Mechanikai tervező mérnök

Mechanikai tervező mérnök

Hivatások Mechanikai tervező mérnök
Angol elnevezés: Mechanical design engineer
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

Te megálmodod a jövőt, mi megtervezzük!


A mechatronika az intelligens gépek tudománya, amely magában foglalja a gépészetet, elektronikát és az intelligens számítógépes irányítást, ezeket a részterületeket egymást kiegészítve, segítve kapcsolja össze.
A mechanikai tervező mérnök által készített a robotcellák, célgépek, gyártósorok koncepcionális modelljét részletezi ki. Elkészíti a modellek és a mechanikus vezető tervező instrukciói alapján a gyártási dokumentációt (3D modell, műhelyrajz, pneumatikus rajz, hidraulikus rajz, kopóalkatrész lista és karbantartási utasítás). Ügyel az Egységes Tervezői Szabályzat betartására.

Főbb feladatai:

 • Projekt alkatrészek és gépek műszaki tervezés;
 • Kézi műszaki rajzolás, rajzolvasás;
 • 3D tervezés ismerete;
 • Anyagtechnológia ismeret;
 • Költséghatékony megoldásokat keres ill. javaslatot tesz költséghatékony megoldásokra;
 • Projekt időtervét tartja
 • Kereskedelmi tételek szállíthatóságát/árát ellenőrzi;
 • Probléma esetén megoldási javaslatot tesz;
 • Felmerülő műszaki problémák feltérképezése;
 • Az általa tervezett berendezés gyártását/szerelését folyamatosan ellenőrzi;
 • Betartja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat

Elvárt végzettség:

Felsőfokú

Munkaidő

8 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

1/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

5/5

Veszélyes:

2/5


Átlagjövedelem:

5 412 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

A mérnök egy olyan személy, aki mérnöki tudományok területén dolgozik, ehhez megfelelő szakirányú, felsőfokú iskolai végzettséggel (alap vagy mesterdiploma) és megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkezik feladata teljeskörű ellátásához.
A mérnök feladata olyan módszerek kifejlesztése, amelynek segítségével gazdaságos és biztonságos módszerekkel, a technikai követelményeket szem előtt tartva, a műszaki tudományokban ismert törvények alkalmazásával műszaki problémákat old meg, mint új anyagok, szerkezetek, gépek vagy folyamatok tervezése, létrehozása, továbbfejlesztése, illetve az azokat kísérő gyártási folyamatok kontrollálása, továbbfejlesztése és karbantartása.

A mérnök hivatás több tevékenységre is utal, de mindnek van egy közös nevezője: a mérések pontossága és az ennek megfelelő tervek elkészítése. Dr. Buzás Ottó megfogalmazása szerint „A mérnökök feladata mindenkor olyan műszaki eszközök, gépek, berendezések, műtárgyak, rendszerek, hálózatok stb. tervezése és létrehozása, amelyeket az emberek mindennapi élete igényel.”

A mérnök szakma már i.e. kb. 3000 év óta létezik, de akkor – felsőoktatási intézmények hiányában – önképzéssel sajátították el a tudást – ez is bizonyítja, hogy nem elegendő érdeklődni a terület iránt, szükség van olyan személyiségjellemzőkre, amelyek segítenek minket a hivatásunk során. (Ezekről a tulajdonságokról később olvashatunk.)
Már a korai mérnöki alkotások között olyan találmányokat találhatunk, amely a mai napig hasznosan hozzájárul a technológia fejlődéséhez (pl.: kerék, hajók, utak stb.) A gépészmérnökök – majd a mechatronikai mérnökök – megjelenését az ipari forradalom indokolta. Jelenleg a 4. ipari forradalom korát éljük, ennek is az elején tartunk, így a jövőben számtalan új szakterület jelenhet meg.

Magyarországon először a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, pontosabban annak elődintézményében az Institutum Geometricumban sajátíthattuk el a hivatás alapjait. A felsőoktatási intézmények megjelenésével az autodidakta mérnököket felváltották a magasan képzett szakemberek, akiknek munkája nélkül az emberiség nem tartana ott, ahol. A mechanikai tervező mérnökök megjelenése az autói-, gépipar fellendülésének köszönhető. Érdemes már a felsőoktatás első éveiben eldöntenünk, hogy a rengeteg szakirány közül melyikkel foglalkoznánk a jövőben szívesen, hiszen mindegyik más-más kihívás elé állít majd minket pályánk során.

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

Jellemzően időnk nagy részét az irodában töltjük. Az irodai munkakörnyezet bár önmagában nem hordoz olyan veszélyforrásokat, mint a por, füst vagy a gázok, de mivel időnk nagyobb részében a gép előtt ülünk érdemes betartani a következő szabályokat:

 • a monitor tetejének a magassága a szemmagassággal megegyező, legalább 50 cm távolságra van tőlünk;
 • a karok párhuzamosan helyezkednek el a padlóval,
 • a székünk beállításánál fontos, az optimális ülőmagasság beállítása,
 • szerencsés, ha az asztal állítható magasságú, hogy akár állva is dolgozhassunk mellette.

Ha viszont az értékesítésből is kivesszük a részünket, akkor sok utazással is számolhatunk a pályánk során.
A gyártási folyamatok nyomonkövetése során szintén szükséges betartanunk olyan munkavédelmi előírásokat, mint sisakhasználat, megfelelő munkaruha és cipő viselete.

ismeretlen forrás

Előnyök

 • irodai munkavégzés,
 • társadalmi megbecsülés,
 • versenyképes tudás,
 • magas fizetés,
 • távmunka lehetőség

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • a munka monotonná válhat,
 • folyamatos változás
 • egymásra utaltság
 • kiszolgáltatottság a gazdaságnak

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

 • Bánki Donát
 • Bláthy Ottó
 • Galamb József
 • Gábor Dénes
 • Kandó Kálmán
 • Gschwindt András (MASAT-1)

ismeretlen forrás

GYIK

Lány vagyok, lehetek mérnök?
Természetesen. Minden híresztelés ellenére nem csak a fiúk lehetnek jó mérnökök.

Elsajátíthatom-e otthon az álláshoz szükséges tudást?
Sajnos nem, szükséges hozzá a felsőfokú végzettség.

Tudnom kell-e valamilyen idegen nyelvet?
Igen. Hiába tervezel Magyarországon munkát vállalni, előfordulhat, hogy a kollégáid között lesz olyan, akivel idegen nyelven kell kommunikálnod, vagy a tervező program kezeléséhez lesz szükséged erre a tudásra.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

Tervezett avulás legendája – az egyes gépek direkt úgy kerülnek megtervezésre, hogy egy bizonyos használati szám után, azok tönkre menjenek. Van olyan változat is, ahol úgy tartják, hogy a gép direkt a jótállásig működik, majd annak megszűnése után tönkre megy, hogy új cikket vehessünk. A mérnöki szakot nem lehet befejezni időben – kering egy olyan legenda is, hogy a mérnöki szakok olyan nehezek, hogy azt képtelenség adott időben befejezni. Ezt sokan cáfolták már. Minden találmány mögött egy magyar tudós áll – szeretjük azt gondolni, hogy minden fontos kutatási eredménynek köze van magyar szakemberekhez, de ez sokszor fals információnak bizonyul. (Például Asboth Oszkár és a helikopter)

ismeretlen forrás

Híres filmek

Nemzetközi kitekintés

A mérnöki hivatás iránt érdeklődők szerencsés helyzetben vannak az egész világon. A jelenlegi tendenciák szerint egyre kevesebben választják felsőoktatásba való jelentkezéskor a STEM területeket, annak ellenére, hogy számtalan vállalati-, civil vagy kormányzati kezdeményezés indult a terület népszerűsítése céljából, hiszen a munkaerőpiac hatalmas számban tudná foglalkoztatni a végzett diákokat. Ennek bizonyítékaként elegendő beírnunk a keresőbe a mérnök állás szavakat, a találatok között egyarán találunk hazai és külföldi hirdetéseket is.

Mechatronikai mérnökként – köszönhetően annak, hogy mind a gépészeti, elektronikai és informatikai és irányítástechnikai ismereteket szerezhetünk – az alábbi munkakörökben helyezhetünk el: folyamatmérnök, karbantartómérnök, tervezőmérnök, programozó, fejlesztőmérnök, értékesítő vagy terméktámogató.

Már iskolai éveink alatt nagy eséllyel pályázhatunk meg nyitott pozíciókat, ahol megfelelő gyakorlati tapasztalatokat szerezhetünk. Jelenleg a hazai pályázati rendszer is kedvez a hivatást választóknak, hiszen a legtöbb projekt középpontjában a kutatás, kísérleti fejlesztések állnak.

ismeretlen forrás

Hazai viszonyok

Magyarországon óriási kereslet mutatkozik mérnökökre, ennek ellenére ezekben a hiányszakmákban folyamatosan csökken a diplomázók száma: Ez köszönhető annak is, hogy az oktatásban a reál tantárgyak jelentőségét sokáig nem emelték ki  megfelelően, illetve sokan megriadtak a mérnöki szakok nehézségétől.

Pedig ezen szakmák esetében már igen magas kezdőfizetésre számíthatnak a szakon végzett fiatalok, illetve könnyebben találunk nekünk tetsző, megfelelő munkát is. Emellett a mérnöki szakma nagy társadalmi megbecsülésnek is örvend Magyarországon. A jelenlegi hazai pályázati rendszer is nagyban épít a szakmában dolgozó szakemberekre, az utóbbi időben több milliárd forintnyi támogatás került elkülönítésre olyan projektek számára, amiben a legnagyobb részt mérnökök vesznek majd részt. Ezeknek a támogatásoknak a segítségével.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • Gépészmérnök
 • Villamosmérnök
 • Autóalkatrész tervező mérnök
 • Autótervező mérnök
 • Üzemmérnök
 • Termelési mérnök

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

Ahogyan már említettük, jelenleg a negyedik ipari forradalom zajlik, amely a termelési folyamatokat is meghódította a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó, bizonyos esetekben döntésképes eszközök megjelenésével. Ennek a forradalomnak a legnagyobb nyertesei azok a szakmák, akik kiveszik a részüket a digitalizációs technológiák világából. Előrejelzések szerint a mérnöki hivatás még sokáig hiányszakma lesz az átállásnak köszönhetően Magyarországon.

ismeretlen forrás

Várható jövedelem

HU
5 412 EFt - 5 412 EFt

EU
€36,000.00 - €36,000.00

USA
$45,432.00 - $45,432.00

ÁZSIA
¥0.00 - ¥0.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Hol képzik?

A munkakör betöltéséhez szükséges végzettség: gépészmérnöki- vagy mechatronikai mérnöki szak, amely az alábbi felsőoktatási intézményekben alap- és mesterszakon, nappali és levelező rendszerben:

 • BME–GPK - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar
 • DE-MK - Debreceni Egyetem Műszaki Kar 
 • EDUTUS - Edutus Egyetem
 • ME-GÉIK - Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar 
 • OE-AMK - Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar
 • OE-BGK - Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
 • PE-MK - Pannon Egyetem Mérnöki Kar 
 • SOE-SKK - Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyag-tudományi és Művészeti Kar 
 • SZE-GIVK - Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar 
 • SZIE-GÉK - Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar

ismeretlen forrás

Legközelebbi esemény

Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt - gyárlátogatások -  célja, hogy gyakorlati és elméleti ismeretek átadásával támogatni a vállalkozások automatizációs és digitalizációs fejlesztési törekvéseit, növelni nyitottságukat az ipar 4.0 technológiák irányában, így fejlettségi szintjüknek megfelelően segíteni a negyedik ipari forradalomba való becsatlakozásukat.

ismeretlen forrás
 • Leírás forrása: hivatás
 • A hivatás képének forrása: pixabay
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!