Mozigépész

Mozigépész

Hivatások Mozigépész
Angol elnevezés: Projectionist
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

A mozigépész, vetítőgépésznek köszönhetjük, mikor beülünk egy moziba, hogy az adott filmet meg tudjuk nézni – ő felelős ugyanis azért, hogy az előre megadott időben a film vászonra kerüljön és zavartalanul láthassuk. Munkája során tehát eltérő film-adathordozóról különbözővetítési technikákkal a vászonra vetíti a filmet. Ennek sikeressége érdekében eltérő gépeket és berendezéseket kezel önállóan a mozi gépházában, valamint ha azokban meghibásodást észlel, a szükséges javításokat elvégzi, elvégezteti.Régebben az ő feladatuk volt a beérkező filmtekercsek összevágása, a reklámanyagok beilesztése és a tekercsek közötti váltás is. Ma már digitális vetítőgépeket használnak amelyeken tekercsek helyett fájlokban tárolják a filmeket. A mai gépeket a szerverre csatlakoztatják majd a vetítés elindítása után felügyelik annak működését és korrigálják az esetleges hibákat.

Elvárt végzettség:

Betanított

Középfokú

Munkaidő

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

2/5

Szellemi:

2/5

Kreatív:

2/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

2 148 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

Hazai viszonyok

Magyarországon főképp a városokban találunk mozikat, kb. 50% itt található. Ebből kifolyólag a mozigépészek foglalkoztatása is itt jellemző. A digitalizáció óta, általában egyedül dolgoznak a gépházban, aktív vetítőtermenként egy mozigépészre van szükség, néhány modernebb helyen van hogy központilag indítják el a filmet, ilyenkor a mozigépésznek nem is kell a helyszínen jelen lennie. Jellemzően gépészeti feladatokat lát el, javítja és karbantartja a vetítő berendezést. Művelődési házakban és magánmozikban is lehetséges az elhelyezkedés, de kis számuk miatt ez kevésbé jellemző.

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

Jellemzően a nyugati országokban is már, a digitális vetítést használják, aminek kezeléséhez termenként elég egy mozigépészt alkalmazni. A fejlődő országokban gyakran használnak még tekercses vetítőgépeket, amelyek üzemeltetéséhez gyakran két mozigépészre is szükség van. Itt feladatuk jóval összetettebb, ugyanis a filmtekercsek összevágása és a reklámanyagok összeillesztése itt még kézzel történik. 

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

Magyarországban a mozigépész szakmában dolgozók havi átlagos keresete bruttó 180.000 Ft körül alakul, amely az utóbbi években nem mutatott jelentős változást. A bruttó havi átlagkereset a szakember életkorától, szakmai tapasztalatától, valamint a munkavégzés helyétől és a munkáltató cég jellemzőitől függően jellemzően 150.000 és 200.000 Ft között mozog

Rövidtávú előrejelzés

A rövidtávú előrejelzés szerint a mozigépész, vetítőgépész szakmában elhelyezkedni kívánók iránti kereslet a jövőben egyenletes marad. Az elhelyezkedés kisebb és nagyobb magáncégeknél egyaránt lehetséges, ám az elvégzendő munkafolyamatok tekintetében nincs különbség ezek közt. A legmodernebb technológia irányába való folyamatos nyitottság, tájékozódás és így a szaktudás rendszeres frissítése hatalmas előnyt jelenthet a munkakeresés során.

Forrás: palyaorientacio.munka.hu/

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
2 148 EFt - 2 148 EFt

EU
€30,360.00 - €30,360.00

USA
$32,916.00 - $32,916.00

ÁZSIA
¥59,532.00 - ¥59,532.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: Nemzeti Pályaorientáció

A hivatás története

A régi többtekercses vetítőgépek használata és javítása még elég bonyolult volt. A mozigépésznek összekellett illesztenie a reklámanyagot, majd a filmet, ellenőriznie kellett a vetítőgépet és elvégezni a szükséges javításokat. Ezt még mind a vetítés elkezdése előtt. A többtekercses vetítőknél egy tekercs 20 percnyi anyagot tudott tárolni, így 20 percenként kellett átkapcsolni a váltótekercsre. Közben azért illett figyelni arra, hogy lehetőleg ugyanabból a filmből és a következő tekercs kerüljön váltásra, nem úgy mint a hazai körökben ismert Vissza a jövőbe bakiban, ahol a váltótekercs a Kis hableányból került be.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Híres filmek

Belépő ismeretek

Hasznos kompetenciák:

A mozigépész munkájának sikeressége sok ember örömét okozhatja, hiszen kikapcsolódást, szórakozást biztosít a moziba látogatóknak. Ahhoz, hogy ez megtörténjen jó, ha a szakember a követező készségek és képességek birtokában van:

 • Technológiai, műszaki kompetencia, a különféle berendezések és gépek működési mechanizmusaink ismeretéhez, működésének biztosításához
 • Önállóság, ugyanis feladatai jelentős részét segítség igénybevétele nélkül kell elvégeznie, így a döntéseket is magának kell meghoznia
 • Kitartás, mert munkájába könnyen beletanulhat és az egyhangúság ellenére nagy odafigyeléssel kell azt nap, mint nap elvégezze
 • Digitális kompetencia, mert a számítógép által vezérelt berendezésekhez is szakszerűen kell hozzányúlnia, azok működését biztosítania.
A kézügyesség a karbantartási és szerelői munkák során válhat hasznára a szakembernek.

Egészségügyi követelmények

A mozigépész jellemzően fizikai megterheléssel járó feladatokat végez, így nagyon fontos, hogy a következő egészségügyi elvárásoknak megfeleljen:
 • jó látás – a gépek és berendezések hibáinak felismeréséhez és a balesetek elkerüléséhez;
 • ép hallás – a gépek működése során fellépő esetleges hangváltozások stb. azonnali felismeréséhez, valamint a munkatársakkal való zavartalan kommunikációhoz;
 • ép karok, kezek – az üzemeltetési és karbantartási feladatok maradéktalan és szakszerű végzéséhez.
A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülés-specifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonomikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, mozgássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése.

Hasznos tantárgyak

A mozigépésznek alapvetően azokban a tantárgyakban érdemes otthonosan mozognia, amelyek munkájának hátterének megértéséhez, valamint a berendezések kezeléséhez nyújtanak alapvető ismereteket:
 • mozgóképkultúra és médiaismeret – az egyes filmek hátterének, szereplőinek ismeretét teszi lehetővé;
 • technika, életvitel és gyakorlat –a gépek felépítésétnek ismeretét alapozza meg, munkavédelmi és biztonsági háttérre vonatkozó tudást szerezheti meg;
 • vizuális kultúra – amely érthetővé teszi az egyes filmek jellemzőit, jellegzetességét a tágabb művészeti irányultságok tekintetében.
Hasznos személyiségjegyek:
 • Tárgyias
 • Megvalósító
A mozigépészakkor érzi magát igazán jól munkája során, ha jól szervezett munkát végezhet, melyet bevált módszerek segítségével oldhat meg. A gyakorlati feladatokat kedveli elsősorban, és ezek megoldásához szívesen használ különböző eszközöket és berendezéseket, valamint alkalmaz logikus megoldásokat. Fontos számára, hogy munkája rövid időn belül kézzel fogható eredményt hozzon, valamint hogy ennek során lehetősége legyen megérteni egyes berendezések és gépek működési mechanizmusait. Szeret önállóan dolgozni, a határidőket és szabályokat pedig könnyűszerrel tartja be.

Forrás: palyaorientacio.munka.hu/

Hol képzik?

Jelenleg nem indul képzés Magyarországon. Moziban dolgozó lelkes büfés, jegyeladó illetve bármilyen arra hajlamos kollégát képeznek át az idősebb mozigépészek házon belül.

Forrás: merce.hu

A csoport képének forrása: pixabay

Hivatást érintő publikációk

- Cinema paradiso: A filmvetítés korai szakaszáról, szól. Egy kisvárosi fiú életét mutatja be, ahol a mozi töri meg a színtelen hétköznapokat. A gyermek szemével láthatjuk a mozigépészetet és vele együtt a filmek csodáját.
- Harcosok klubbja: A már jól ismert filmben amiről senki nem beszél, egyik szereplőnk mellékállásban mozigépész. Sokak számára ez mutatta be a mozigépészet működését.

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.27

A csoport képének forrása: pixabay

 • Leírás forrása: palyaorientacio.munka.hu
 • A hivatás képének forrása: pixabay
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!