Logopédus

Logopédus

Hivatások Logopédus
Angol elnevezés: Speech therapist
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

Ami a beszédet illeti.


A logopédus olyan speciális felkészültségű szakember, aki a beszéd-, és nyelvi rendellenességek felismerésével és kezelésével foglalkozik. Munkája során nem csak a diagnózist állítja fel és a beszédproblémával rendelkező kliens kezelését végzi, hanem a családtagok, tanárok és munkaadók számára is végez tanácsadási tevékenységet. A logopédus dokumentációt vezet a kliensek fejlődéséről és saját munkájáról is.

Ami elengedhetetlen: megfelelő tér, asztal és székek, valamint tükör, amelyben főleg a tanítvány/kliens jól látja magát. Az ajak és nyelvgyakorlatokhoz általában szükségesek segédeszközök, vattapamacs, szívószál, pohár, fogpiszkáló vagy pálcika, vékony spatula, stb. A hivatásra jellemző munkakörnyezet. A hivatás gyakorlása során előforduló eszközök, berendezések, anyagok. A munkakörnyezetben és a tevékenységben megjelenő veszélyforrások (pl. por, füst, gázok, magasban történő munkavégzés)

Elvárt végzettség:

Felsőfokú

Munkaidő

8 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

2/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

5/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

2 340 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

Az ókorból is fennmaradtak feljegyzések, amelyek a beszéd folyamatosságának egy zavarát, a dadogást próbálták megszüntetni (lásd Démoszthenész). Az évszázadok során sokan foglalkoztak a beszéddel és zavaraival, a tudományos élet főleg az 1800-as évektől kezdve kialakuló, majd fokozatosan differenciálódó intézményhálózat, illetve folyamatosan fejlődő tudományok és az újabb eredmények folyamatosan alakították a logopédia szakmai hátterét. Fejlődésére nagy hatást gyakorolt többek között a pszichológia, szociológia, nyelvészet. A gyógypedagógus-képzés részeként érhető el, jelenleg az ország több egyetemén és főiskoláján.

ismeretlen forrás

Előnyök

Folyamatos szakmai fejlődés és változatos elhelyezkedési lehetőség. Gyakori a rövid idő alatt látványos (hallható) eredmény.

ismeretlen forrás

Hátrányok

Versenyképes fizetésnél alacsonyabb munkabér, szükségessé válhat a másodállás vagy magántanítványok fogadása. Beszámolók szerint az egészségügyben a logopédus szakmailag kevésbé van elfogadva a kollégái körében

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

 • Montágh Imre – gyógypedagógus, logopédus, színészképzés, beszédtechnikai oktatásában alkotott maradandót
 • Meixner Ildikó – részképességzavarok fejlesztésében módszeralkotó

ismeretlen forrás

GYIK

Mi a logopédia?
Válasz: A gyermek fejlődése során kialakult, vagy később szerzett beszéd- és nyelvi zavarokkal foglalkozó gyakorlati tudomány, mely a gyógypedagógia egyik szakiránya, mégis mindegyikkel, és azon túl is számos kapcsolattal, társtudománnyal rendelkezik.

Ki a logopédus?
Válasz: Beszéd- és nyelvi zavarokkal foglalkozó gyógypedagógus, aki egy élethosszon át kezelheti, fejlesztheti tanítványait, klienseit.

Miért fontos a logopédia? 
Válasz: Minél később kezdődik el a fejlesztés, annál nagyobb utat kell bejárni az egyén fejleszthetőségének maximumáig.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

Nincs. Talán annyi, hogy logopédusok csak nők lehetnek, amelynek hátterében az lehet, hogy elvétve van csak férfi logopédus.
 

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

A logopédusok a teljes életíven foglalkozhatnak tanítványaikkal, klienseikkel. Az utóbbi években bekövetkezett technológiai fejlődés, felgyorsult világ és beszűkült élettér a kisgyermekek számára is egyre kevesebb mozgással jár, amely a beszédfejlődésre is hatással van. Az újabb eljárások kifejlesztésével, tudományos eredmények megismerésével és a hétköznapi munkába történő beépítésével egyre színesebb, problémaspecifikusabb és egyre inkább személyre szabott eljárásokkal dolgozhatnak.

ismeretlen forrás

Hazai viszonyok

Túlnyomórészt a köznevelési rendszerben dolgoznak logopédusok, így a hivatás aktuális helyzete megegyezik az itt dolgozó többi pedagóguséval. A kilátásokat egyértelműen befolyásolja a finanszírozási rendszer, a fenntartó lehetőségei és a pályázatok.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • pszichológia
 • tanító/tanár
 • konduktor
 • gyógytornász
 • fül-orr-gégész

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

Időnként bevezetett pedagógus béremelés történik, amelyet ellentmondásosan állítanak be az egyes hírportálok és érdekvédelmi szervezetek. Ez, valamint az iskolai szünetek ideje az, amely nagyban befolyásolja a laikusok általi megítélést, és az egyszerű, jelszó szerű címek gyakran félrevezetők, és sajnos általában a szkeptikus hangok által hangoztatottak állnak közelebb a valósághoz. Aki a pedagóguspályát választja, erre fel kell készülnie.

Forrás: 24.hu

Várható jövedelem

HU
2 340 EFt - 2 340 EFt

EU
€58,800.00 - €58,800.00

USA
$80,400.00 - $80,400.00

ÁZSIA
¥211,200.00 - ¥211,200.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Hol képzik?


A képzést 2020. szeptemberben elindító intézmények:

 • Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
 • Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Kar
 • Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar
 • Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar
 • Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar
 • Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
 • Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar
 • Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

 • Nyelvismeret: a főiskolai felvételihez nem kötelező a nyelvvizsga, előírt nyelvismeret nincs. A leghasznosabb a középfokú angol nyelvtudás, mivel az idegennyelvű szakirodalmak túlnyomórészt angolul olvashatók. Főiskolai végzettség megszerzésének feltétele a • nyelvvizsga, melyről az adott egyetem nyújt pontos tájékoztatást – általában középfokú az elvárt.
 • Egészségügyi alkalmasság: a főiskolai felvételihez gyógypedagógia szakon nem szükséges, logopédia szakirányra jelentkezve viszont beszédalkalmassági vizsgálat történik. Köznevelésben való elhelyezkedéskor szükséges egy tüdőszűrő vizsgálat, és az alkalmazó     intézmény szervezésében évente egészségügyi alkalmassági vizsgálat történik.
 • Gyakorlat és rutin: a főiskolai képzés alatt több alkalommal kötelezően elvégezendő a tanítási gyakorlat.
 • Tantárgyak: gyógypedagógiai, pedagógiai, pszichológiai tárgyak.
 • Képességek: kreativitás, nyitottság, tervezőkészség
 • ​​​​​Fizikai adottságok: ép beszédszervek és megfelelően záródó fogazat (fogszabályzás szükséges lehet)
 • ​​​​​Soft skillek: kommunikáció, empátia, rendszerszemlélet, problémamegoldás, konfliktuskezelés, monotóniatűrés

ismeretlen forrás
 • Leírás forrása: Ami a beszédet illeti.
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!