Környezetvédelem

Környezetvédelem

Hivatások Környezetvédelem
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor , Szerkeszti: Alyas Viktor

"Élni és élni hagyni"

A környezetvédelemről már sokat hallottunk, de ez kifejezetten egy olyan téma, amiről nem elég, ha csak beszélünk. Mindannyiunk közös érdeke a természeti értékek megóvása, hiszen az életünk függ tőle. Az utóbbi néhány évtizedben hatalmas károk érték a bolygót az emberi tevékenységek miatt és ezt a mi felelősségünk jóvá tenni.

Ha szeretnéd, hogy nem csak te, de még a gyerekeid is abban a világban élhessenek, amit te láttál azonnal cselekednünk kell. Minden kis lépés sokat számít egy olyan ügyben, amiben a teljes fennmaradásunk a tét.

Sokat segíthetsz akár már otthonról is anélkül, hogy rengeteg időt vagy pénzt szánnál az ügyre. Ha környezettudatosan vagy zölden szeretnél élni azt a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve akár az önkéntes akciókig sokféleképpen megteheted.

A környezetvédelem az utóbbi harminc évben kezdett látványos fejlődésbe. Előtte az emberi kizsákmányolás környezetre gyakorolt hatásaival csak csekély mértékben foglalkoztak. Egyik korai nagy áttörése a Montreali jegyzőkönyv, amely 1987-óta korlátozza és tiltja egyes ózonréteg károsító gázok kibocsájtását. Azóta számos korlátozás, rendelet és törvény lépett életbe, amelyek támogatják és segítik a természeti értékek fenntartását. Több nagy szervezet és szövetség alakult, beszéljünk akár civil szervezetekről, akár államok közti szövetségekről és hivatalokról.

Elvárt végzettség:

Betanított

Munkaidő

4 órás

Munkakörnyezet

Beltéri

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

1/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

3/5

Veszélyes:

0/5


Átlagjövedelem:

0 EFt

Bővebben

Mennyien űzik?

0 fő

Bővebben

Hol képzik?

...

Bővebben

Ikonikus képviselői:

Jane Goodall

Bővebben

Hazai viszonyok

Magyarországon, nagy területen találhatsz zöld területeket nemzeti parkokat és erdőket is. Ahhoz viszont, hogy ezek épsége fennmaradjon meg kell tennünk a szükséges lépéseket. Ha nem korlátozzuk a hulladékkibocsájtást, vagy azt felelőtlenül tesszük, azzal évtizedekre sebet ejthetünk egy természeti kincsben. Az ország újrahasznosítási rátája 21% ez ugyan elsőre soknak hangzik, de valójában nem az, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés fokozásával és a környezettudatos életvitel megértésével könnyen a duplájára emelhetnénk. Az ország megújuló energia termelése 10%-alatt van, az országban kevés a szél és napenergia termelés, a geotermikus energiával pedig alig találkozunk.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09

Nyert a Greenpeace Baranya megyében

A Greenpeace, országos felmérést készített a szennyezettségről és a környezeti állapotokról. Mivel erre jelenleg nincsen egységes országos adatbázis, így több egyedi közérdekű adatkérelemmel gyűjtötték be a szükséges információkat. A Baranya Megyei kormányhivatal, viszont megtagadta a közérdekű adatok kiadását a szervezetnek. Mivel az adatok jellegéből kifolyólag megtekintésüket elméletben korlát nem köti, így a szervezet a NAIH-hoz fordult. Az Információs Hivatal a kérést megalapozottnak tartotta és felszólította a kormányhivatalt az adatok kiadására, amely ezek után sem történt meg. A Greenpeace az ügyben pert indított és a kormányhivatalt első és másodfokon is elmarasztalták.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09
Forrás: Greenpeace

Nemzetközi kitekintés

Alkotmányba foglalnák a környezetvédelmet

Nicolas Hulot a Francia környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy az ország alkotmányának első cikkelyébe foglalnák a környezetvédelmet. Mivel az első cikkely mondja ki a köztársaság alapelveit, így példaértékű lépés lehet az európai jogalkotásban. Amennyiben az alkotmánymódosítás sikerrel jár, abban az esetben már politikai kérdésként merülnének fel a környezetszennyező tevékenységek, és a bolygót károsító körülmények.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09
Forrás: 24.hu

Chile betiltotta a műanyag zacskókat

A kiskereskedők és kisvállalkozások egy illetve két éven belül megszűnnek az egyszer használatos szatyrok használata. A nagyobb szupermarketek pedig ezentúl maximum két darab szatyrot adhatnak a bevásárlások mellé. A chilei kezdeményezés az amerikai kontinensen az első ilyen típusú aktív környezetvédelmi jogszabály. A műanyag zacskók és egyéb egyszerhasználatos műanyag termékek csökkentése könnyen hozzájárulna a környezetvédelemhez, a kezdeményezések több országban is zajlanak.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09
Forrás: Santiago Times

Piaci helyzet

A környezetvédelem egyre inkább reflektorfénybe kerül. Így a zöld termékek és a környezetkímélő technológiák iránti igény is egyre magasabb. Már a fogyasztók is kezdik felismerni a környezetvédelem fontosságát, így több nagyvállalatra is sikerült nyomást gyakorolni, illetve kezd image elemmé válni a cégek környezetvédelmi tudatossága. Az újrahasznosított termékek és a lebomló használati cikkek kereslete is egyre nagyobb. Magyarországon továbbra is viszonylag költséges a megújuló energiaforrások telepítése, de több országban kedvezményekkel teszik könnyebbé a lakossági és a céges beruházásokat.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09

A Samsung új színe a zöld?

A Samsung Electronics hivatalosan is bejelentette, hogy az elkövetkező két évben az Egyesült Államokban, Európában és Kínában létesített egységei energiaigényét 100%-ban megújuló energiaforrásból gyűjtött energiával kívánja fedezni. A vállalat globálisan működő 38 gyárából így 17-et tervez teljesen zöld energiával fedezni. A közeljövőben adhatja ki a vállalat a fenntarthatósági jelentését, amelyben további információk és részletek derülhetnek ki az átállással és a vállalat ökológia lábnyomával kapcsolatban.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09
Forrás: Greenpeace

Rokonszakmák

Környezetvédelemmel kapcsolatos foglalkozások:

 • Környezetmérnök
 • Környezetvédelmi technikus
 • Környezetvédelmi szakjogász
 • Élelmiszer-ipari környezetvédelmi technikus
 • Emisszió mérő technikus
 • Energetikai környezetvédő technikus
 • Fém- és energiaipari környezetvédelmi technikus
 • Gépészeti környezetvédelmi technikus
 • Hulladékkezelő technikus
 • Környezet és vízgazdálkodási technikus
 • Környezet ellenőrző laboráns
 • Környezetvédelmi és vízminőségi laboráns
 • Környezetvédelmi mérés technikus
 • Környezetvédelmi szak technikus
 • Közlekedésépítő környezetépítő technikus
 • Levegőtisztasági felügyelő
 • Mezőgazdasági környezetvédő szak technikus
 • Szennyvízlaboráns
 • Települési környezetvédelmi technikus
 • Víz és környezetvédelmi technológus
 • Víz és légtérvizsgáló laboráns
 • Vízminőség vizsgáló laboráns

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09

Várható jövedelem

HU
0 EFt

EU
0,00 EUR

ASIA
0,00 CNY

USA
0,00 USD

Havi nettó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal

Mennyien űzik?

Pontos adat sajnos nincsen a hazánkban működő környezetvédőkről. Több szervezet és rengeteg magánember dolgozik a természetvédelem érdekében. Legnagyobb hazai szervezetünk a Greenpeace magyarország, ha szívesen segítenél de még nem tudod, hogyan tudnál keresd fel oldalukat és tájékozódj!

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.23

Támogatók

Támogatói felhívás...
Támogasd a(z) Környezetvédelem hivatásoldalt!

Én is szeretném

Miket csináltak már ezen hivatás művelői?

Waste to wear

A Waste2Wear lényege, hogy az alapvetően kidobásra szánt, környezetszennyező hulladékot újrafelhasználja, ezzel kímélve a környezet további szennyezését, illetve a jelenlévő szennyezettség csökkentését. Főképp műanyag palackok feldolgozására szakosodtak, de nemrégiben egy új akció keretében a tengeri műanyag hulladékok 10%-át kitevő elhagyott halászhálók feldolgozását is elkezdték. Weblapjukon láthatjuk az egyes termékek előállításához szükséges „szemét” mennyiségét, például egy újrahasznosított köntös előállításához 27, míg egy párnához 84 pet palackot használnak fel.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.06
Forrás: Waste2Wear

A lehetetlen hamburger

A The Impossible Burger teljesen húsmentes mégis a hagyományos hambureger íze köszön vissza. Egy technológiai eljárással rájöttek melyek, azok az alkotóelemek a húsban, ami a tápanyagtartalmát és ízét adják. Ez az anyag a HEME, amit növények megfelelő felhasználásával szintén előállíthatóvá tettek. Ez az anyag fontos szerepet játszik a táplálkozásunkban. Az így elkészített „hús” ízben és tápanyagtartalomban is megközelíti, vagy túllépi a hagyományos húst. Felhasználása, pedig ugyanolyan sokrétű. Amerikában és Ázsia egyes részein már most is megkóstolhatjuk a jövő hamburgerét, vagy tacoját. Előállításához pedig a marhahúsnál jóval kevesebb vízre, és szennyezőanyagra van szükség. Példájuk mutatja, hogy nem kell kizárnunk a finom ételeket az étrendünkből, egy tisztább bolygón sem.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.06
Forrás: Impossible Foods

Az oldódó szatyor

Chilei mérnökök fejlesztették ki a forradalmi eljárást, amellyel a hagyományos nejlon zacskókat gyorsan bomlókra tudnánk cserélni. A megszokott nejlonszatyrok lebomlási ideje több száz év. Életciklusuk alatt pedig először nagyméretük miatt okoznak gondot a tengeri élőlényeknek, beleakadnak vagy megfojtják őket. Később pedig mikro műanyagra bomlanak, amely még évtizedekig úszik az óceánban mérgezést és súlyos elváltozásokat okozva mind az állatok mind az emberek esetében. Új fejlesztésű testvére viszont  5 perc alatt lebomlik és az eddigi információk szerint ártalmatlan anyagokra bomlik.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.06
Forrás: Index

Litterati

Jeff Kirschner, egy teljesen új ötlettel állt elő a bolygó tisztitása és az emberek figyelmének felkeltésére. Saját napi rutinját osztotta meg a világgal egy applikáció formájában, az eldobott szemét lefényképezését és összegyűjtését. A Litterati felhasználók az alkalmazás segítségével nemcsak tisztítják a környezetet de a begyűjtött hulladékról egyszerűen kategórizálható és mérhető adatokat biztosítanak. Így könnyebben felfedezhetjük azokat a cégeket és termékeket amelyek nagyobb részben felelősek a környezet károsításáért és a megoldást gyökerében folythatjuk el.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09
Forrás: Litterati

Előnyök

Tisztább bolygó - A környezeti szennyezések visszafordításával megtisztíthatjuk a bolygót mindattól a szeméttől és szennyező anyagoktól, amelyeket az ember az utóbbi több száz évben egyszerűen csak kiöntött

Élhető környezet - Élünk, de meddig?

Az emberiség fennmaradása - A gyermekeink vegyszerekkel szennyezett ételt esznek, és mérgezett vizet isznak. Mennyi időnk van, még amíg ezek hatása súlyosbodik?

Az életkörülmények javulása - Az utcáinkon gomolyog a szmog és a füst, a vizeink mérgezőek, a földünk szennyezett és ez mind visszafordítható.

Közérdek - Mindannyiunk érdeke, hogy fajunk és bolygónk életben maradhasson.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.06

Hátrányok

Nagy ellenfelek - Több száz olyan cég és nagyvállalat van, amelyek fő profiljukban környezetromboló tevékenységből élnek.

Komoly tennivalók - Az emberiség utóbbi több száz éves pazarló tevékenységének "gyümölcsét" kell most leszednünk.

Megélhetés - Sokan nem tudnak környezetvédelemben munkát találni vagy elhelyezkedni, így rengeteg környezettudatos ember csak hobbiként, vagy életvitelként tud segíteni.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.06

Amit még tudni lehet a hivatásról

Hulladékkezelés és fajtái

Általános hulladékgazdálkodás

A hulladékgazdálkodás a lakosság és az ipar által termelt lom anyagok kezelését, ártalmatlanítását és szállítását jelenti. A lakosság jellemzően nagymennyiségű kommunális hulladékot termel, ezek azok amiket mi hétköznap is szemétnek hívunk az almacsutkától a pizzásdobozig. Általában az ipari folyamatok következtében jönnek létre a veszélyes hulladékok. Ezek  azok az anyagok, amelyek a természettel érintkezve vagy közvetlenül, vagy bomlástermékeikkel súlyosan károsítják az élővilágot.

Hulladékkezelési szempontból három kategóriát különböztetünk meg:
I. Kategória: Jellemzően nem veszélyes anyagok, ide sorolható a kommunális hulladék. A kategória eljárása szerint ezeket komposztálják vagy elégetik.
II. Kategória: Általában az ipari és üzemi hulladék. Az ide tartozó anyagokat kommunális hulladéklerakó helyen nem lehet elhelyezni, csak hulladéklerakó helyen.
III. Kategória: Súlyosan toxikus hatású vagy környezetszennyező hulladékok csoportja. Csak különleges hulladékkezelő helyen lehet tárolni.

Hulladék ártalmatlanítás:
A hulladékártalmatlanítás az a folyamat amelyek során egy adott anyag veszélyességét, környezet és egészségügyi kockázatát csökkentik. Például savas vagy lúgos hulladékok általános ártalmatlanítási eljárása a Ph érték kiegyenlítése.

Elektronikai hulladékkezelés

Minden nap többszáz tonna mobiltelefon számítógép és egyéb elektronikai alkatrészből válik szemét. Az újabb technológiák és modellek megjelenésével pedig ez a folyamat is gyorsul. Ezek az eszközök különböző típusú fémekből és mesterséges anyagokból állnak, ezért a környezetre kifejezetten veszélyesek. E-hulladékot Európában jelenleg három üzemben dolgoznak fel. Az alapeljárás, amivel például a nyomtatott áramkörök anyagait újrahasznosítják, aprítással kezdődik, majd hevítéssel a műanyagot és egyéb éghető elemeket elégetik. A hevítés során a mérgező anyagok nagy része gázzá válik, amely után égetésen megy át, ezután elektrolitikus folyamattal finomítják, a fennmaradó iszapból pedig a további fémek nagy része visszanyerhető.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.06

Víz! Föld! Levegő!

Erdőgazdálkodás

A zöldterületeink megfelelő karbantartásával, az erdőirtás korlátozásával és visszatelepítésével csökkenthetjük a légkör széndioxid tartalmát. Az üvegházhatású gázok csökkentésével a globális felmelegedés hatásait csökkenthetjük és visszafordíthatjuk. A kiirtott erdők területein nem csak az élővilág pusztulásával, hanem a talaj erózióval és egyéb súlyos hatásokkal is számolnunk kell. Közös érdekünk, hogy visszaállítsuk a bolygó növényi állományát, leállítsuk az ipari mennyiségű fakitermelést.

Vízgazdálkodás

A víz elengedhetetlen az élethez. Jelenleg is elképesztő mennyiségű szennyezőanyag, szemét és veszélyes hulladék kerül a föld vízkészleteibe. Ezzel károsítjuk a vizek természetes ökoszisztémáját és ellehetetlenítjük fajunk fennmaradását. Az óceánokba került nagymennyiségű műanyag hulladékkal évtizedekig nem törődtünk és némelyik ilyen úszó szemétsziget már háromszor nagyobb mint Magyarország. Több program indult az óceánok megtisztítására de ez a folyamat évtizedekig eltarthat.

Légszennyezés

A légkörbe juttatott mérgező gázok szó szerint megfojtják a bolygót. Ezeknek csak egy kis részét látod szmog formájában a többi láthatatlanul pusztítja az ózonréteget vagy teszi savassá a felhőket. Az ipari termelés reformációjával és légtisztitó eljárások használatával segíthetjük a légkör helyreállítását de ezek a kezdeményezések még gyerekcipőben járnak.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09

Neves képviselői

Akik sokakat motiválnak

Híres filmek

Kapcsolódó cikkek

Mérhetően javul az ózonréteg állapota

Az ózonréteget erősen károsító anyagok közé tartozik a bróm és klór bizonyos vegyületei. Ezek károsító hatását 1985-ben dokumentálták és használatukat korlátozták. Friss megfigyelések szerint a légkör érintett területén a vegyületek koncentrációja évente 0,8%-al csökken. Ez pedig már elég ahhoz, hogy az ózonréteg elkezdhesse a regenerációs folyamatot.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.06
Forrás: 24.hu

Szűrhetnénk a légkört

A Carbon Engineering széndioxid szűrű telepén sikerült hatodára csökkenteni a széndioxid kiszűrésének költségeit a légkörből. A vállalat technológiája lehetővé tenné továbbá a széndioxid újrafelhasználást, amellyel üzemanyaggá lehetne alakítani. A cég reményei szerint az első üzemüket 2021-ben helyeznék működésbe.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.09
Forrás: 24.hu

A halászok is védik az Antarktiszt

A déli sark közelében történő ipari mennyiségű halászat  súlyos ökológiai károkat okozott. Mivel az ott élő állatok táplálékát és életkörnyezetét is rongálja az emberi tevékenység a Greenpeace kampányt indított a tengeri élet megmentésére. Az esemény egyik nem várt fordulata, hogy a lakosság, és a tudósok támogatásán túl az ott halászó cégek egy része is támogatni kezdte a terület védelmét.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.23
Forrás: Greenpeace

Hivatást érintő publikációk

Légszennyezési kvóta felett az ország

Idén januárban összehívta az Európai Unió Környezetvédelmi biztosa a levegőminőségi értékeket meghaladó országok környezetvédelmi minisztereit. Hazánkban az egyik legmagasabb a légszennyezettségi érték Európán belül. A csúcstalálkozón részt vett továbbá Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Szlovákia minisztere is. 

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.23
Forrás: Greenpeace

Új ökoszisztémák a déli sarknál

Greenpeace expedíció alkalmával fedeztek fel négy veszélyeztetett tengeri ökoszisztémát a tengerfenéken. A déli sark mélytengeri élőlényei és hatásuk az ökoszisztémára eddig ismeretlen. Ezek megóvása és tanulmányozása elengedhetetlen lehet bolygónk ökológiai működésének megismeréséhez. Az Antarktisz közelében 1,8 millió négyzetkilométernyi tengerfelületet szeretnének védett övezetté nyilvánítani, hogy megelőzzék és csökkentsék az emberi tevékenység hatásait.

Szerző: Alyas Viktor, 2018.11.23
Forrás: Greenpeace
 • A hivatás képének forrása: Pixabay
 • A hivatás fejlécképének forrása: Pixabay

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!