Szakács

Szakács

Hivatások Szakács
Angol elnevezés: Cook
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

"Főzni bárki tud"

A szakács a rendelkezésére álló nyersanyagokból - zöldségekből, gombákból, gyümölcsökből, húsokból, halakból - félkész- és kész termékekből, a napnak és az alkalomnak megfelelő ételt készít. Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben elkészíti az ételeket. Emellett természetesen segíti és ellenőrzi a kiegészítő személyzet pl. kukták munkáját a főzés, díszítés, tálalás során. 

A szakács munkája mindig egy étel elkészítése, tálalása, melynek előre meghatározott menete van, tartalma azonban mindig változik, ezt nevezik a szakmabeliek forgatókönyvnek. Feladatait sokszor az határozza meg, hogy milyen jellegű és méretű konyhában tevékenykedik. Főbb feladatai:

 • Ellenőrzi a tisztaságot. Megvizsgálja az ételkészítési helyiségek tisztaságát, úgy, mint konyhai eszközök, munkafelületek, valamint a kiszolgáló területek, megfelelő higiéniás és biztonságos élelmiszerkezelési gyakorlatát.
 • Ellenőrzi az ételek megfelelő tárolását. Meggyőződik róla, hogy az ételeket megfelelő hőmérsékleten tárolják és készítik, meghatározva a sütők, grillsütők, tűzhelyek hőmérsékletét.
 • Ellenőrzi a minőséget. Meggyőződik arról, hogy az élelmiszerek, valamint az ételek fontos összetevői pl. fűszerek megfelelő módon vannak nyomon követve - lejárat, szavatosság -, és, hogy e készleteket megfelelő ütemben forgatják pl. a lejárat előttieket használják fel, szemben a frissekkel.
 • Előkészíti az alapanyagokat. Megpucolja, meghámozza és aprítja a zöldségeket, gyümölcsöket. Szeleteli, darabolja a húsokat.
 • Elkészíti az adott ételeket. Ízesíti, valamint megforgatja és keveriaz ételeket az egyenletes sütés, főzés érdekében. Süt, főz, és párol zöldségeket, húsokat és halakat.
 • Ellenőrzi az elkészített ételeket. Meggyőződik róla, hogy az ételek megfelelően lettek elkészítve: ízlel, szagol, illetve például húsvillát használva ellenőrzi az ételek puhaságát is.
 • Szakmai felelősséget vállal. A szezonális és egyéb ételeket a lehető legjobb tudása és szakmai tapasztalata szerint készíti.
 
Ezen feladatok mellet a szakács részt vesz az étlap összeállításában, napi ajánlatokat, étrendjavaslatokat készít, illetve összehangolja a segédszemélyzet munkáját.

Elvárt végzettség:

Betanított

Középfokú

Munkaidő

8 órás

12 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

2/5

Szellemi:

2/5

Kreatív:

4/5

Veszélyes:

3/5


Átlagjövedelem:

3 696 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

A vendéglátás együtt fejlődött az emberiséggel, már az ókorban is fellelhetők a nyomai. A vendéglátás alapvetően az emberek vándorlásával alakulhatott ki, hiszen az utazóknak szükségük volt italra, élelemre és szállásra útjaik során.   Elősorban nagyobb városokban családi fogadók formájában látták vendégül az utazókat állataikkal együtt. Ezeken a szálláshelyeken még nem voltak felosztva szakmák szerint a feladatok, a család tagjai látták el a vendégeket. A későbbiek folyamán a középkorban már találkozhatunk nagy udvaroknál, királyok és uralkodóknál a vendéglátás tagozódásával. Itt már híres szakácsok mesterek készítették az ételeket.

A technika fejlődésével egyre többen tudtak utazni, és egyre messzebbre, így szükség volt már a nagyobb szálláshelyekre ahol étkezni lehetett és ezzel egyidőben az igények is megnövekedtek. Ezért szükséges lett a vendégeket kiszolgáló személyzet szakosodása. A XVIII században elindultak a vendéglátói szakmai képzések, melyet a XIX. században már, mint önálló iparág a szakács szakma is megjelent. Magyarországi viszonylatban az első szakképző iskolát 1895-ben Glück Frigyes és Gundel János támogatásával hozták létre. Az iskolák törekedtek a színvonalas képzésre, ezt mutatja az is, hogy már ekkor nemzetközi kiállításokon és versenyeken vettek részt a „tanoncok”

Forrás: tudasbazis.sulinet.hu

Előnyök

A szakács szakma művészet, mely a kreatív emberek hivatása. És ez a szakma valóban egy hivatás, mivel rengeteg szorgalom és kitartás szükséges hozzá és ezt csak az tudja végig csinálni, aki valóban elhivatott a szakma iránt. Az alkotás öröme és az elismerések amit a vendégektől kap a szakács nap mint nap inspirálja és nem adja fel ideje korán a szakmát.
Biztos megélhetést ad, folyamatos az előre lépési lehetőség.
Lényeges elem, hogy külföldi munkavégzésre is bőven van lehetőség, ahol nemzetközi ételek készítésének a fortélyait, új ízek, új kultúrák felfedezése vár szakács szakmát választó előtt. a  lehet elsajátítani és mellette még nyelvet is lehet tanulni. Versenyeken való részvétel, mind haza mind nemzetközi viszonylatban, az elismerések nagymértékben növelik a szakmai rangot. Lehetőség van saját szolgáltatásként is szakácsként dolgozni, esküvők, rendezvények lebonyolításánál készítheti el a menüt így aztán valóban kiélheti a művészi hajlamait a szakács, megjelentetésével szolgálhat a piac számára.
 

ismeretlen forrás

Hátrányok

Nem egy könnyű szakma és nem is azonnal jön a szakmai siker, csak évek múltával és kellő szorgalommal érhető el a hőn vágyott elismerés. Hosszú és fáradságos munkával érhető el a siker. Sokszor a család és barátok rovására. A munkaidő nem szokványos mikor más pihen a „vendéglős” akkor dolgozik a legtöbbet. Nincs hétvége, ünnepnap. Ezek mind ember próbáló kihívások egy szakács számára. Sajnos a fizikai megterhelés igen jelentős a napi 12-14 óra  állás és emelgetés bizony fizikálisan is megterhelő az ember számára.

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

Hazai viszonylatban bővelkedünk jeles képviselőkkel a szakács szakmában.
Kiemelném  Magyar Honvédség katonaszakács válogatottjának tagjait akik  a németországi Stuttgartban ez évben február 14-19. között megrendezett 25. Szakácsolimpián ezüst és bronz érmesek lettek.

A Magyar Honvédség katonaszakács csapata idén két kategóriában, indult, szakmai felkészítésüket Balázs Gergő, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Regiment éttermének konyhafőnöke végezte. A csapat 1993 óta vesz részt nemzetközi versenyeken, ahonnan minden alkalommal, éremmel vagy érmekkel térnek haza. Balázs Gergő mesterszakács, a Regiment Étterem konyhafőnöke, a csapat vezére. Szakmai tudása kiemelkedő, a civil szféra is felfigyelt tevékenységére. 2018-ban megnyerte a hazai Bocuse D’or catering kategóriáját, így ő képviselte Magyarországot a lyoni döntőben. Lukács Péter mestercukrász szintén a Regiment Étteremben dolgozik, ahol kreatív, zseniális desszertjeivel mindig elkápráztatja a hozzáértő vendégeket. Rózsa Máriával közösen megalkották a nagy sikerű Magyar Honvédség tortáit” – mondta Gulyás Károly. Hozzátette: a katonaszakácsok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy napi munkájuk mellett a gasztronómia változó és örökké tanulható világában is megállják helyüket. „Szeretjük a szakmánkat, hiszen ez visz előre minket. Mindig új és új ételeken, fogásokon gondolkodunk” – fogalmazott a válogatott vezetője. Számomra ők az igazi jeles képviselői a szakmának, elhivatottak, hiszen amellett, hogy rendszeresen részt vesznek a szakácsolimpián, az éteremben nap mint nap meg kóstolhatjuk remek étkeiket, és megcsodálhatjuk kreatív alkotásaikat.
Persze még számos kiemelkedő név kapcsolódik ehhez a szép hivatáshoz, úgy mint

 • Kovács Lázár, magyar séf, műsorvezető, food stylist, gasztronómiai tanácsadó
 • Nemeskövi Dénes, többszörös olimpiai és világbajnok, magyar mesterszakács, aki sajnos az idén márciusban hunyt el
 • Széll Tamás magyar szakács, konyhafőnök. A budapesti Onyx Étterem konyhájával Szulló Szabina executive chef mellett 2011-ben Michelin-csillagot szerzett. Ő az első magyar szakács, aki bejutott a Bocuse d’Or (BdO) szakácsverseny döntőjébe, ahol 2013-ban a 10. helyen végzett. 2016-ban megnyerte a BdO európai döntőjét, majd a 2017-es lyoni döntőben a 4. helyezést és a legjobb húsétel különdíját szerezte meg.

Forrás: wikipedia.org

GYIK


Külföldön szeretne dolgozni, milyen lehetőségek vannak és mennyit keresnek?

Számos lehetőség van a külföldi elhelyezkedésre és igen keresettek a szakácsok. Azonban fontos, hogy nyelv tudással rendelkezzen az ember. A szállodáktól kezdve a tengerparti éttermek, vagy a hajó szakács is igen keresett külföldön. A bérezés is ennek megfelelően alakul, 1200-1800 euro-tól akár egy hajó szakács 2 millió ft-ot is kereshet egy hónapban. Ez viszont igen magas óraszámot jelent, a hajó szakácsoknál nem ritka napi 18-20 órát is dolgoznak ezért a pénzért minden nap.

A szakácsoknál van olyan aki csak bizonyos napszaknak megfelelően készítenek ételeket, esetleg csak reggelit készít?

Igen van ilyen. Őket hívják reggeliztető szakácsoknak. Talán az ő foglalkozásuk a legkevésbé megterhelő. Ők azok akik ugyan a legkorábbi időpontban kezdenek, viszont cserében már az egész délutánuk szabad. A reggeliztető szakács már hajnalban kezd és a reggeli vége után kb. még másfél órát dolgozik így kb. délre már végez is aznapra. Külföldön igen keresett a reggeliztető szakács Ausztriában sok kis panzióba találkozhatunk  velük a bérezésük 1200-1400 eur között mozog amihez még jön az úgynevezett szezonpénz.
 

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Híres filmek

Belépő ismeretek


Kompetenciák

Ahhoz, hogy valaki kiemelkedő képességű szakács legyen, fontos, hogy rendelkezzen olyan tulajdonságokkal, mint a szépérzék, az ötletgazdaság és az új iránti fogékonyság. Kiemelkedően fontos a csapatmunkára való képesség.

 • Kézügyesség, hogy az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatokat el tudja látni.
 • Szervezőképesség, hogy a saját és beosztottai munkáját optimális időgazdálkodással megszervezze.
 • Együttműködő képesség.
 • Csapatmunka, hogy munkatársaival jó kapcsolata legyen, kövessék az utasításait.
 • Felelősségtudat, mert gyakran nagyobb rendezvényekre is kell készítenie ételeket és az étterem jó híre is múlhat az elkészített ételeken.
 • Kreativitás,hogy képes legyen új ízek, ételek kitalálására, megvalósítására.
 • Figyelem.
 • Kitartás, hogy az egyes munkafolyamatokat pontosan tudja végezni.
 • Önállóság,hogy az adott ételkészítési folyamatokban kompetensen döntsön és tervezzen.
Ezen készségek mellet lényeges szerep jut a szakács életében az igényességeknek, a tisztaság iránti vágynak.

Egészségügyi követelmények

A szakács szakmával szemben megfogalmazott egészségügyi előírások azt célozzák meg, hogy a szakmabeliek bírják a munkával járó fizikai megterhelést, illetve jó minőségű ételeket tudjanak elkészíteni:
 • kiváló íz- és szagérzékelés;
 • pontos látás, térlátás, szemmérték, színfelismerés;
 • egészséges szív, vérkeringés;
 • egészséges bőr;
 • ép végtagok;
 • ép gerinc.
Jó beszédértést biztosító hallókészülékkel, valamint a konyha megfelelő, részleges átalakításával - fényjelzések, élesebb hangjelzések a gépeknél - hallássérültek is végezhetik ezt a tevékenységet.

Hasznos tantárgyak

A szakács szakma iránt érdeklődő jelentkezőnek elsősorban reáltárgyakban kell jártasnak lennie, hiszen ahhoz, hogy ételeket készítsen, azokat megfelelően ízesítse, fontos a megfelelő mennyiségű alapanyag választás és alapanyag-ismeret. Ezek elsajátításához az alábbi tantárgyak fontosak:
 • technika, életvitel és gyakorlat;
 • biológia-egészségtan.

Forrás: palyaorientacio.munka.hu

Hol képzik?

legalábbis néhány belőle

 • Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola
 • Abigél TCI Szikszó Telephelye
 • Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 • Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Szakképző Iskolája
 • Gyermekház Iskola Váci úti telephelye
 • Gyulai SZC Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
 • Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Bocskai István Református Oktatási Központ Karácsony Sándor Középiskolája
 • Dunaújvárosi SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
 • Győri SZC Haller János Általános Iskolája, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Soproni SZC Berg Gusztáv Szakközépiskolája
 • Berettyóújfalui SZC Bocskai István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Egri SZC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
 • Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Hazai viszonyok

Magyarországi viszonylatban elsőként úgymond a „gastro-celebek” a legismertebb szakácsok és egyben a legkedveltebbek is. Ez valószínűleg a külföldi szakács műsorok számottevő sikerének tudható be. Itthoni viszonylatban szép számmal rendelkezünk híres szakácsokkal és megítélésük igen pozitív. Szinte kivétel nélkül mindegyik főzőműsorral rendelkező magyar szakács nagy ismeretségnek örvend, mind a nők mind a férfiak körében. Ugyan korcsoportonként vannak favorit szakácsok, de összességében kedvezően nyilatkoznak a hazai mezőny szakácsairól. Ma már elmondhatjuk, hogy a magyar lakosság jelentős hányada szívesen jár étterembe és pozitívnak ítélik meg a szakemberek munkáit. A külföldi túrizmusban igencsak elismert helyen szerepel a magyar gasztronómia, ami valószínűleg a nemzetközi versenyeken való részvételek eredménye.

Forrás: trademagazin.hu

Rokonszakmák

Szakács rokon mukakörök

 • Diétás szakács
 • Étkezdei szakács
 • Grill szakács
 • Gyermekélelmezési szakács
 • Hajószakács
 • Hidegkonyhai szakács
 • Kóstoló
 • Közétkeztetési szakács
 • Kukta
 • Melegkonyhai szakács
 • Pizzakészítő szakács
 • Segédszakács

Rokon foglalkozások
 • Konyhafőnök, séf
 • Konyhai kisegítő
 • Áru- és divatbemutató

Forrás: eletpalya.munka.hu

Piaci helyzet

A koronavírus-járvány következtében meghozott utazási korlátozások bevezetése, a külföldi vendégforgalom évek óta tartó folyamatos bővülését törte meg hazánkban is. 2020 márciusában jelentősen visszaesett a nemzetközi turizmus és ezzel egyidőben a vendéglátás is. Igaz a hazai vendéglátó egységek gyorsan reagáltak, az eseményekre és áttértek a házhoz szállításra, így a  hazai vendég forgalmat valamelyest tudták tartani. Ugyanakkor azok az éttermek ahol csak a külföldi vendégek hozták a forgalmat, igen komoly nehézséggel kerülnek szembe. Az elmúlt években a külföldiek generálták a vendégforgalom mintegy felét a kereskedelmi szálláshelyeken, az utazásokhoz kapcsolódó kiadásaik összege pedig 2019-ben elérte a 2-3 ezer milliárd forintot. Azok a vendéglátó egységek, akik nem tudtak áttérni valamilyen alternatív megoldásra (mint pl. Erhart Zoltán, aki a panzió üzemeltetését nem tudta már folytatni, így gyors megoldásként áttért a pékáruk sütésére) azoknak sajnos vagy el kellett bocsátani a dolgozói vagy jobbik esetben csökkentett munkaidőben foglalkoztatja őket. A jelenlegi helyzetben igen nehéz megjósolni, mi is várható a továbbiakban, de mint mindig a gyors alkalmazkodás és akár a profil váltás megmentheti a szakmát, míg tart a járvány. Ugyanakkor sajnos nem csak az ágazatot érinti a veszteség, hanem más szektorra is hatással van. Így a túrizmus és a vendéglátás sajnos igen nehéz helyzetben lesz a következő időszakban.
 

Forrás: dininggudie.hu

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
3 696 EFt - 3 696 EFt

EU
€24,433.00 - €24,433.00

USA
$30,101.00 - $30,101.00

ÁZSIA
¥66,672.00 - ¥66,672.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Legközelebbi esemény

Az idei évben 4. alkalommal került megrendezésre február 4-6. között a Sirah Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás. A kiállítást a Hungexpo rendezte. Azonban ez nem csak egy kiállítás, hanem lehetőség a szakmának a tapasztalat cerére és a legújabb termékek megismerésére. Valamint számos szakmai versenynek is otthont ad a kiállítás alkalmával. Az egyik legjelentősebb verseny a Bocuse d’Or döntője, ahol a győztes (Veres István, a Babel séfje megnyerte a magyar Bocuse d'Or-t), ő képviselheti hazánkat a tallini európai döntőn.

Szintén a kiállításon kapott helyet a fiatal magyar szakácsok versenye, amit az idei évben kerűlt elősször megrendezésre. Az International Jeunes Chefs Rotisseurs-ön versenykiírása alapján. A Világszervezet számára elsődlegesen azokat a fiatal szakácsokat díjazza, akik a tradíciókat megtartó, de új és merész magas színvonalú gasztronómiai ételeket kínálnak, figyelembe véve a tudatos anyag felhasználást és környezettudatosságot. A későbbiekben a verseny győztese indulhat a Jeunes Chef Rotisseurs 2020. évi világbajnokságon ami az idén szeptemberben  kerűl megrendezésre Párizsban.

A csoport képének forrása: pixabay

Média galléria

wok
( Forrás: pixabay )
tálalás
( Forrás: pixabay )
friss fűszer
( Forrás: pixabay )
fine dining
( Forrás: pixabay )
 • Leírás forrása: palyaorientacio.munka.hu
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!