Zenei előadóművész

Zenei előadóművész

Hivatások Zenei előadóművész
Angol elnevezés: Musical performer
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

A zene mágussá tesz: általa gyógyítasz, reményt adsz, boldoggá teszel másokat


A zenei előadóművész a közönség szórakoztatásáért dolgozik. Művészi tevékenysége hatására az őt hallgatók különleges állapotba kerülnek, legyen szó akár koncertről, akár hang-, vagy filmfelvételről. Az előadóművész a zene élvezetének élményét adja tehát, akár hangszer, akár énekhang által. A zenei előadóművész nemcsak darabokat ad elő, hanem alkothat is, saját kompozíciókat készíthet, más zeneműveket átírhat, áthangszerelhet, felvételeket készíthet lemezstúdiókban. A művész felléphet szólistaként, vagy egy másik művész kísérőjeként, lehet szólamvezető, vagy akár egy együttes, csoport, kórus, vagy zenei társulat tagja. Az előadóművészek tevékenységüket legtöbbször szellemi szabad foglakozásúként végzik, de lehetnek egy önálló társulat, színház, vagy művészeket menedzselő iroda tagjai, alkalmazottai is. Képzettségük segítségével képesek egy művészeti intézmény, zenei együttes irányítására, tevékenységének támogatására is.

Elvárt végzettség:

Középfokú

Munkaidő

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

2/5

Szellemi:

3/5

Kreatív:

4/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

3 852 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

66.000

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

A magyar zene kezdete időtlen mélységekbe nyúlik vissza. A modern zenetudomány összehasonlító vizsgálatai azt mutatják, hogy a magyar zene eredetét illetően Belső-Ázsia népeinek népzenéjéhez, későbbi fejlődését tekintve pedig Európa különböző népzenei és klasszikus zenei hagyományához kapcsolódik. Erre épült az a magyar klasszikus zenei kultúra, amit a 18–20. századi európai zeneművészet is számon tart.

Ahogy változnak a korok, változik a zenei ízlés és ezzel párhuzamosan az előadóművészettel szemben támasztott fogyasztói igények is. Jelenleg már a technika vívmányai is befolyásolják ezt a hivatást pl. az elektronikus zene területén. Az akusztikus hangszerek mellett már elektronikus hangszerek is rendelkezésre állnak, amelyek újabbnál-újabb távlatokat nyitnak a zenei előadóművészet terén. Fontos tény, hogy megnyílt a világ, s így a zenei előadóművészet a világ bármely részén sikeresen űzhető hivatássá vált; emiatt azonban a piacképesség kulcstényezővé vált.
 

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról


A hivatás főbb tevékenységei (Szólózenész, zenekari zenész, énekes, zeneszerző, karmester, stb. esetén.)
 

 • Hangszert, stílust és előadásmódot választ: A személyiségének, temperamentumának, személyes mondani valójának kifejezéséhez leginkább megfelelő hangszert, vagy énekmódot használ.
 • A hangszeren való játékot, illetve az éneklés módját gyakorolja: Játéktechnikáját, énekhangját naponta fejleszti, csiszolja, tudását szinten tartja, dalokat, darabokat tanul meg.
 • Zenedarabokat válasz: Keresi és megismeri a múlt és a jelen zeneművészeti alkotásait, kiválasztja a stílusának megfelelőket.
 • Hangszerét karban tartja: A hangszert ápolja, tisztán tartja, elvégzi a szükséges karbantartási és minőség megőrzési tevékenységeket. Szükség esetén új hangszert keres, készíttet, vásárol.
 • Hangszerét hangolja: Gondoskodik arról, hogy a hangszer mindig a megfelelő hangzással rendelkezzen, például a húrok feszességét állítja, ezzel biztosítva, hogy ha több hangszer játszik egyszerre, akkor ezek együttes kellemes hangzást biztosítsanak.
 • Koncertet ad, fellép: Egyes műveket, műrészleteket kívülről megtanul, majd tudását bemutatja a közönségnek.
 • Hangfelvételeket készít: Saját, vagy más zeneszerzők műveit lemezstúdióban előadja, rögzíti.
 • Zenét szerez, komponál: Inspirációjának megfelelően különböző stílusú zenedarabokat alkot.
 • Zenei ismeretterjesztést végez: Tudását, tapasztalatát másoknak átadja, diákokkal foglalkozik.
 • Munkáját népszerűsíti: Ügynököt fogad, vagy más úton ismerteti meg tevékenységét a nagy közönséggel.
A hivatás munkakörnyezete

A hivatás során jellemző munkakörnyezet: előadóterem, koncerthall, próbaterem (akár saját otthon), zenei stúdió illetve megfelelő időjárási viszonyok mellett szabadtéri előadások.

Eszközök, berendezések, anyagok: hangszerek, kellékek, kotta, kottaállvány, ruházat, hang- és fénytechnika (erősítők, mikrofonok, hangfalak, hangkeverők, hangfelvevők és hanglejátszók), metronóm, amely lehet analóg vagy digitális, hangoló, valamint elektronikai eszközök, mint például számítógép, telefon (ezekhez tartozó töltő és egyéb kellékek).

Veszélyforrások a munkakörnyezetben: a színpadok nem megfelelő műszaki konstrukciója, nagy hangerő hosszútávú negatív hatása a hallásra és az idegrendszerre, klimatizáció, szárazjég, reflektorok, állandó magas teljesítménykövetelmény, ízületi bántalmak, permanens összpontosítás

Forrás: palyaorientacio.munka.hu

Előnyök

 • sikerélmény
 • érzelmi és intellektuális beteljesültség érzése
 • a tanult hivatás művelése
 • folyamatos szakmai fejlődés
 • új kultúrák megismerése
 • más nemzethez tartozók megismerése
 • nemzetközi kapcsolatteremtés
 • minőségi hazai és külföldi munkakörnyezet
 • anyagi megbecsültség

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • sok utazás
 • állandóan változó környezet
 • változó kollégák
 • gyakran változó repertoár
 • több hangszer beszerzése és karbantartása
 • megfelelő öltözetek biztosítása és karbantartása
 • stressz
 • mentális kihívások
 • fizikai helytállás
 • az általánostól eltérő: esti és éjszakai munkavégzés
 • nehéz piaci érvényesülés belföldön
 • kiszámíthatatlan jövedelem

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

A zenei előadóművészet néhány jeles képviselője:

Magyarország:

Kodály Zoltán –  zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató
Bartók Béla –   zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató
Liszt Ferenc - zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár
Kocsis Zoltán – karmester, zongoraművész
Oláh Kálmán – zongoraművész
Havasi Balázs - zongoraművész
Varnus Xavér – orgona 
Tony Lakatos – szaxofon
Bordás József - dob
Havasi Balázs - zongora
Miklósa Erika – operaénekes 
Bábel Klára – hárfa

Külföldön:

Eric Marienthal –   klarinét, szaxofon, fuvola
Michael Brecker – szaxofon
Jaco Pastorius – basszusgitár
Michel Petrucciani – zongora
Miles Davis – trombita
Louis Daniel Armstrong – trombita
Placido Domingo – operaénekes
James Horner – zeneszerző (a Titanic zeneszerzője)
Ennio Morricone - zeneszerző
J.S.Bach – zeneszerző, orgona, hegedű
W.A.Mozart – zeneszerző, hegedű, cselló zongora
Richard Wagner - zeneszerző, karmester
 

ismeretlen forrás

GYIK

Mivel foglalkozik egy zenei előadóművész?

Hangszert, stílust és előadásmódot választ, a hangszeren való játékot, illetve az éneklés módjárt gyakorolja, zenedarabokat választ, hangszerét karban tartja,hangszerét hangolja, koncertet ad, fellép, hangfelvételeket készít, zenét szerez, komponál, zenei ismeretterjesztést végez, munkáját népszerűsíti.

Van-e lehetőség arra, hogy államilag támogatott képzés keretében tanuljak?

Igen
 
Van-e lehetőség önköltséges képzés keretében tanulmányokat folytatni, ha igen mekkora a tandíj összege?

Igen van. Ez egyetemenként eltérő lehet, ezért érdemes megtekinteni a www.felvi.hu oldalát, ahol a szolgáltatások menüpontban az egyetemek, főiskolákra kattintva megkapjuk az iskolák felsorolását abc szerint. Majd ha rákattintunk az általunk kiválasztott iskola nevére, megnyílik az iskola adatlapja és azon belül képzések és láthatjuk, hogy milyen képzések indulnak és, hogy indul-e önköltséges képzés. Például a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az előadó-művészet (jazzszaxofon) képzés 800 000 Ft/félév.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Híres filmek

Nemzetközi kitekintés

A külföldön való sikeres helytállás kritériumai a magas szintű szakmaiság, a megfelelő nyelvtudás, az alkalmazkodó képesség. A zenei előadóművészek alapvetően anyagi megfontolásból dolgoznak külföldön, de nem elhanyagolhatók a külföldön szerzett szakmai tapasztalok sem. Mivel külföldön kedvezőbb a bevétel – költség arány, ezért anyagilag kifizetődőbb a külföldi munkavállalás. A külföldön befutott zenei előadóművészek közül sokan visszatérnek Magyarországra vagy kétlaki életmódot folytatnak, színesebbé téve a magyar zenei életet.
 

ismeretlen forrás

Piaci helyzet


A zenei előadóművészek országos viszonylatban átlagosan havi bruttó 244.000 forintot keresnek. Attól függően, hogy a zenei előadóművész melyik országrészben dolgozik, és mennyi tapasztalata van, bruttó átlagkeresete a statisztikai adatok alapján 200.000-300.000 forint között változik. Mivel művészeti tevékenységről van szó, a keresetet emellett a zenei előadóművész ismertsége, keresettsége, a felkérések mennyisége és mértéke, a művész teherbírása is befolyásolja, így a művész bevétele a fenti adatoktól eltérhet.

Rövidtávú előrejelzés

A zeneművészi pálya igen népszerű, sokan vágynak arra, hogy művészetükkel mások csodálatát kivívhassák és ebből meg is tudjanak élni. A hazai zenei élet igen pezsgő és magas minőségi elvárásokkal rendelkezik, ezért a tehetséges, elhivatott zenei előadóművészek számára van lehetőség az elhelyezkedésre. A sikeres zeneművészeti tevékenységet segíti, ha az előadóművész olyan területen alkot, amire a közönségnek igénye van, hajlandóak érte akár utazni és komolyabb összegeket kifizetni is. A szakmai tapasztalat és az idegen nyelvi ismeretek segítenek a sikeres elhelyezkedésben. 

Forrás: palyaorientacio.munka.hu

Rokonszakmák

 • Zenetanár
 • színész
 • zenei menedzser
 • karmester

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
3 852 EFt - 3 852 EFt

EU
€63,624.00 - €63,624.00

USA
$41,892.00 - $41,892.00

ÁZSIA
¥170,544.00 - ¥170,544.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Hol képzik?

Középfokú Zenei Oktatási Intézmények - Zeneművészeti Szakközépiskolák és Gimnáziumok:

 • Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola 
  5600 Békéscsaba, Szabadság tér 4.
  Tel.: +36-66-321-222
 • Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium
  1065 Budapest, Nagymező u. 1.
  Levelezési cím: 1388 Bp., Pf. 71.
  Tel.: +36-1-321-7514
 • Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium
  8200 Veszprém, Völgyhíd tér 2.
  Tel.: +36-88-566-790
 • Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium
  1211 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 121.
  Tel.: +36-1-276-57-74 ; +36-70/510-4149
 • Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet
  6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1
  Tel.: (+36) 76 481-518
 • Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium
  9700 Szombathely, Paragvári u. 77.
  Tel.: +36-94-311-264
 • Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola
  4400 Nyíregyháza, Búza u. 1-3.
  Tel.: +36-42-512-330
 • Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium
  7624 Pécs, Radnics u. 9.
  Tel.: +36-72-517-950
 • Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Ált. Isk., AMI és Koll
  9022 Győr, Rákóczi F. u. 57
  Tel., fax: +36-96-329-742
 • Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola
  1145 Budapest, Columbus u. 11.
  Tel.: +36-1-467-0788
 • SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium
  6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81.
  Tel.: +36-62-544-855
 • Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola
  1112 Budapest, Neszmélyi u. 30.
  Tel.: +36-1-310-3815, +36-1-248-0256
 • Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-AMI
  4024 Debrecen, Vár u. 1.
  Tel.: +36-52-412-290 ; +36-52-531-775
Felsőoktatási Zenei Intézmények - Zeneművészeti Egyetemek, Főiskolák
 • Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar
  4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 82.
  Tel.: +36-52-512-900/23819
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  Bölcsészettudományi Kar
  Budapest, Múzeum krt. 4/A.
  Pedagógiai és Pszichológiai Kar
  Budapest, Kazinczy u. 23-27.
 • Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézet
  1052 Budapest, Semmelweis utca 12.
 • Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
  Központi telefonszám: +36-1-462-4600
  1391 Budapest, Pf. 206
 • Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet
  Tel.: +36-46-343-800
 • Nyíregyházi Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Kar Nyíregyházi Főiskola Ének-zene Tanszék
  4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b.
  Központi szám: +36-42-599-400
 • Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Zeneművészeti Intézet
  7622 Pécs, Zsolnay Vilmos u 16.   
  Tel.: +36-72-501-500
 • Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézet
  9025 Győr, Kossuth L. u. 5.
  Tel.: +36-96-329-735, 36-96-314-862
 • Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
  6722 Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81
  Tel.: +36-62-544-605
 •  

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

A szakmai képzés elkezdéséhez elengedhetetlen alapkövetelmények

 1. középiskolai szinten:
  • megfelelő szintű hangszertechnikai tudás, zeneművek eljátszása
  • szolfézs-zeneelmélet (magyar népdal éneklése fejből • műdal (barokk, klasszikus vagy romantikus) éneklése fejből •hangközök felismerése és felépítése énekelve, adott hangra, szolmizálva és ABC-s névvel •hármashangzatok és fordításaik felismerése és felépítése énekelve, adott hangra, szolmizálva és ABC-s névvel •modális és pentaton skálák felismerése és felépítése énekelve, adott hangra, szolmizálva és ABC-s névvel •memoriter: rövid dallam visszaéneklése fejből, diktálás után •elméleti ismeretek: hangnemek, előjegyzések, vezetőhangok ismerete •lapról olvasási feladat: egyszerű dallam éneklése első látásra)
 2. egyetemi szinten (felvételi követelmények):
A felvételi követelmények szakonként igen szerteágazóak. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felvételi követelményrendszere az alábbi linkre kattintva olvasható. (Az egyes egyetemek, főiskolák követelményrendszere hasonló, de lehetnek iskolánként specifikumok is. Pontos információk az adott intézmények honlapján találhatók.)

A zenei előadóművész hivatás műveléséhez elengedhetetlen alapkövetelmények
 • megfelelő zenei tudásanyag
 • hangszer-, ill. énektechnikai elemek ismerete
 • nyelvismeret (énekesek esetében, de a nemzetközi piacon való elhelyezkedés, ill. nemzetközi zenekar esetén a zenekari tagok közötti megfelelő kommunikáció feltétele)
 • egészségügyi alkalmasság (egészséges légzőszervek – énekesek és fúvósok esetén, egészséges ízületek (az ízületek átlagosnál sokkal nagyobb igénybevétele), jó hallás, jó látás (főképp a kottaolvasás és a szövegtanulás miatt), jó állóképesség (több órás koncertek), megfelelő idegrendszer
 • gyakorlat és rutin megszerzése
 • képességek:  ritmus-, a harmónia-, a dallam-, a hangszín- vagy a dinamikahallás, kézügyesség, kreativitás, gyorsaság, összpontosítási képesség , jó emlékezőkészség, szövegértés (énekesek esetében), jó artikuláció (énekesek esetében)
 • fizikai adottságok (jó állóképesség)
 • Soft skillek (kommunikáció, konfliktuskezelés, problémamegoldás, empátia, alkalmazkodó képesség)

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Legközelebbi esemény

 • Matinékoncertek 2020. szombati koncertek a Liszt Ferenc emlékmúzeumban Budapesten (jelenlegi helyzet következtében nem kerülnek megrendezésre a 2020. március 12-től hatályos kormányhatározat visszavonásáig)
 • Ruszalka, a vízitündér
  helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest)
  időpont: 2020. szeptember 20. vasárnap 11:00-13:00
  leírás: egy cseh operarepertoár egyik legnépszerűbb darabja Antonín Dvořák lírai tündérmeséje, a Ruszalka. Jegyár
 • Alapérzelmek a zenében- Harag
  helyszín: Fesztivál Színház (Budapest)
  időpont: 2020. október 4. vasárnap 11:00-13:00
  leírás: a világ zeneirodalmának haraggal kapcsolatos részletei csendülnek fel: Bartók, Schumann, Beethoven és Mozart zenék.
 • Purcell Kórus és Orfeo Zenekar. Rameau és Mondonville- Nagy motetták
  helyszín: Zeneakadémia, Nagyterem (Budapest)
  időpont: 2020. november 24. 19:30
  leírás: francia barokk műfaj, zsoltárfeldolgozások bemutatása.

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Média galléria

benjo
( Forrás: pixabay )
kotta
( Forrás: pixabay )
koncert
( Forrás: pixabay )
koncert
( Forrás: pixabay )
erősítő fal
( Forrás: pixabay )
Tovább a nem megjelenített képekhez...
 • Leírás forrása: palyaorientacio.munka.hu
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!