Könyvelő

Könyvelő

Hivatások Pénzügy Könyvelő
Angol elnevezés: Accountant
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid, Chmelar Fanni

„Először keressen egy jó könyvelőt, mielőtt vállalkozást indít!”


Az analitikus könyvelő a cég gazdasági eseményeivel összefüggő pénzügyi, és számviteli tevékenységet lát el. Analitikus számviteli nyilvántartásokat vezet, ehhez számítási, adatbeviteli és ellenőrzési feladatokat végez. A bevételekkel, kiadásokkal, kötelezettségekkel és követelésekkel, nyereséggel és veszteséggel kapcsolatos statisztikai, pénzügyi, számviteli vagy könyvvizsgálati jelentéseket és táblázatokat állít össze. Ezenkívül anyagkönyvelést, és tárgyi eszköznyilvántartást vezet. Részt vesz az eredmény-kimutatás és a mérleg előkészítésében is.

Főbb tevékenységek:

 • Adatot gyűjt és rögzít: szállító- és vevőszámlák, bankkivonatok, valamint elszámolások könyvelése
 • Bizonyos esetben bérszámfejtés
 • Előkészíti az analitikus, illetve vegyes könyvelést, kontíroz, naplót vezet, folyószámlákat egyeztet
 • Tárgyi eszköznyilvántartást vezet, anyagkönyvelést, termelés-, és értékesítés könyvelést végez
 • Ellenőrző, és összesítő kimutatásokat készít. Előkészíti a cég havi zárását, kontírozza, és könyveli a zárótételeket, kimutatásokat készít
 • Adatot ellenőriz
 • Statisztikai, pénzügyi, és számviteli jelentéseket, elemzéseket készít
 • Ismeri az aktuális pénzügyi és számviteli szabályokat, figyelemmel kíséri azok változását
 • Az adóval kapcsolatos kötelezettségek teljesítése, az adók elszámolása, ezek ellenőrzése is része a munkájának
 • A legfőbb és legmagasabb szintű feladat az adóbevallások készítése, az eredmény-kimutatás és a mérleg összeállítása, mivel ezekhez van szükség a legtöbb tudásra, naprakészségre és tapasztalatra

Elvárt végzettség:

Középfokú

Munkaidő

8 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Home Office

Munka jellege:
Fizikai:

1/5

Szellemi:

5/5

Kreatív:

4/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

4 920 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

55.000

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

A számvitel első, kezdetleges formájának megjelenése a sumér és mezopotámiai kultúrákhoz köthető. Már ilyenkor is vezettek nyilvántartásokat különböző agyagtáblákon és rováspálcákon. Feljegyezték a fáraók kincseit, az egyházak vagyonát és a különböző befizetendő adókat is vezették. Később az üzleti viszonyok egyre bonyolultabbá váltak, ezért egyre komplexebb nyilvántartásokat kellett létrehozni. A matematikai rendszerezettségű számvitel valószínűleg Itáliában jelent meg, ahol egyre többen alkalmaztak kettős elszámolást (tartozik-követel). Ennek az elterjedésére nagy hatással volt Luca Pacioli ferences szerzetes és matematika professzor, aki 1494-ben tankönyvet írt a kettős könyvvitelről. A XX. század elején kialakították az üzemi könyvvitelt, amelynek legfontosabb feladata a termelés folyamatának megfigyelése és annak rögzítése. Így két ágra szakad a számvitel: pénzügyi (forgalmi) és üzemi könyvvitel. Sokáig vezették a könyvelést aprólékos pontossággal kézi kitöltéssel. Ma már a könyvelést az elektronikai adatfeldolgozással lehet kombinálni, és a legtöbb helyen könyvelőprogramokkal dolgoznak.

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

A könyvelők jellemzően irodai környezetben dolgoznak. Leginkább irodatechnikai és adatgyűjtéshez, rögzítéshez és tároláshoz kapcsolódó eszközöket használnak. Ezek a következők lehetnek:

 • számítógép megfelelő programokkal (szövegszerkesztő, táblázat-, és adatbázis kezelő, integrált ügyviteli rendszer), internet kapcsolattal;
 • kézikönyvek: jogszabályok, számviteli kiadványok;
 • szállítmányozási kézikönyvek, útmutatók;
 • ​​​​​​irodatechnikai eszközök: toll, papír, fénymásoló, nyomtató, szkenner, számológép, iratrendező;​​​​​​ bizonylatok, formanyomtatványok;
 • ​​​​​​telefon, mobiltelefon.

Veszélyforrások:

Nem jellemző ennél a hivatásnál a baleset kockázata munkavégzés során. Bizonyos ártalmak, veszélyek az irodai környezet, használt eszközök és munkavégzési mód által fordulhatnak elő esetenként. Ezek a következők lehetnek:
 • ​​​túlzott képernyő előtt töltött idő fejfájást, szemkárosodást okozhat
 • ​​​​​​​tartós ülő munka révén mozgásszervi, ízületi illetve gerincproblémákat okozhat

ismeretlen forrás

Előnyök

 • biztonságos munkakörnyezet, kényelmes munkavégzés
 • ​​​​kulcsfontosságú szerep a gazdasági élet működése és ellenőrzése során (állandó szükségletet igényel a munkája)
 • ​​​​​​jó üzleti kapcsolatok kialakításának lehetősége
 • ​​​​​a szervezet pénzügyi és számviteli működésének teljeskörű ismerete
 • ​​​​​nem szükséges több műszakban dolgozni

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • erősen szellemi munkavégzés, mely magas pszichikai igénybevételt jelent
 • ​​​​​fáradtság jelentkezhet hamar a fokozott figyelem miatt (pontos összegeket kell vezetni, tömeges mennyiségű előírás állandó betartása, önellenőrzés)
 • ​​​​​a szakmai felelősség miatti stressz (cég pénzét kezelik, amik nagy összegűek is lehetne, NAV előírásainak való szigorú megfelelés kényszere à büntetéstől való félelem)
 • ​​​​​​eltérő igényeknek kell eleget tenni (kettős nyomás egyrészt a cég, másrészt a törvény és szabály)
 • ​​​​​​állandóan változó számviteli és adózási jogszabályok (megváltoztatja kb évente a munkafolyamatokat)
 • ​​​​​​monoton munkavégzés (a könyvelők munkája minden hónapban ugyanazok a feladatok, bevallások vannak)

ismeretlen forrás

GYIK

Hány évig kell tanulni amíg könyvelő lehetek?
Középiskolával egybekötött technikumi képzés keretében öt évig tanulhatnak a diákok, melynek kimenetele az érettségi és a pénzügyi– számviteli ügyintéző szakképzettség megszerzése.
Amennyiben későbbiekben szeretné valaki elsajátítani a szakmát úgy van lehetőség tanfolyami felnőttképzésben részt venni, mely során az alap szakképesítés (pénzügyi és számviteli ügyintéző) két évig tart, a ráépülő mérlegképes könyvelő szakképesítés pedig egy évig. Ez érettségi bizonyítványhoz kötött.
Egyetemi képzés keretében a pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés két évig tart, ugyanez a szak pedig alapképzésen három és fél évig. Az alapképzésre épülő számvitel nevű mesterképzés további két évet vesz igénybe. Az egyetemen való tanulás alapfeltétele az érettségi bizonyítvány megszerzése.

Mennyit keres egy könyvelő?
Magyarországon a könyvelők átlagkeresete bruttó 410 000 Ft havonta. Természetesen ez egy átlagérték, különbségek lehetnek a fizetésben a képzettségi szint, az eddig teljesített munkatapasztalat, beosztás, a munkahely helyszíne (főváros-vidék), a könyvelőcég nagysága és piaci pozíciója, valamint a könyvelendő cég mennyisége, nagysága és piaci pozíciója alapján.

Milyen fejlődési lehetőségek vannak a szakmában?
Természetesen a munkahelyi beosztást nézve, hierarchikus úton van lehetőség a tapasztalat és/vagy képzettség növekedésével arányosan magasabb pozícióba jutni (például: junior könyvelő, szenior könyvelő).
Emellett lehetőség van tovább mélyíteni a tudását az embernek és egy-egy szakterület specialistájává válni. Bizonyos cégeknél, ahol soka munkavállaló és bonyolult műszakrendekben dolgoznak szükség van bérszámfejtőkre. Amennyiben valakit az adózás területe érdekel, úgy adótanácsadó szakképzés megszerzése és kellő gyakorlat után adószakértővé válhat. A szeptemberre vonatkozó adótanácsadó szakképzést az új szakképzési rendszer nem tartalmazza. Lehetőség van közgazdász diploma megszerzését követően kontrollingosként is elhelyezkedni, ezeknél magasabb szinten pedig könyvvizsgáló hivatást is betölthet valaki, aki már közgazdász diplomára épülő felsőfokú képzést követően és kellő gyakorlattal lehet valaki. Ezeken túl lehet valaki főkönyvelő, aki a szervezet (általában kisebb) teljeskörű könyvelését végzi.

Van kötelező gyakorlati lehetőség?
A technikumban tanult pénzügyi- számviteli ügyintéző szakképzés keretében van lehetőség az ágazati alapvizsga után duális képzésre, mely esetben munkabér illeti meg a tanulót. Ez nem kötelező, csupán egy lehetőség. Az egyetemi képzéseknél kötelező szakmai gyakorlat teljesítéséhez kötött a szakképzettség vagy diploma megszerzése, amely felsőoktatási szakképzés és alapképzés esetén legalább 12 egybefüggő hét. Emellett nem kötelező, de van lehetőség gyakornoki programokban részt venni akár részmunkaidőben nappali képzések esetén, vagy akár lehet dolgozni esti/levelező tanrend mellett is.

Milyen szintű végzettséget érdemes szerezni?
Az attól függ milyen továbbtanulási szándékai vannak az embernek, illetve mennyire mélyrehatóan szeretné végezni a feladatait a szakmában. Fontos átgondolni azt is, hogy esetleg más szakterületre szeretne- e specializálódni a későbbiek során.
A középszintű pénzügyi- számviteli ügyintéző és a felsőoktatási szakképzés kereteiben elvégzett pénzügy és számvitel szakképzés általában analitikus könyvelői feladatokra jogosít. A főbb feladatok itt a különböző nyilvántartások vezetése, amihez adatbeviteli, számítási és ellenőrzési feladatok társulnak. A bevételekkel, kiadásokkal, kötelezettségekkel és követelésekkel, nyereséggel és veszteséggel kapcsolatos statisztikai, pénzügyi, számviteli vagy könyvvizsgálati jelentéseket és táblázatokat állít össze. Ezenkívül anyagkönyvelést, és tárgyi eszköznyilvántartást vezet.
A mérlegképes könyvelői szakképesítés már felelősségteljesebb feladatok ellátásához szükséges. Itt már adózási, ellenőrzési és elemzési ismereteket is el lehet sajátítani, amik a beszámolók (mérleg, eredménykimutatás) készítésére és benyújtására jogosítják fel az dolgozót.
Diplomás képzések (alap, mester) teljesítése esetén közgazdász végzettséget lehet szerezni, amely már feljogosít stratégiai döntések meghozatalára, korszerű tervezési, gazdálkodási, elszámolási, kontrolling eljárások és módszerek alkalmazására. A mesterdiploma pedig már főbb irányítási, ellenőrzési és elemzési tudást biztosít, amely során az egyének képesek akár felsővezetői feladatok ellátására is. Erről a szintről van lehetőség további adószakértői, könyvvizsgálói képzések után szakemberekké válni.

Mit jobb könyvelni KKV-t (kis- és középvállalkozások) vagy multinacionális vállalatot?
Ez több tényezőtől is függ, mind a két területnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.
A kis- és középvállalkozások előnye, hogy általában rugalmasabb a munkaidő, és lehetőség van a teljeskörű könyveléssel megismerkedni. Emiatt általában izgalmasabb feladatokkal találhatják szembe magukat a dolgozók, amik tele vannak kihívásokkal. A hazai kapcsolatokat pedig van lehetőség bővíteni a kkv-k által. A hátránya viszont az lehet, hogy itt kevesebb az előrelépési lehetőség, és sokszor nagyon szerteágazó gazdasági tevékenységet végző cégek könyvelését kell végezni.
A multinacionális cégek előnye, hogy általában többet keresnek az itt dolgozó könyvelők és több előrelépési lehetőség nem csak vertikális értelemben, hanem egy-egy szakterület között is. Továbbá a multinacionális környezet és munkakapcsolatok által sokkal széleskörűbb nemzetközi kapcsolatokra lehet szert tenni. Hátrányt jelenthet azonban, hogy általában a könyvelés egy-egy részfolyamatát van lehetőségük az itt dolgozóknak megismerni, ez által több a visszatérő feladat is és monotonabb a munka. Másrészt itt több esély van arra, hogy az embernek túlóráznia kell.

Lehet otthonról dolgozni?
A könyvelői munka egy-egy területétől és sajátosságától függ, hogy milyen mértékben lehet otthonról végezni a munkát. Ebben nagy segítséget jelent a digitalizáció és a számítógépes rendszerek fejlődése, valamint az online számlák megjelenése. Azt lehet mondani, hogy az esetek nagy többségében van lehetőség akár teljeskörű otthoni munkavégzésre.
Vannak azonban olyan eszközök melyek megkövetelik azt, hogy be kell menni az irodába, vagy jól felszerelt otthonnal kell rendelkezni. Ilyen a nyomtató és szkennelő berendezések, számlatömbök, pecsétek, valamint egyéb fontos berendezések. Az irodai munkavégzés fontosságát hangsúlyozza, hogy sok esetben szükséges egy központi postai cím, ahova nem elektronikus úton tudnak elérni a papírok.

Mikor válasszam ezt a hivatást?
Ez a hivatás ajánlott minden fiatal számára, aki precíz és pontos a feladatai ellátásában, rendszerben gondolkodik és érdeklik a gazdasági folyamatok. Nem bánja, ha sokszor visszatérő munkafolyamatokat kell elvégeznie, és tud priorizálni a határidők betartásának érdekében.
Fontos, hogy tudjon az illető analitikusan gondolkodni, a számoktól és a számolástól nem riad vissza. Az válassza ezt a hivatást, aki szereti az irodai környezetet és néha-néha vállalja a túlórát.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

 • A könyvelők csalnak és sikkasztanak.
 • Az a munkájuk, hogy egész nap számokat pötyögnek a számológépbe.
 • A könyvelők nagyon ravaszok és szeretik megvezetni az embereket.
 • A könyvelők robotok, robotmunkát végeznek.

ismeretlen forrás

Miket csináltak már ezen hivatás művelői?

 • Luca Pacioli (ferences szerzetes és matematika professzor) meghatározó személy a könyvelés történelmében ugyanis ő volt az, aki 1494-ben tankönyvet írt a kettős könyvelésről. Azóta a kettős könyvvitel atyjának is nevezik.
 • Az Év Könyvelője szakmai verseny 2018-as nyertese: Obermayer Rita. A vele készült interjút EZEN a linken lehet megtekinteni.

Híres filmek

Nemzetközi kitekintés

A globalizáció a szervezetek működésére is hatással van. Ez pedig a könyvelésre is kihat. A számviteli terület ezért a közelmúltban radikális változásokon ment keresztül. Szükségesnek vélték tehát a globális számvitel megteremtését is. A globális számvitel egy olyan különlegesség a számvitel területén, amely egyre inkább egyre fontosabbá válik egy olyan környezetben, ahol a vállalatok nemzetközi helyeik vannak a világ minden tájáról. A más országokban székhellyel rendelkező amerikai vállalatok egyedi kihívásokkal szembesülnek, amikor megpróbálják betartani az előírt számviteli elveket, amelyek nem egységesek az egész világon. A globális számvitel olyan terület, amely ezen kérdések kezelésére fejlődik.

A közös számviteli nyelv kialakítása tehát fontos volt. Ez főként nemzetközi szabályozások és elvek, amelyeket követni kell. A legelterjedtebb ilyen rendszer az IFRS (International Financial Reporting Standards) és a US GAAP (Generally Accepted Accounting Principles). Az IFRS-t az EU-ban mindenhol használják, míg a GAAP az USA által használt keretrendszer. Az IFRS-ek (a magyar számviteli szabályoktól vagy a US GAAP-től eltérő módon) inkább elvi megközelítést alkalmaznak, semmint konkrét, speciális szabályokat az egyes esetekre.

A rengeteg próbálkozás ellenére még nem mondható teljesen egységesnek a nemzetek közötti könyvelésbeli eltérések kiaknázása. A közelmúltbeli számviteli botrányok feltárták a gyengeségeket abban, hogy az amerikai országok hogyan számolják el a nyereséget és a költségeket. Ezenkívül, mivel egyre több vállalat elhomályosítja az országok közötti határokat, nyilvánvalóvá válik valamilyen típusú nemzetközi számviteli standard. Az FASB megígérte, hogy továbbra is együttműködik az IASB-vel a szabványok összehangolása érdekében. Az egyik bizonyosság az, hogy a globális számvitel folyamatban van.

Természetesen nem lehet elmenni amellett a tény mellett, hogy a fent is említett botrányok és csalásoknak lehetünk fültanúi. A sikkasztás és a pénzmosás és egyéb csalások számos vállalat életében megjelenhetnek, ami azt vonja maga után, hogy elszámolások (könyvelés) nem a törvényben meghatározott szabályok szerint történik. Erre példa lehet az amerikai hadsereg könyvelése, ahol bár nem történt csalás, mégis számviteli ellentmondások miatt nem ment át többszörösen a könyvvizsgálaton.

Néhány különbséget és trendet is meg lehet figyelni a különböző országok számviteli szakembereit tekintve. Az angolszász országokban például a számvitel erősebb presztízzsel bír, több ember rendelkezik számviteli végzettséggel, mint más országokban. Az amerikai cégek vezetői nagyobb arányban rendelkeznek számviteli végzettséggel, mint a német cégek (például BMW) vezetői, akik sok esetben üzleti vagy akár mérnöki végzettséggel bírnak. Továbbá a könyvelés területeit és működését nézve is jelentős változások lehetnek az egyes országok között. Vannak cégek, akik a számvitel egyes részterületein dolgoznak, míg mások széleskörű szakmai szolgáltatásokat nyújtanak. Fontos itt megemlíteni a Big4 cégeit (Deloitte, Ernst & Young, KPMG, PwC) amelyek a négy legnagyobb globális szolgáltató cégek. Míg általában a számviteli cégek legfőbb profilja a könnyvizsgálat, számos más területen is tevékenykednek, mint például a tanácsadás, ami most egyre népszerűbb (adótanácsadás). Több országban a számviteli szakemberek és a könyvelők foglalkoznak az adózással kapcsolatos ügyekkel és folyamatokkal (pl.: Németország, Olaszország), míg egyes országok esetén az adózással inkább a jogászok foglalkoznak (pl.:USA).

A digitalizáció könyvelésre való hatása is egyre elterjedtebb téma nem csak hazánkban, hanem globális szinten. Carl Benedikt Frey és Michael A. Osborne oxfordi professzorok felmérései szerint a könyvelő foglalkozás két évtizeden belül legalább 98%-os eséllyel megszűnhet.

ismeretlen forrás

Hazai viszonyok

Hazánkban 2016-ban készült felmérés a foglalkozások presztízséről. 1-től 15-ig terjedő skálán értékelték aszerint, hogy az 1-es pontszámot kapott az a foglalkozás, amelyet a legmagasabb presztízsűnek értékeltek. Az összesítés alapján a könyvelő szakma 6,34-es pontszámmal helyezkedik el a táblázatban. A szakképzés átalakulása nagy hatással van a jövőben könyvelői képzésen gondolkozó emberek pályaválasztására. Az OKJ-t a Szakmajegyzék váltja fel, amely a 760 képzésből csak 174-et tart meg iskolarendszerű képzési formában. Felnőttképzés keretében azonban lesz még lehetőség a mérlegképes könyvelői és a hozzá kapcsolódó megszüntetett képzések teljesítésére. Ennek nagy hátránya viszont, hogy államilag nem támogatott, tehát a tanfolyamokért fizetni kell és a legtöbb képzés esti tanrendben lesz teljesíthető. Az, hogy ez hogyan hat a könyvelő szakemberek számának alakulására a jövő kérdése.

A hazai adóhatóság, a NAV különbös megítélésnek örvend hazánkban. Egyrészről „szolgáltató adóhatóságnak” is nevezik, hiszen számos esetben segíti mind a magánszemélyek adóügyeinek intézését (például szja tervezet), mind a szakmabeliek és könyvelők munkáját felhasználóbarát megoldásokkal, illetve telefonos segítségnyújtással. Az viszont nem titok, hogy a könyvelők és egyéb ezen a területen dolgozó emberek nem feltétlenül a támogató funkcióit látják a NAV-nak. Sok szakmabeli úgy véli, hogy a NAV támogató ereje háttérbe szorul és inkább büntető hatósági szervezetként van jelen a könyvelők és a gazdasági vállalkozások életében.

Az a tény, hogy az állam jelenleg számos módon - melyek leginkább pénzügyi alapúak – támogatja az egyéni és kisvállalkozások létrehozását. Ez pedig mindenképp megnöveli az igényt a könyvelők munkájára. A másik oldalon egyre több SSC (Shared Service Center) és multinacionális vállalat létesít telephelyet hazánkban, amely szintén igényt támaszt a könyvelők és egyéb szakemberek munkájára. A multik továbbá egyre fontosabbá teszik a nemzetközi könyvelést és az IFRS-hez értő hazai könyvelők munkáját.

A magyar adózási és gazdasági társaságok működését szabályozó törvények és rendeletek rendkívül sokrétűek. Mindenre külön törvény és rendeleti szabályozás vonatkozik, amely nehezebbé és kevésbé átláthatóvá teszi a szakemberek munkáját.

Forrás: ksh.hu

Rokonszakmák

 • Adótanácsadó, adószakértő
 • Kontroller
 • Elemző közgazdász
 • Számviteli ügyintéző
 • Könyvelő (analitikus)
 • Bérelszámoló
 • Könyvvizsgáló, könyvelő, könyvszakértő

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

A piac, amelyen a könyvelők dolgoznak mára globális méretűvé nőtte ki magát. Egyre több a multinacionális vállalat és egyre több országban és földrészen jelennek meg.  Mivel a gazdasági társaságok működéséhez (akár kkv, akár multi) állandó szükség van könyvelőkre, ezért a könyvelői munka is globálissá kezd válni, amely olyan fogalmakat hív magával, mint a globális könyvelés (Global Accounting).
Ehhez köthető az a trend, hogy egyre több multinacionális vállalat szervezi ki egy-egy tevékenységét más országokba a hatékonyabb működés érdekében. Ez többek között vonatkozik a könyvelés funkcióra is, melyet leggyakrabban teljeskörűen kiszerveznek egy-egy nagyobb SSC-be. Magyarország népszerű lokáció ebből a szempontból a befektetőknek, ezt mutatja a nagyobbnál nagyobb irodaházak megjelenése a fővárosban és nagyobb városokban, ahol többek között könyvelők ezrei végzik a multinacionális cégek könyvelését. Egyre népszerűbbek a könyvelőirodák, ahol egy iroda egyszerre több megbízóval dolgozik együtt.

Talán az egyik legnagyobb és legtöbbet emlegetett, könyvelő szakmát befolyásoló tényező a robotizáció és a digitális technológia fejlődése. Több hír is szól arról, hogy a könyvelők munkáját menyiben változtatja meg a technológiai fejlődés. Az biztos, hogy átalakítja a szakmát, és valószínűleg a hagyományos könyvelés és az adatrögzítői feladatok helyett inkább gazdasági szakértővé fognak alakulni a könyvelők. A jövőben inkább az adatok, folyamatok elemzése és a gazdasági működés tervezése lesz a feladata a szakembereknek.

Az egész könyvelést áthathatja a pénzügyi területtel való összeolvadása. Míg a pénzügyi és számviteli képzések elején általában mindkét terület hangsúlyt kap, addig a tanulmányok előrehaladtával egyre több helyen szükséges választani a két terület között. Ám bizonyos, hogy egyik a másik nélkül nem teljes és jelentősen együtt járnak. Sokan mondják, hogy a könyvelő félig pénzügyes, hiszen vannak pénzügyes órák, tárgyak, a képzések alatt, ők látják át a cég pénzmozgásait, anyagmozgásait, így ők hiteles megoldásokat nyújthatnak a vállalat működése során. Nem beszélve arról, a trendről, hogy a bérszámfejtés könyvelése egyre inkább a könyvelő feladatává válik.

A szakma hazai megbecsültségére jellemző, hogy míg a laikusok szemében kevésbé fontos feladatot végeznek a könyvelők, és kevesebb népszerűségnek örvend a szakma, addig a szakmabeliek tisztában vannak azzal, hogy egy cég nem képes működni a hozzáértő könyvelői tevékenység nélkül. Így - ahogyan a legtöbb szakmában érzékelhető - a könyvelők általában saját munkájuknak nagyobb megbecsültséget tulajdonítanak.

Forrás: vira.hu

Várható jövedelem

HU
4 920 EFt - 4 920 EFt

EU
€36,000.00 - €36,000.00

USA
$54,000.00 - $54,000.00

ÁZSIA
¥98,000.00 - ¥98,000.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: fizetesek.hu

Hol képzik?


Technikum

Könyvelőként lehet dolgozni középszintű technikusi szakmai végzettséggel. Az új szakképzési rendszer értelmében iskolarendszerű 5 éves technikumi képzéssel pénzügy-számviteli ügyintéző, vállalkozási-ügyviteli ügyintéző szakképzettséget szerezhetnek a tanulók. Felnőttoktatás keretében iskolarendszeren kívül is van lehetőség könyvelőnek tanulni. Itt a legfontosabb képzés a mérlegképes könyvelő, amely az új rendszer értelmében 2020 szeptemberétől csak iskolarendszeren kívüli képzés keretében sajátítható el.

Felnőtt- és szakképzések

Iskolarendszeren kívül van lehetőség különféle felnőtt képző és szakképző cégek és intézmények által is elsajátítani a szakmát. Itt a régi rendszerben oktatott szakképzések is tanulhatók, általában tanfolyami, fizetős képzések ezek. A leggyakoribb számviteli képzés a két éves pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ, amelyre az egy éves mérlegképes könyvelő OKJ épül. A régi rendszer értelmében a pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés, míg a mérlegképes könyvelő szakképesítés-ráépülés, és az utóbbinál van lehetőség többféle területből választani (államháztartási, IFRS, vállalkozási, pénzügyi szervezeti és egyéb szervezeti mérlegképes könyvelő).
Ilyen felnőttképző intézmény például a Penta Unió, Perfekt, Focus, Saldo, Pallas, MKVK.

Felsőoktatási szakképzés

Egyetemen felsőfokú szintű szakképzés keretében lehet jelentkezni felsőoktatási szakképzési programokra. Ezek a 2 éves pénzügy és számvitel képzések nem adnak diplomát, de lehetőség nyílik egyetemi keretek között elsajátítani magas szinten a szakmát. Három specializáció közül lehet választani: államháztartási, vállalkozási, pénzintézeti. Ezek közül a leggyakoribb a vállalkozási.A felvi.hu alapján jelenleg a következő egyetemek/főiskolák indítanak ilyen képzést:

A képzést 2020. szeptemberben elindító intézmények:

 • ​​​​Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
 • Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar
 • Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
 • Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kar
 • Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Milton Friedman Egyetem
 • Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar
 • Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar
 • Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
 • Tomori Pál Főiskola
 • Wekerle Sándor Üzleti Főiskola

A képzést 2020. februárban elindító intézmények:
 • Milton Friedman Egyetem
 • Tomori Pál Főiskola
 • Wekerle Sándor Üzleti Főiskola

Egyetemi/főiskolai képzés

A felsőoktatási szakképzés pénzügy és számvitel képzését lehetőség van 7 féléves alapképzési szakon is tanulni, amely végeredményében közgazdász diplomát kap a tanuló. Aki szeretne még többet tanulni, lehetőség van számvitel mesterképzésre is jelentkezni az alapképzés után, ami 4 félévig tart. A felvi.hu alapján jelenleg a következő egyetemek/főiskolák indítanak ilyen képzést:

A képzést 2020. szeptemberben elindító intézmények:
 • Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar
 • Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
 • Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar
 • Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Kar
 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
 • Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézet
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar
 • Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
 • Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kar
 • Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Milton Friedman Egyetem
 • Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar
 • Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar
 • Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
 • Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
 • Tomori Pál Főiskola
 • Wekerle Sándor Üzleti Főiskola

A képzést 2020. februárban elindító intézmények:
 • Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Kar
 • Milton Friedman Egyetem
 • Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar
 • Tomori Pál Főiskola
 • Wekerle Sándor Üzleti Főiskola

Természetesen az, hogy ki milyen szinten tanulja a számvitelt és milyen szintű képzéseket teljesít eltérő munkakörök és felelősségi körök betöltésére jogosít. Míg mérlegképes végzettség nélkül általában analitikus könyvelő és egyéb adminisztratív tevékenységet lehet betölteni, addig a mérlegképes képzés már komolyabb, összetettebb könyvelői feladatokat enged elvégezni (ahogy a nevében is benne van mérleg, kimutatás összeállítása). Az egyetemi szintű azon belül is leginkább a mesterképzés már komolyabb, leginkább vezető szintű ellenőrzési, és elemzési feladatköröket von maga után.

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

Érettségi: A könyvelői szakma műveléséhez mindenképpen elengedhetetlen az érettségi. A technikumi képzés keretében ez együtt teljesíthető a szakmai vizsgával, ám az iskolarendszeren kívüli képzések elkezdésének is feltétele az érettségi bizonyítvány. Egyetemi szintű számviteli képzések elkezdéséhez is kötelező először érettségivel rendelkezni.

Nyelvismeret: Nem minden esetben elengedhetetlen, de könnyebbséget jelent az elhelyezkedés során, ha valaki rendelkezik legalább egy angol középfokú komplex nyelvvizsgával, vagy legalább középszinten érti és beszéli a nyelvet. A szakképzés és az egyetemi képzés keretein belül is van lehetőség - akár szakmai - angol tárgy tanulására. Számos multinacionális cég könyvelési feladatainál elengedhetetlen az angol nyelvű – főként írásos – kommunikáció. Emellett a legtöbb könyvelői számítógépes rendszer angolul fut.

Gyakorlat és rutin: Habár az új szakképzési rendszer számos lehetőséget ad a gyakorlat megszerzésére (duális képzés), és az egyetemeken is van kötelező szakmai gyakorlat, nem árt egy mély szakmai tapasztalat megléte a szakma elsajátításához. Az iskolarendszeren kívüli képzések teljesítéséhez mindenképpen szükséges előzetes, vagy tanulmányok alatti munkatapasztalat ahhoz, hogy tudják teljesíteni a követelményeket.

Tantárgyak: A legfontosabb tantárgyi ismeretek, melyek elengedhetetlenek a hivatás műveléséhez a szakmai- és vizsgakövetelményekben is kellően hangsúlyozva vannak. Ezek a számviteli tárgyak, valamint az adózási és jogi ismeretek. Ezek mellett a magasabb szintű számviteli munkához fontosak a különböző elemzési és ellenőrzési követelmények teljesítése.

Hard skillek: A számítógépen való állandó munkavégzés szinte elengedhetetlen feltétele a gépi könyvelés (gépírás), valamint a különböző táblázatkezelő programok (például: excel), valamint az informatikai rendszerek ismerete (például:SAP, Navision). Emellett a releváns jogszabályok ismerete és azok állandó változásainak figyelemmel kísérése is kiemelten fontos.

Soft skillek: A legfontosabb tulajdonságok és képességek, melyekkel szükséges rendelkezni annak, aki könyvelő szeretne lenni a következők: pontosság, üzleti kommunikáció, rendszerszemlélet, problémamegoldás, felelősségvállalás

ismeretlen forrás
 • A hivatás képének forrása: könyvelő
 • A hivatás fejlécképének forrása: könyvelő

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!