Targoncavezető

Targoncavezető

Hivatások Targoncavezető
Angol elnevezés: Forklift driver
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Teherszállítás, de nem a válladon!

A targoncavezető fő feladata az áruk mozgatása, anyagmozgatási feladatok ellátása. Ide tartozik az áruk emelése, polcra helyezése vagy más mozgatási feladatok ellátása. A munkavégzés robbanómotoros vagy elektromos üzemű targoncával (homloktargonca, oldalemelő, toló-villás, tolóoszlopos targoncák stb.) történik. Munkájával hozzájárul az anyagmozgatási és raktározási feladatok magas színvonalú elvégzéséhez, hiszen az általa működtetett gépekkel a feladatok hatékony és eredményes megoldására kínál lehetőséget.

A műszak megkezdése előtt köteles elvégeznie a szükséges biztonsági- és üzemellenőrzési feladatokat. Ezután ellenőrzi az áruk tervezett útvonalát, az elhelyezési rendet és a rakomány emelhetőségét. Elvégzi a gép stabilizálását, próbaemelést végez. Az emelővillás- vagy szállító targoncasegítségével tömeg- és darabárukat, anyagokat emel, polcra rak, és egyéb mozgatási feladatokat lát el. A rakományt a kijelölt útvonalon közlekedve a rendeltetési helyre szállítja, majd azt az áruvédelmi jelek szerint helyezi el. Minden nap elkészíti, vezeti az emelőgép naplót, kitölti a munkavégzéshez kapcsolódó dokumentumokat, kimutatást készít. A műszaki dokumentációkat átolvassa és értelmezi, szükség esetén pedig egy-egy konkrét feladat elvégzéséhez el is készíti azokat. Rendszeresen ellenőrzi a gép állapotát, apróbb javítási, karbantartási feladatokat végez, elvégzi a felülvizsgálatokat, illetve előkészíti a gépeket az időszakos vizsgákra. Komolyabb hiba esetén az illetékesnek jelzi a problémát. Közúti közlekedés esetén a KRESZ szabályainak megfelelően közlekedik. Munkavégzés során betartja a technológiai és a munkaruházatra vonatkozó előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat.

Elvárt végzettség:

Betanított

Alapfokú

Munkaidő

8 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

3/5

Szellemi:

2/5

Kreatív:

2/5

Veszélyes:

3/5


Átlagjövedelem:

3 018 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története


A targoncák közel 90 éve állnak az ipar szolgálatában. A 19. század közepétől a 21. századig hosszú fejlődésen mentek keresztül, míg kialakultak a mai modern targoncák. A pennsylvaniai vasúttársaság 1906-ban rendszeresítette az első akkumulátoros poggyászmozgatásra alkalmas szállítógépeket. Majd az első világháború fegyverkezésének következtében különböző anyagmozgató gépeket fejlesztettek ki, melyekre főként a munkaerő hiánya miatt volt szükség. A Clark amerikai gyár késztette az első targoncát 1917-ben, és 1918-ban kezdte el árulni. Bár ez még inkább hasonlított egy szállító platformmal rendelkező traktorra, hamar megtalálta a helyét a gyárakban. Ez a szerkezet az 1920-as évek elején alakult át egy, az árut függőlegesen mozgatni képes géppé, amilyennek ma is ismerjük. Az 1920-as években számos gyár elkezdte gyárani, úgymint a Townmotor, majd a Yale és a Baker, akik késöbb elektromos targoncával léptek a piacra. A II. világháború idején megnövekedett az amerikai hadsereg igénye a gyors és hatékony kiszolgálás iránt a gyárak és a frontvonal között, így ennek következtében számtalan targoncagyártó kelt életre. A fa raklapoknak köszönhetően a rakodásra legmegfelelőbb eszköz a targonca lett. A háború után a gyárak igényei megváltoztak, a 20. század közepétől már a raktárakban szűkebb helyen is mozogni képes gépeket részeítették előnyben. Clark 1953-ban lépett piacra az első automata váltóval. Baker első szűk folyosós gépe szintén szintén az 1950-es években kifejlesztett elektromos vezérléseknek köszönhetően az elektromos targoncák rohamos fejlődésnek indultak, melyek már lehetővé tették a targoncával való finom egyenletes mozgást.

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

A targoncavezetői szakma épületen belül és kívül történő, időnként kényszer testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka. Ülő, álló, járást, lehajlást igénylő, helyváltoztatással járó foglalkozás, de a munkavégzés többnyire ülve folyik. A gép típusától és a szállítmánytól függően sokszor zajos és erősen rázkódó környezetben kell a munkát elvégezni.
A baleseti egészségkárosodás kockázata fokozott. Kültéri munkavégzés esetén UV expozíció, kedvezőtlen klimatikus hatások, illetve munkahelytől és munkavégzéstől függően por inhaláció okozta egészségkárosodás kockázata van jelen. Az ágazatban alkalmazott üzemanyagok, tehát a benzin, a dízel és a keletkezett kipufogógázok növelik a hematológiai, daganatos, kardiovaszkuláris, légúti, érzékszervi, vese, és bőrbetegségek kialakulásának veszélyét. A dízel kipufogógázok és a benzol rákkeltő, az olajok, dízel üzemanyagok, valamint a benzin kipufogógázok lehetséges rákkeltők. Továbbá az elektromágneses sugárzás és az éjszakai műszakban történő munkavégzés is rákkeltőnek minősülhet. Kézi tehermozgatás esetén előfordulhat a muszkuloszkeletális rendszer betegségeinek kockázata. Ülő munkakörökben a megfelelő fizikai aktivitás hiánya a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek, elhízás, metabolikus szindróma és cukorbetegség kialakulásának kockázatát fokozza. Mindemellett a munkavégzés következtében megjelenhetnek a különböző ergonómiai, pszichés és pszichoszociális egészséget érintő betegségek.

ismeretlen forrás

Előnyök

 • kényelmes munkavégzés
 • ülő és álló munka egyaránt
 • önálló munkavégzés
 • felelősség csak a saját munkáért
 • a munka eredménye kézzel fogható
 • a munkavégzés pontos szabályok alapján történik
 • a figyelem nem lankadhat, így nem unalmas

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • fárasztó és egyhangú
 • több műszakos munkavégzés
 • munkahelytől, munkavégzéstől függően egészségkárosodás kockázata
 • néha zajos, rossz munkakörnyezet
 • kültéri munkavégzés esetén változó időjárási körülmények
 • nagyfokú felelősségvállalás és odafigyelés szüksége 
 • hiba esetén komoly anyagi károk, estleg személyi sérülések

ismeretlen forrás

GYIK

Hol helyezkedhetek el, mint targoncavezető?

A mai világban targoncavezetők nélkül elképzelhetetlen a logisztikai ágazat, illetve bármely egyéb iparág, ahol raktározással, szállítással kapcsolatos teendők is vannak. Így elmondható, hogy nagyon sokféle területen alkalmaznak targoncavezetőket, az élelmiszeripartól kezdve az autóiparon át egészen az építőiparig. Mindezekből következik, hogy az elhelyezkedési lehető-ségek jók.

Milyen beállítottságú embereknek ajánlott ez a munka?

Aki szeret önállóan dolgozni és csak saját munkájáért szeretne felelni, aki inkább meghatáro-zott szabályok szerint dolgozna, illetve, aki precíz és felelősségteljes.

Mennyire költséges egy targoncavezetői képzés elvégzése?

legtöbb oktatási központnál vagy cégnél a teljes tanfolyam összege, vizsgákkal és a képzés-sel együtt, nem haladja meg a 100.000 Ft-ot.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák


Olyan sztereotípiákat hallani, hogy a targoncavezetők munkája könnyű, mert csak egész nap ülnek, egy szerkezetet irányítanak és gombokat nyomogatnak. Azonban a feladatuk ennél sokkal komplexebb és bonyolultabb.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Híres filmek

Hazai viszonyok


külföldön megszerzett targoncavezetői bizonyítvány honosítására nincsen lehetőség. A Nemzetgazdási Minisztérium – ma már Pénzügyminisztérium - Munkavédelmi Főosztályának 2017. májusi tájékoztatója szerint a külföldről érkező külföldi dolgozhat a külföldi vizsgájával a külföldi cég magyarországi gyárában, de a már Magyarországon élőknek a vonatkozó rendelet szerint honosítani kéne a képesítést, azonban egy hiányzó rendelet szerint nem lehet honosítani a külföldi vizsgákat. Az Országos Emelőgépes Egyesület (OEME) közölte, hogy mivel csak Magyarországon van OKJ-s, modulrendszerűszakképesítés, nincs lehetőség a külföldön szerzett képzések honosítására. Van olyan értelmezés is, hogy azért nem engedik a más országban megszerzett engedélyt honosítani, mert külföldön csak szakmai végzettséget adnak, míg Magyarországon OKJ-s tanfolyamot kell elvégezni, hogy targoncavezetőként lehessen dolgozni. Így elmondható, hogy a magyar targoncavezetői engedély többet ér, mint a külföldi, mert nem csak targoncajogosítványt, hanem a külföldi engedéllyel szemben szakmai végzettséget is ad, ami azt is jelenti, hogy a targoncavezetői alapbérnek el kell érnie a bérminimumot. Külföldön a magyar targoncavezetői engedélyeket rendszerint el szokták fogadni.

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

Abban az esetben, ha valaki külföldön szeretne munkát vállalni, úgy megigényelheti az Europass bizonyítvány-kiegészítőt az adott ország nyelvén. A külföldi pozíciók betöltéséhez általában a fogadó ország anyanyelvének minimum alapszíntű ismerete szükséges. Viszont találni olyan munkát is, ahol nagyon kevés nyelvtudással már munkába lehet állni. Emellett egyaránt akad olyan munkáltató, aki hajlandó a nyelviskolát is fizetni a munkavállalóknak. Az olyan munkáltatók és targoncavezető állások sem ritkák, melyek esetében a szállás valamilyen formában biztosítva van, vagy esetleg segítséget tudnak nyújtani a szálláskeresésben. Itt lehet munkásszállásról szó vagy átlagos egyszerű lakásról. A lakás vagy munkásszállás árát többnyire a bérből vonják le. Ezenfelül olyan targoncás munkahelyek is léteznek, melyeknél a szállás akár ingyenesen biztosított. Természetesen ilyen esetben számítani lehet arra, hogy az órabér is alacsonyabb.

Elmondható, hogy külföldön és Magyarországon is hiányszakmának minősül a targoncavezetői szakma, így biztosan lesz állása annak, aki elvégzi itthon a képzést, vagy külföldön megszerzi a jogosítványt.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • Mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője
 • Földmunkagép és hasonló könnyű- és nehézgép kezelője
 • Köztisztasági, településtisztasági gép kezelője
 • Daru, felvonó és hasonló anyagmozgató gép kezelője

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

Ahogy Magyarországon is szigorodnak a környezetvédelmi előírások, egyre jobban előtérbe kerülnek a villyanymotorok, az alternatív üzemanyagok és a távvezérlésű gépek használata. A technológia gyors fejlődésével párhuzamosan a környezetkímélő és hosszabb élettartamú akkumulátorok alkalmazása válik elterjedtté. A papíralapú raktározási feladatok ellátására egyre inkább dzámítógépen történik, továbbá növekszik az informatika jelentősége az információ-áramlás területén is. Az új fejlesztések révén egyre nagyobb az igény az elektromotorok jobb ismeretére, illetve a számítástechnikai ismeretek fejlesztésére. A jövőben várhatóan a számítógépvezérlésű komissiózó gépek terjednek el. Nőtt a közúti szállítás jelentősége az Európai Uniós csatlakozás óta, ezáltal a folyamatos szakmai fejlődés és a legalább alapszintű idegennyelv-tudás fontossága is növekszik. Évről évre egyre több s női munkavállalók száma a területen. A bérek is országszerte folymatosan növekednek.

A járművezetők és mobil gépek kezelői FOR csoporton belül a targoncavezető melett négy hasonló, de máshová sorolt foglalkozás említhető meg. Ez a mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője, a földmunkagép és hasonló könnyű- és nehézgép kezelője, a köztisztasági, településtisztasági gép kezelője és a daru, felvonó és hasonló anyagmozgató gép kezelője. A kombinált targoncavezetői képzés abszolválása a vezetőűléses targonca, a vezetőállásos targonca és a gyalogkiséretű targonca vezetésére ad jogosultságot. Amennyiben a jelentkező csak az egyik gépcsoportra szeretné megszerezni a jogosítványt, úgy arra is van lehetőség. A targoncavezetők megbecsültségéről nincsen hivatalos adat, de az elmúlt években tett intézkedések a szakmunka népszerűsítése érdekében véleményem szerint pozitívan hatott a szakma megítélésére. Mindezt az is mutatja, hogy nagyon felkapott lett a jelentkezők körében a targoncavezetői szakma.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
3 018 EFt - 3 018 EFt

EU
€30,704.00 - €30,704.00

USA
$37,826.00 - $37,826.00

ÁZSIA
¥83,772.00 - ¥83,772.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Belépő ismeretek

Nyelvismeret: külföldi munkavégzésnél az a dott ország anyanyelvének alapszintű ismerete szükséges, magyar állampolgárok esetében a tevékenység folytatása Magyarországon nem igényel nyelvtudást.

Egészségügyi alkalmasság: kötelező orvosi vizsgálat szükséges a tevékenység megkezdéséhez és folytatásához. 40 éves kor alatt 3 évente, 40-50 éves kor között 2 évente, 50 év felett pedig évente kell elvégezni a vizsgálatot. Az időszakos alkalmassági vizsgálat évente történik.

Gyakorlat és rutin: a képzés során kötelező gyakorlati órákon kell részt vennie a tanulónak. Az álláshirdetések alapján minimum 2 éves targoncavezetői tapasztalat szükséges egy pozíció betöltéséhez.

Tantárgyak: műszaki ismeretek, közlekedési alapismeretek, környezetismeret, technika.

Képességek: jó látás, térlátás, hallás, egyensúlyérzék, figyelemkoncentráció, jó mozgáskoordináció és reflexek, technológiai, műszaki kompetencia, térbeli gondolkodás, kitartás.

Fizikai adottságok: jó fizikai erőnlét, bizonyos targoncáknál a testsúly minimum elérése.

Soft skillek: megbízhatóság, gyors döntés képessége, együttműködő készség, tolerancia, empátia, higgadtság megőrzésének képessége, felelősségteljesség.
 

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!