Üzlet- és életmód tanácsadó

Üzlet- és életmód tanácsadó

Hivatások Üzlet- és életmód tanácsadó
Angol elnevezés: Business and lifestyle consultant
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Jól élni úgyis lehet, ha hagyom, hogy valaki a helyes irányba terelje az életemet.

A coachingnak két fő típusát különböztetjük meg. Ismertebb talán az üzleti szférával kapcsolatos terület, amelyet business coaching-nak hívunk. Van azonban a coachingnak egy tágabb értelmezési lehetősége is, a life coaching. 

A life coaching az életvezetéssel kapcsolatos témákra fókuszál, amelyek bárki életében problémásak lehetnek. A life coaching során a cél az életpálya hatékony és gördülékeny előmenetelének segítése.

 A business coaching azoknak lehet aktuális, akik az üzleti életben mozognak, vezetőként tevékenykednek, és az üzleti-vezetői elakadásaikat akarják kezelni a coachingon keresztül. E folyamat során a coaching az egyén üzleti-vezetői szerepére fókuszál elsősorban, nem ritka azonban, hogy ezek összefonódnak magánéleti elakadásokkal is, és a business coaching időszakosan „átmegy” life coachingba.

A coaching alapgondolata az, hogy a kérdésekre, a problémákra a válaszok bennünk vannak, amit adott esetben csak segítséggel tudunk felszínre hozni és alkalmazni. A coach legfőbb feladata ebben a folyamatban, hogy a realitásokra és a kliens céljaira fókuszálva segítse a klienst a megfelelő eszközök és módszerek megtalálásában. A coach tehát nem mondja meg a „tuti” megoldást. Abban segít, hogy a kliens maga megtalálja a válaszait, és elkezdjen haladni a megoldás felé. Ebben a coach támogatást ad, koordinálja a folyamatot, de a klienstől legalább akkora aktivitásra van szükség, mint magától a coach-tól.

 A coaching célja az önfejlesztés és az alkalmazkodási képesség segítése abból a megfontolásból, hogy az életünk folyamatosan változik, újabb és újabb kihívásokkal szembesülünk, amelyekre megoldást kell találni. Ha az egyén ebben megakad, segítséget kérhet egy olyan szakembertől, aki maga fejlett önismeretének és kiváló szaktudásának köszönhetően segíteni tudja őt abban, hogy megtalálja saját megoldásait: ez a szakember a coach.
 

Elvárt végzettség:

Felsőfokú

Munkaidő

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

1/5

Szellemi:

3/5

Kreatív:

4/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

8 166 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

Hazai viszonyok

 • már nem annyira Budapest központú
 • a férfiak aránya ¼-re csökkent
 • átlag életkor 43 év
 • megnövekedett a kereslet a life coachok iránt
 • a gyártó szektorokban nőtt a coaching aránya
 • az évek alatt 1/5-re csökkent azok száma, akik divatnak tartják a szakmát

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • tréner
 • pszichológus
 • mentálhigiénés szakember

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
8 166 EFt - 8 166 EFt

EU
€66,780.00 - €66,780.00

USA
$87,204.00 - $87,204.00

ÁZSIA
¥228,540.00 - ¥228,540.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

A hivatás története

Az üzleti életben napjainkra igen népszerűvé váló coaching tevékenység eredete kettős. Egyrészt a sport-pszichológia területére vezethető vissza. A sportban az edző az a személy, aki a versenyző személyre szabott felkészítését végzi a közösen kitűzött célok elérésére és a sportoló teljesítményének folyamatos javítására, ellenfelei, és ami ennél sokkal nehezebb, önmaga újból és újból való legyőzésére, felülmúlására. Az edző feladatának és szerepének megítélése ősidőktől ez volt. Változást az 1970-es években Gallwey hozott ezen a területen Inner Game elméletével, megteremtve a közvetlen kapcsolatot a sportban és az üzleti szférában alkalmazott coaching között (Gallwey, 1997).

Tim Gallwey harvardi oktató és tenisz szakértő három évtizeddel ezelőtti gondolataival, kesztyűt dobott a sportoktatói szakmának (Whitemore, 1999). 1975-től megjelentetett könyveiben a sportolók teljesítményének fokozása mögött álló tényezőkről, és az edzők szerepének megváltoztatásáról írt.

Gallwey sportolóknak szánt írásai és előadásai – melyekkel saját nem tudatosan, de a világon elsőként létrehozott coaching modelljét hirdette – egyre népszerűbbek lettek az üzleti szférában dolgozó, saját küzdelmeiket nap, mint nap megvívó vezetők körében is. A Belső játék elmélete úgy tűnt, éppúgy alkalmazható az üzleti élet által teremtett (verseny) helyzetekre, mint a sport világában (Whitemore, 1999).

A coaching-nak, ezt a versenysportból átvett irányzatát tekintjük a 80-as évektől útjára induló angolszász modellnek.

A vezetés-fejlesztésben napjainkban használt coaching eszköztár és módszertan, hazánkban és Európa más országaiban a sport világából megismert szemlélet mellett egy másik jelentős területről, a pszichológia-pszichoterápia területéből is táplálkozik.

A Gestalt, mint pszichológiai irányzat, saját módszertanon alapuló, különálló coaching módszertan kialakulásához szolgált alapul.

A pszichológiai tudományterület képviselői között elsőként Carl R. Rogers és Thomas Gordon munkásságát szükséges megemlíteni, akiknek elgondolásai és módszerei az általános coaching szemlélet kialakulását alapozták meg és ezen keresztül több módszertani irányzatra fejtik ki hatásukat. Eric Berne tranzakcióanalízis elmélete éppúgy, mint a századelőre visszavezethető szupervízió, különálló coaching módszertani irányzat megalapozását eredményezték.

Ezek mellett a coach-ok által gyakran használt pszichodráma, és a még kevéssé ismert és elterjedt Neuro-Lingvisztikai Programozás (NLP) módszerei jelennek meg, mint a vezetésfejlesztésben alkalmazott coaching módszerek alapvető forrásai.
 

Forrás: tankönyvtár

Előnyök

 • hatékony, gyorsan hoz változásokat hozhatunk más emberek életébe
 • nemcsak a múltban időzünk, hanem a jelenre és jövőre fókuszálunk
 • időt fordíthatunk általa önmagunkra, ezáltal mélyül önismeretünk
 • azt csinálhatjuk, amit szeretünk
 • odafigyelést, megértést adhatunk
 • több életterülettel is foglalkozhatunk
 • inspirálódunk
 • segítünk megvalósítani más emberek céljait
 • mások támogatásával több lesz a mi energiánk, lendületünk is

Forrás: aszeretetutja.hu

Hátrányok

 • egyre több coach dolgozik vegyes vagy éppen megkérdőjelezhető coaching tudással
 • figyelni, hogy a fiatal generáció és egyes társadalmi csoportok coaching támogatása milyen más coachingot igényel
 • egyre több horror sztori is lábra kell a coaching kapcsán: feladat megküzdeni a coaching vegyes megítélésével a szakma hírnevének védelmében.
 • technológiai ismeretek megszerzése - hogyan tud fejlődni a humán beállítottságú coach a technológia alkalmazása terén, hogy éppen a technológia világában akár jártas vagy bukdácsoló ügyfelét támogatni tudja, ha ő maga idegenkedik a technológia újításaitól.

Forrás: aszeretetutja.hu

A szakma nagy arcai

Tóth Tamás - mérnök és közgazdász - neve együtt szerepel Magyarországon  a personnal brandinggel, arculat karizma coachinggel. Fő ügyfelei a Magyar Telekom, a Volksbank. Tóth Tamás emellett a Numann Csoport nemzetközi igazgatóságának a tagja és az interim management meghonosítója hazánkban.

Baracskai Zoltán - közgazdász - a Profi coach című, az első magyar coachingról szóló könyv szerzője.Speciális területe a döntéstámogatás. A MBF coach képzésének vezetője.
Koczka Terézia a HVG gondozásában idén napvilágott látott Mary O'Neill Coaching című könyv szaklektora, 15 éve dolgozik tanácsadóként és nagy hasznát veszi szerkezettervezői  mérnöki hátterének abban,hogy jól működő rendszerektervezését segítse vezetők fejlesztésén keresztül. 

Dr. Petuhov Erzsébet - pszichológus, tréner, oktató. A Perlo Humánszolgáltató és Oktató Kft. ügyvezuető igazgatója. Pszichoterapeuta. Humán szakterületen fejt ki tréneri -oktatói tevékenységet humán szakemberek részére. Szakmai tevékenységét a humán szakma iránti érdeklődés és szakértelem jellemzi. Jelenleg az OTP oroszországi leányvállalatának, az Investsverbank-nak a HR- igazgatója

Forrás: hrportal.hu

GYIK

Hogyan lehet belőlem coach (life coach), mit kell hozzá csinálni? Milyen iskolát vagy tanfolyamot érdemes elvégezni, hogy munkát is tudjak vele találni?

A pszichológus alapképzettség a legjobb ehhez + vannak erre specializált plusz képzések. De kezdd pszichológia szakkal.

Voltatok már coaching-on? Milyennek élted meg?

Igen, voltam nem mindegy hogy milyen nemű a coach, milyen alaptermészete van, így mit tud az ügyfélből kihozni, amihez az ügyfél akarata-hozzáállása is sokat számít. Az ottlét, a folyamat jó volt, ezen kívűl az egyénnek a találkozók közti időszakban is kell dolgoznia, változnia, ez meg nehéz, illetve az egyén akaratán múlik, hogy akar-e változtatni vagy sem, hogy jobb lehet az élete, de úgy gondolom, hogy a mértéket meg kell tartania, határoznia magának, mert ha ez nincs meg, akkor áteshet a ló túlsó oldalára, így egy álomvilágot képezhet...

Mi a tapasztalat a Life coaching-ról?

Egy konzultáció olyan 6-12 ezer forint körül mozog, persze nagyon függ attól, hogy kihez mész. Nekem segített rendbe tenni a káoszt a fejemben, amikor munkahelyet készültem váltani. Amint kitisztult bennem, hogy valójában mi is okozza a zavart, elmúlt a szorongásom és megjavult a kedvem.
Nekem ez egy alkalom volt :) Témától függően azt mondják , 5-10 alkalom szokott lenni.

Mi az a coaching? Eddig nem létezett ilyen? Mennyiben más, mint a pszichoterápia? És ha ezelött is létezett korábban minek hívták?

A coaching pszichésen egészséges emberekkel foglalkozik, és valamilyen céljuk elérésében támogatja őket. Fő különbség, hogy célirányosan, nem a probléma feltárására, a múlt boncolgatásásra helyezi a hangsúlyt, hanem a jövőbeli célokra, és a változáshoz szükséges lépésekre. A coaching kliens a coach-al való találkozások között keményen dolgozik a változáson. A találkozások beszélgetésekből állnak, továbbvivő kérdésekkel, elgondolkodtató feladatokkal (nem hipnózissal!). Tulajdonképpen az önismeretet, saját sorsért való felelősségvállalást, tudatosságot erősíti. A coach nem ad tanácsot, csak segít a kliensnek, hogy saját maga felismerje, és meglépje, amire szüksége van, hogy az élete jobbra forduljon, helytálljon egy nehéz helyzetben, vagy  elérje egy célját.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

Előítélet, hogy bárkiből lehet coach.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Híres filmek

Hol képzik?

A 2020. február 15-ei úgynevezett saláta törvény szerint Magyarországon csak az egyetemi coach képzések lesznek az elfogadottak, amíg ICF ( Nemzetközi Coach Szövetség ) által elfogadott akkreditált coach képzéseket a világ minden táján elfogadják.

Képzési helyek:

 • Budapest Metropolitan Egyetem
  Business és team coach 3 félév (350.000 Ft/félév)
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  Coach- üzleti edző 3 félév (250.000 Ft/félév)
 • Wekerle Sándor Üzleti Főiskola
  Coach- üzleti edző 3 félév ( 230.000 Ft/félév)
 • Budapest Gazdasági Egyetem
  Business coach 2 félév (225.000 Ft/1. félév, 360.000 Ft/2. félév)
 • Debreceni Egyetem Műszaki kar
  Coach 2 félév ( 160.000 Ft/félév)

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

a képzés megkezdésének feltételei

 • Alapkézésben szerzett minimum főiskolai végzettség
 •  Nyelvismeret nem szükséges
 • Tapasztalat önismeret terén és más emberekkel való foglalkozás terén
 • Képességek: folyamatos önismereti munka, döntésképesség, megbízhatóság, felelősségtudat, kreativitás, ellenőrzőképesség
 • Soft skillek: kommunikáció, empátia, figyelmesség, konfliktuskezelés, probléma megoldó készség, kedvesség
Coaching ismeretek, amelyeket tanulni fogsz:

1. modul: Alapozó ismeretek
 • A coaching, mint kapcsolat
 • A coaching folyamata, eszköztára
 • Beszélgetés vezetés, aktív és értő hallgatás, kérdezéstechnika
 • A coaching gyakorlata: kapcsolatépítés, problémaelemzés, változások előkészítése
 • Szupervízió
 • Esettanulmányok

2. modul: A coaching pszichológiája: önismeret és mások megismerése
 • Önismeret és emberismeret tranzakcióanalitikus megközelítésben
 • Érzelmi és szociális intelligencia fejlesztése, tranzakcióanalitius és más megközelítések
 • Motiválás: Szükségletek, driverek, félreismerések

3. modul: A coaching témái, területei és típusai
 • Időgazdálkodás, stressz, delegálás
 • Karriertervezés támogatása (Az első 90 napos coaching)
 • Munka és magánélet egyensúlya, nők reintegrációja coachinggal
 • Csapatépítés, interkulturális coaching
 • Team coaching, shadow és e-coaching
 • Konfliktusok és játszmák
 • Döntés-előkészítés

4. modul: A coach marketingje
 • A coaching marketingje és a coach szerződés
 • Karizma, személyes márka és imázs, kreatív írás

Forrás: wsuf.hu

Legközelebbi esemény

 • http://www.coachok.hu/rendezvenyek-listaja
 • http://www.coachfederation.hu/esemenyek/

 

ismeretlen forrás
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!