Légiutas-kísérő

Légiutas-kísérő

Hivatások Légiutas-kísérő
Angol elnevezés: Steward(ess) / flight attendant / cabin crew
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

Az utasok kényelméről és biztonságáról gondoskodik, miközben bejárja a világot.

Az utaskísérő elsődleges feladata a közlekedési eszköz utasainak biztonságáról gondoskodni, valamint kényelmüket biztosítani. Ezt teheti például ételek és italok előkészítésével és felszolgálásával, takarók, párnák kiosztásával, a fedélzeti szórakoztató elektronika működtetésével és eszközeinek felajánlásával, vámmentes árucikkek árusításával. Ha a fedélzeten bármilyen vészhelyzet, probléma lép fel, akkor az utaskísérő felelőssége a megfelelő biztonsági lépések megtétele, és a kapitány tájékoztatása. Utaskísérőket legtöbbször repülőgépen találunk, de dolgozhatnak folyami, tengeri, vagy óceánjáró hajón is.
 
A légiutas-kísérők számára a landolással nem ér véget a munka, csak nagyon ritka esetben mehetnek haza azt követően, hogy gép leszállt. Bármekkora cégnek is dolgoznak, ők takarítják ki a repülőt. Ezt megelőzően pedig számtalan megszokott feladatok várnak rájuk. Ám ellenben nem állítanám azt, hogy monoton lenne e hivatás, hiszen a különleges munkakörnyezet és a mindig más-más utaskörszámtalan rendkívüli helyzetet teremthet.

Főbb tevékenységek:
 • Repülőgép tisztántartása és ellenőrzése
 • Az utasok teljeskörű kiszolgálása
 • Felszolgálandó ételek/italok előkészítése
 • Utasok köszöntése, beszállókártyák, úti okmányok ellenőrzése
 • Bemutatják veszélyhelyzet esetén szükséges intézkedéseket, életmentő berendezések használatát, menekülési útvonalat
 • Az utasokat ellenőrzik, fenntartják rendet és a biztonságot
 • Együttműködnek és kiszolgálják a pilótákat

Elvárt végzettség:

Középfokú

Munkaidő

4 órás

8 órás

12 órás

Idénymunka

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

3/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

4/5

Veszélyes:

2/5


Átlagjövedelem:

3 600 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

2.800

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

A hivatás gyökereit valószínűleg a hajózás kapcsán kell keresni, az utasszállító hajókon ugyanis szükség volt olyan személyekre, akik kimondottan az utasok ellátásával, kiszolgálásával foglalkoztak. 1870-es években kezdett kialakulni, hogy a hajópincérek a hosszú tengeri út alatt gondoskodtak az utasok kényelméről, valamint étkezéséről. Stewardnak nevezték a férfi, stewardessnek pedig a női hajópincéreket. Az I. világháborút követően a repülőgépeket békésebb célokra is kezdték használni (postázás, szállítmányozás nagy távolságokra). Eközben egyre nőtt az igény, hogy gyorsabban jussanak el egyik városból a másikba. Az első repülőgép utasok nem igényeltek még mást csak egy jó meleg bundát vagy takarót, hiszen az akkori huzatos gépek más kényelemmel nem is szolgálhattak. Később üzleti megfontolásból, a kényelmesebb repülőgépek gyártására kezdek fokuszálni. A repülés elterjedésével külföldön már az 1930-as évek elejétől alkalmaztak csinos hölgyeket. A repüléstől félő utasokat kellett nyugtatniuk és talán egyfajta reklámarcokként népszerűsítették a légi utazást.
Magyarországon 1947-ben indították az első légiutas-kísérő tanfolyamot, a 10 hölgyből, akik elvégezték csupán 4-et alkalmazott az akkori légitársaság. Termoszból kínálták a meleg kávét, teát és kosarakból az előre elkészített szendvicseket. Mivel az akkori rendszer sajátosságaként korlátozottak voltak az utazási lehetőségek (csak Európán belüli szocialista országokba volt lehetőség utazni) így kevés járatot indítottak, ezért elegendő volt a kísérők ezen kis létszáma.
Az 1960-as évektől a nagyobb típusú gépek alkalmazásával, megnövekedett a létszámigény és ezután fokozatosan egyre többen végezték el a légiutas-kísérőknek szervezett tanfolyamot.
1977-ben már ott tartott a MALÉV, hogy a BUDAPEST-NEW YORK járatán több légiutas-kísérő teljesített szolgálatot, mint ahányan az 50-es években összesen űzték ezt a hivatást.

ismeretlen forrás

Előnyök

 • különleges, nem mindennapi munkakörnyezet
 • repülés élménye
 • új országok ismerete
 • kedvezményes utazási lehetőségek
 • naponta, sok új ember megismerése, új impulzusok (nem egyhangú)
 • kiemelkedő karrierlehetőség külföldön/ világszerte
 • csinos egyenruha
 • fiatalos munkaközeg, csapatösszetartás

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • a stewardoknak és stewardesseknek a 14 órás munkanapjuk közben csak pár percük van arra, hogy leüljenek, és valami hideg ételt magukhoz vegyenek a repülőn. Sok esetben nem csak az utasoknak, hanem a légiszemélyzetnek is rohannia kell, hogy le ne késsék a csatlakozást, az az el ne késsenek a munkából
 • folyamatos készenlét, odafigyelés, összpontosítás és kedvesség
 • mindig más és más emberek (ez egy oldalról pozitívum is lehet egyben)
 • balesetveszélynek / katasztrófának vannak kitéve folyamatosan munkavégézés folyamán
 • rossz hatással lehet az egészségre a folyamatos időeltolódás, valamint az állandó klímaváltozás
 • idegen eredetű/ trópusi betegségeknek, fertőzéseknek vannak kitéve
 • ​​​​​​ munka- magánéletegyensúlyt nehéz fenntartani a különleges munkaidőbeosztásnak köszönhetően (váratlan megbízások, járatkésések)
 • ​​​​​folyamatos zajok között dolgoznak (gépzajok, reptéri zsúfolt közeg)

ismeretlen forrás

GYIK

Mi kell ahhoz, hogy valaki légiutas-kísérő lehessen?
A legfontosabb, hogy egészséges és fitt legyél, ugyanis rendszeresen van egészségügyi vizsgálat, amin meg kell felelni. Minimum elvárás a középfokú végzettség, így a korhatár is minimum 18. életév betöltésére korlátozódik. Úszni tudni kell! Kikötés mindenhol, hogy nem lehet testékszere vagy tetoválása egy légiutas-kísérőnek egy olyan helyen sem ahol az egyenruha nem takarja.

Milyen szintű nyelvtudás szükséges?
Minimum C típusú angol nyelvtudás szükséges és további egy másik nyelv ismerete nagy előny.

Van-e valamilyen életkori, magasság vagy súlyhatár?
Légitársaságfüggő és flottafüggő, de megvan határozva mindenhol minimum és maximum kor, valamint elvárt súly-és magasság értékek. (Kis gépben magas utaskísérőnek kényelmetlen, nem fér el, valamint nagy gépek esetében el kell tudni érni bizonyos felszereléseket, valamint a csomagfelrakodáshoz elengedhetetlen.)

Milyen a kiválasztási folyamtat és a tréning?
Több körös kiválasztási folyamaton kell keresztüljutni. Emellett egy több hetes kemény tréninget kell elvégezni. Hetekkel azelőtt, hogy a tréning kezdetét veszi, a leendő utaskísérők kapnak egy „csomagot”, amit a tréning kezdetére már el kell sajátítani. Ez követően reggeltől késő délutánig naponta zajlottak az oktatási alkalmak, de otthoni felkészülést is igényel a másnapi tréning, ugyanis minden reggel vizsga van az előző napi tananyagból, illetve több nap után „nagyvizsgák” következnek. Sok a száraz elmélet, ezért értékelendőek a gyakorlati részek, valamint oktatófilmek kielemzésével telt néhány alkalom.

Hány órát repül egy légiutas-kísérő egy év alatt?
Erre szabályozások vannak. Egy naptári évben legfeljebb 900 órát, illetve 12 egymást követő naptári hónapban maximálisan 1000 órát repülhet egy utaskísérő.

Mit csinálhatok azzal az utassal, aki nem megfelelően viselkedik vagy mondjuk túl sok alkoholt fogyasztott? Mi a protokoll?
Az erősen ittas állapotban lévő utasokat már a reptéri kapun nem engedik tovább. Amennyiben ez mégis megtörténne, akkor ezt az utas gépre érkezésekor ezt jelezzük és lekísérik az adott személyt. Ha valaki nagyon elragadtatja magát (bedurvul, molesztál) utasokat vagy a személyzetet vagy esetleg más felháborító módon viselkedik, akkor leszállhatunk a legközelebbi reptéren útközben és azt az utast lekísérik szintén a gépről.

Ti soha nem féltek egy-egy utazás közben? Egyszer sem jut eszetekben mi lesz, ha lezuhan a gép? Hogy készítenek erre fel benneteket a tréningen?
Nem félünk, mert nem félhetünk! A tréningen megfelelően felkészítenek ilyen helyzetben való helyes cselekedetekre egyaránt (szituációs gyakorlatok során).

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

A legnagyobb tévhitek közé tartozik, hogy” csupa móka és kacagás”, valamint világjárás egy légiutas-kisérő élete, sokak összetévesztik egy nyaralás élményével ezen utazásokat. Sokszor előfordul, hogy a személyzet le sem szállhat egy gépről, mert az azonnak fordul vissza, esetleg közlekedik tovább egy másik célországba, tehát nem minden esetben éjszakáznak luxusszállodákban az utaskísérők.
Tévhitnek könyvelhető el továbbá, hogy milliós fizetése van minden stewardessnek. Ez sok esetben lehet is akár így, de inkább a nagyobb légitársaságoknál van így, mint pl. az Emiratesnél dolgozó utaskísérők esetében. „Kis mezei” fapados, európai légitársaságok, mint ilyen pl. a Wizz Air is nem fizetik meg ilyen szinten a dolgozóikat.

ismeretlen forrás

Híres filmek

Nemzetközi kitekintés


Jelenleg közel 250 légitársaság létezik világszerte, és még nem is számoltunk az ultra gazdag körökben, manapság divatossá vált magángépekkel, sőt az arab emirátusokban, vagy orosz- esetleg amerikai milliárdosok esetében saját légitársaságokkal. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a technika és az ipar folyamatosan fejlődő ágazatok, ennek köszönhetően egyre nagyobb és modernebb repülőgépek kerülnek ki a gyártósorról és egyre szélesebb kör számára válik elérhetővé a repülés élménye és lehetősége.

ismeretlen forrás

Hazai viszonyok

Összességében azt gondom, hogy pozitív megítélésnek örvend hazánkban, sőt elsőre többen csak a pozitív oldalát látják a hivatásnak. Csábító a különleges munkakörnyezet és közeg, valamint az utazás és a külföld felé való orientáció. Külső szemmel mesésnek, fényűzőnek tűnő, élményekkel telinek látszó hivatás. Én is így gondoltam korábban, amikor utazásaim során mindig láttam a csinos, ápolt és rendezett uniformisban, egy egységet alkotva, mosolyogva vonuló légutaskísérők koszorúját a reptereken.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • Pilóta
 • Reptéri hordár
 • Pincér(nő)
 • Repülőgép-mérnök
 • Repülőgép-szerelő
 • Légi forgalomirányító

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

Abszolút befolyásoló tényező jelen esetben a légitársaságok folyamatos növekvő száma, valamint az újabbnál újabb és a nagyobbnál nagyobb repülőgéptípusok megjelenése és gyártása. Óriási piaca van a légiközlekedésnek, valamint óriási kereslet és igény van a légi szállítmányozásra. Folyamatosan fejlődő és növekvő ágazatnak tekinthető ez a terület. A világ legtöbb országa nyitott és kínál lehetőséget az elhelyezkedésre a szakmában.
Viszont nem árt számolni a jelenlegi helyzethez hasonlókkal, egy világjárvánnyal, vagy olyan veszélyhelyzettel, amely a határok átlépési tilalmával jár netalán tán esetleges utazási korlátozásokat hoz magával. Veszélyt jelenthet a szakmára, ha egy-egy légitársaság csődöt jelent (hasonlóan a MALÉV-2012-ben), esetleg egy gazdasági világválság következményei egyaránt.

ismeretlen forrás

Várható jövedelem

HU
3 600 EFt - 3 600 EFt

EU
€21,068.00 - €21,068.00

USA
$16,477.00 - $16,477.00

ÁZSIA
¥29,930.00 - ¥29,930.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Hol képzik?

A stewardok és stewardessek hónapokon keresztül tanulják a szakmát. Az oktatásuk fontos elemei közé tartoznak az egészségügyi ismeretek, az önvédelmi fogások és az, hogyan kell egy gépből evakuálni az utasokat. Ráadásul évente egyszer tesztelik is őket. A légutas-kísérőket a légitársaságok képzik ki, Magyarországon a WizzAir Légitársaság is saját képzést szervez, egy szigorú, több fordulós kiválasztási folyamatot követően, leendő munkatársaik számára. Alapvető felvételi követelmény a felsőfokú angol nyelvtudás, valamint valamely másik nyelv minimum középszintű ismerete. A képzések nem szabályos időközönként követik egymást, hanem az adott légitársaság munkaügyi stratégiájához igazodnak.

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

 • ​​​​​​Nyelvismeret
 • ​​​​​​Egészségügyi alkalmasság
 • ​​​​​​Pszichikai és fizikai alkalmassági vizsga
 • ​​​​​​Úszás tudás
 • ​​​​​​Szigorúan meghatározott fizikai adottságok (min. 165 (nő)/175 (ffi)- max. 210 cm magasság, max. 60 kg testsúly, jó fizikum)
 • Kiemelkedő, preferált készségek (jó kommunikációs készség, konfliktuskezelés, problémamegoldás, empátia)
 • ​​​​​​Nem rendelkezhet az illető tetoválással látható helyen
 • ​​​​​​Nem lehet arcon lévő (szembetűnő) anyajegye az illetőnek
 • ​​​​​​Életkor korlátok

ismeretlen forrás

Legközelebbi esemény

Szinte minden légitársaság szervez, úgynevezett nyílt napokat, melyeken természetesen hangsúlyos a toborzási szándékuk. A Magyarországon is működő WizzAir, valamint más külföldi nagy társaságok is kerítettek már erre alkalmat kishazánban (pl. az Emirates)

ismeretlen forrás
 • Leírás forrása: pal
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!