszítővas, fakalapács, szegkiszedő, kapocskiszedő, rögzítő tűk, varró tűk, görbetű (a rejtett öltések elvégzéséhez) kétélűtű, gomb-behúzógép (amivel a gombra anyagot húznak), szabásminta készítéséhez papír, ollók, ragasztók, rugók, hevederek, szalagok, tömő anyagok, szivacs, vatta, afrik, lószőr, fedő kárpitok, textíliák, valódi- és műbőr anyagok, szegélyek, csattok, gombok, szegecsek, bojtok, cérnák, zsinórok, nagyméretű munkapult az anyagok kiterítéséhez, kiszabásához, állvány a bútorok felhelyezéséhez, könnyebb megmunkálásához. Esetleg szállítóeszköz a bútorok megrendelőtől műhelybe, a javítást követően pedig a megrendelőhöz való visszaszállításához.

 A munkavégzés során allergiás reakcióra lehet számítani a felhasznált ragasztók, festékek miatt. A felhasznált gépek, eszközök balesetveszélyesek lehetnek, a bútorok emelgetése, a kapcsok kiszedése, sérülést vagy megerőltetést okozhat. Álló, hajló, ülő testhelyzetben végzett munka miatt mozgásszervi panaszokra lehet számítani.  A gépek használata során zajártalom keletkezhet. Porra is lehet számítani. Figyelni kell a munkavédelmi előírásokra, védőeszközt kell viselni. A határidők szorítása stresszt okozhat

ismeretlen forrás

Előnyök

Előny, ha a kárpitos pályája elején egy olyan iparoshoz kerül, ahol mind a régi bútorok felújítását, mind az új technológiák alkalmazását meg tudja tanulni. Előny, ha rendelkezik fedezettel saját vállalkozás beindításához, a szükséges eszközök megvásárlásához. Amennyiben saját vállalkozásban dolgozik, a megrendelőkkel való találkozások során sok emberrel ismerkedhet meg, sok helyszínen meg tud fordulni, ami érdekes lehet, ugyanakkor önállóan, saját időbeosztással dolgozhat, önmaga főnöke lehet, nincs szükség folyamatos alkalmazkodásra munkatársak és főnökök felé.  Alkotó, kreatív feladat, munkájuknak kézzel fogható eredménye van. Jó érzés lehet látni, amikor a semmiből termék lesz, vagy ha egy elhasználódott bútordarab megújul. Ha precíz, pontos, szorgalmas személyiség, ha jó szakember, nagyon sok megrendelése lehet, biztos fizetésre számíthat. 
 

ismeretlen forrás

Hátrányok

A kárpitos szakma szempontjából hátrány lehet, ha valaki csak bútorgyárban tud elhelyezkedni, ahol nem láthatja a teljes munkafolyamatot, csak részfeladatot végez, ahol a régi bútorok felújítását nem tudja megtanulni és így nem lesz megfelelően képzett. Hátrány, ha valaki nem szeret önállóan dolgozni, vagy ügyfelekkel tárgyalni. Hátrány lehet, ha nincs családi támogatás a vállalkozás beindításához szükséges tőke biztosítására. Gyenge fizikai adottságok hátrányt jelentenek. A bútorok mozgatásával, cipeléssel, hajlongással, állással járó megterhelés, a por, a vegyi anyagok belégzése egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A gépek, eszközök használata sérülést okozhat.

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

 • Mihály Lászlóné: Eta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által kinevezett kárpitos mestervizsga bizottság elnöke dolgozta ki a mestervizsga követelményszintet. Műszaki tanárként oktatja, vizsgáztatja a tanulókat.
 • Férje Mihály László: „Aranykoszorús Mester” kitüntetést kapott, több mint 50 évig dolgozott kárpitosként, 70 évesen is a tanulókat oktatja.
 • ifj. Mihály László: országos szakmai versenyen szponzorálja a kárpitos szakmát, az Óbudai Egyetemen veteránjármű-restaurátor szakmérnök hallgatókat oktat.


 

ismeretlen forrás

GYIK

Honnan tudom, hogy önálló kárpitosként a lakóhelyemen kapok-e majd megrendelést?
Mielőtt önálló vállalkozásba fognánk, célszerű utána nézni, hogy a környékünkön dolgozik-e kárpitos, ha igen, milyen határidővel tud dolgozni, ha túl sok a megrendelése, valószínűleg elbír a terület még egy kárpitost. Ha egyáltalán nincs a környéken kárpitos, vagy ha van, akkor is érdemes a környékbeliek véleményét is kikérni, hogy szerintük egy új kárpitosra mennyire van igény az adott helyen.

Az IKEA korában érdemes-e a kárpitos szakmát választani?
Igen, mert nagyon sokan megtartják régi családi örökségből való bútoraikat, melyek átkárpitozását nem tudnák hol megoldani, vagy kiállítások csarnokainak kárpitozásához, egyedi hajók belső kárpitozásához is szükség van szakemberre.

Nőként van esélyem kárpitosként dolgozni?
Igen, de célszerű átgondolni, hogy nagyobb bútorok mozgatásában lesz-e segítségünk, fizikumunk alapján alkalmasak vagyunk-e ezt a fajta megterhelést viselni.

Hol tudom beszerezni a kárpitozáshoz szükséges anyagokat, eszközöket?
A beszerzési helyeknek az interneten könnyen utána tudunk nézni, ilyen hely pl. a Primtex Kft. Budapesten a IV. kerületben az Árpád út 16. szám alatt

 

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

A kárpitos szakma csak férfiaknak való. Erre a sztereotípiára hivatkozik a hellobiznisz.hu 2020. március 6-i a „Nőként ott értek el sikereket, ahol a férfiak aratják a babérokat – Mit tanulhatunk tőlük? című cikkében. Kárpitos szakmát azok választják, akik rossz tanulók…. Ez is csak sztereotípia, kiváló szakemberekre szükség van, jó tanuló lehet, hogy inkább egy kreativitást igénylő pályát választ, mint szellemi foglalkozást.

 

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Hol képzik?

 • Kézfogás Baptista Szakiskola
 • Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Budapesti Komplex SZC Újbudai Szakiskolája
 • Kecskeméti SzC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Békéscsabai SZC Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
 • Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium
 • Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolája
 • Mátészalkai SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
 • Szekszárdi SZC Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma
 • Vas Megyei SZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Vas Megyei SZC Rázsó Imre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolája
 • Zalaegerszegi SZC Deák Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

ismeretlen forrás

Az általános iskola elvégzését követően iskolarendszerű képzésben szakképző iskolában 3 éves képzési idővel kárpitos végzettséget szerezhetünk. A képzést megelőzően foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt venni. Iskolarendszeren kívüli felnőttképzésen tanfolyam keretében is elsajátítható a szakmai képzés elméleti és gyakorlati oktatással.
2020. szeptember 1-től szakképző iskolában első tanév végén ágazati alapvizsgát tesznek a tanulók, majd ezt követően duális képzésben folytatják tanulmányaikat.

Nyelvismeret nem szükséges.
Foglalkozás egészségügyi vizsgálat szükséges.
Gyakorlatot a kötelező szakmai gyakorlaton szereznek, a szerződött képzőhelyen.

Tantárgyak: első évben közismereti tárgyak, aztán szakmai tárgyak: 

 • Munkahelyi egészség és biztonság,
 • Foglalkoztatás,
 • Járműkárpitos tevékenységek,
 • Járműkárpitosi ismeretek,
 • Járművek kárpitozása gyakorlat,
 • Kárpitos szakmai ismeretek,
 • Kárpitozás alapjai,
 • Gyártástechnológiai alapismeretek gyakorlat,
 • Kárpitozott termékek készítése, felújítása,
 • Kárpitozástechnológia,
 • Kárpitozott termékek készítése, javítása gyakorlat

Képességek: kreativitás, precizitás, kézügyesség, igényesség, szépérzék, térlátás, önállóság, problémamegoldó képesség, felelősségvállalás, csapatmunka
Fizikai adottságok: Gerinc, karok, kezek épsége, ép szín és térlátás, érthető beszéd
Jó kommunikációs képesség szükséges a megrendelőkkel, beszállítókkal, munkatársakkal, hatóságokkal való kommunikáció során.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Hazai viszonyok

2020-ban a kárpitos vállalkozók pályázat keretében támogatásra számíthatnak. A kárpitos szakmának az olcsó tömegbútorok ártottak, mivel azokat nem éri meg kézi munkával felújítani. Ugyanakkor egyre inkább terjed az a felfogás, hogy kevesebb hulladékot termeljünk és inkább minőségi bútorokat vásároljunk, amiket majd megéri átkárpitoztatni.
 

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • Asztalos
 • Faipari technikus
 • bútorrestaurátor
 • varrónő
 • belsőépítész
 • lakberendező

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

A koronavírus miatti veszélyhelyzet az egész világon hatással van a gazdaságra, így hazánkban is, főként a kisvállalkozások látják kárát. A helyzet rendezésére a Kormány lépéseket tett, a Gazdasági Akcióterv keretében a gazdasági szereplők széles körének kívánnak segítséget nyújtani. Sok vállalkozás látja kárát a jelenlegi helyzetnek, ugyanakkor magánemberként sokaktól azt hallom, hogy nem találnak kárpitost, vagy ha igen, akkor 4-5 hónapot kell várni, hogy elkezdhesse a kárpitos a felújítást, mert annyi munkája van.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
3 595 EFt - 3 595 EFt

EU
€23,495.00 - €23,495.00

USA
$45,245.00 - $45,245.00

ÁZSIA
¥99,510.00 - ¥99,510.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: fizetesek.hu
 • A hivatás képének forrása: pixabay
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!