PLC programozó

PLC programozó

Hivatások Informatika PLC programozó
Angol elnevezés: PLC programmer
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Programozd az életed, mint a gépeket! – PLC, életre programozva

A PLC programozó feladata, hogy különböző berendezésekhez, előre, meghatározott folyamatokhoz és technológiákhoz olyan PLC programot írjon, ami alkalmas az adott gép, illetve gépsor tevékenységének irányítására. Feladata, hogy felfedezze a kapcsolódó problémákat és el is hárítsa azokat. Munkája karbantartási feladatokkal is jár, amennyiben valamelyik általa programozott gép meghibásodik.

jellemző feladatok

A PLC programozáshoz alapvetően elektronikai és számítástechnikai ismeretekre van szükség, hiszen a munkavégzéshez kapcsoló feladatok és tevékenységek döntő többsége ezeken alapszik. PLC programozóként az elsődleges feladat programok tervezése és írása ezeket rendre számítógép segítségével végzi. A karbantartási munkálatok általában szereléssel is járnak, melyekhez szerszámot kell, hogy használjon. Munkája során egyedül és csapatban is dolgozik, ezért szüksége lehet bizonyos vezetői, illetve irányítói feladatok ellátására is. A következő főbb tevékenységeket kell ellátnia:

 • PLC programokat tervez, ír, illetve módosít. A logikai vezérlőt működtető programot elkészíti, vagy már egy meglévő programot módosít vagy továbbfejleszt a megrendelő igénye alapján.
 • Kijavítja, megelőzi a hibákat. A hibák korrigálása vagy még inkább azok kialakulásának elkerülése is a PLC programozó feladata.
 • Karbantartja az üzemi gépeket. Az általa programozott gépek karbantartását elvégzi.
 • Közép szintű irányítási feladatokat lát el. Előfordul, hogy egy csapattal közösen végzi munkáját, melynek irányítása is feladata lehet.
 • Fejlesztési javaslatokat ad illetve fogalmaz meg. A gyorsan változó világban egy program hamar elavulttá válhat, újabb kihívásoknak kell megfeleljen, fejlesztésre szorulhat, melyekre a megoldást ki kell dolgoznia.
 • Dokumentációs tevékenységet végez. Munkája során jegyzőkönyveket, nyilvántartásokat vezet, hiszen sokszor elég összetett és bonyolult feladatokat lát el. Ezek segítségével a későbbiekben könnyebben tud kapcsolódó tevékenységeket végezni, illetve a későbbiekben nélküle is továbbfejleszthető az adott program, rendszer.
A PLC programozó alapvetően számítástechnikai és technológiai eszközöket alkalmaz a munkavégzése közben:
 • számítógép, megfelelő szimulációs szoftverekkel;
 • PLC készülék;
 • CNC berendezés;
 • gépkönyvek és tervdokumentációk a tervezés során;
 • vezérelhető eszközök, pl. motoros szelep, állítómű;
 • speciális mérőberendezések, pl. fordulatszámmérő, feszültségmérő, ciklusidő mérő stb.
 • További eszközöket és anyagokat is használ a PLC programozó attól függően, hogy mely iparágban dolgozik. Ilyen például a gyártástechnológia terén a fúrás, marás, esztergálás eszközei, illetve a fém, mint alapanyag, vagy a biztonságtechnika iparágban a bemenetek, biztonsági érzékelők, relék, ajtókapcsolók stb.

Elvárt végzettség:

Betanított

Középfokú

Munkaidő

8 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

3/5

Szellemi:

4/5

Kreatív:

3/5

Veszélyes:

2/5


Átlagjövedelem:

5 159 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

XX. század közepétől a nagymértékű ipari fejlődés és szélesedő piac a vezérlés megújításához vezetett. A forradalmi megoldást a PLC - programozható logikai vezérlő jelentette.

1968-ban programozható vezérlő berendezésre hirdetett pályázatott az USA máig legnagyobb motorgyártó vállalata. Két elektromos készülékeket gyártó márka versenyzett egymással, a győztes pedig 1969-ben elkészítette az első PLC készüléket. A huzalozott központi vezérlőegységgel (CPU) rendelkező "Modicon 084" nevű eszközt Richard Morley és Odo J. Struger tervezték. Morley-t ezért úgy emlegetik, mint a "PLC atyja".
 

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

munkakörnyezet

Az, hogy a PLC programozó hol végzi a munkáját, nagymértékben függ az iparág jellegétől. Általában beltéri helyszínen, irodában dolgozik. Jellemzően a számítógépe előtt ül. Áltlánosságban el lehet mondani, hogy munkája összetett, szellemi és közép fizikai munkánk minősül. 40 órás, szokásos munkaidőben, többnyire egyműszakos munkabeosztásban dolgozik. Csúcsidőszakokban (rövid határidős megbízások esetében) túlmunka előfordulhat. A munka jellegéből adódóan a kötetlen munkaidőben történő foglalkoztatás is jellemző lehet.

A PLC programozó alapvetően számítástechnikai és techológiai eszközöket alkalmaz a munkavégzése közben. Ilyen a számítógép, megfelelő szimulációs szoftverekkel, a PLC készülék, a CNC berendezés, a gépkönyvek és tervdokumentációk a tervezés során, a vezérelhető eszközök, pl. motoros szelep, állítómű, speciális mérőberendezések pl. fordulatszámmérő, feszültségmérő, ciklusidő mérő stb.

Egészségre ártalmas lehet a munkavégzése közben a zajterhelés. Mindig nagy figyelmet igényel az, hogy elkerülje a gépek közelségéből adódó balesetveszélyes szituációkat. A programozás alkalmával a szem és a kéz is speciális igénybevételnek van kitéve, illetve a hoszasabb ülőmunka jelenthet veszélyt az egészségre. Pszichés megterhelést a fokozott figyelemkoncentráció, illetve a határidők betartása jelenthet.

ismeretlen forrás

Előnyök

Hivatás előnyei, hogy önállóan, saját tempóban lehet végezni a munkát. Szinte mindig sikerélményt ad a munkavégzés. Ezen kívül nem igényel nagy fizikai megterhelést. Részben kényelmes munkavégzést biztosít, ezenkívül elismert, keresett munkakör. Kiemelt fizetés jár azoknak, akik PLC programozóként dolgoznak.

ismeretlen forrás

Hátrányok

A PLC programozó hivatás hátrányai, hogy felelősségteljes munkavégzést igényel, kitartás kell hozzá, hiszen egy egy problémára nem mindig lehet egyből megoldást találni. Előfordulhat, hogy hosszabb távollétet igényel az alkalmazott otthonától a munkavégzés. Lehetséges, hogy a napi 8 órás munkavégzésen túl nyúlik egy egy probléma megoldása.

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

 • Richard E. "Dick" Morley -- a PLC programozás "atyja"
 • Odo Josef Struger -- egyik úttöröje a modern automatizálásnak

Forrás: wikipedia.org

GYIK

Megéri PLC programozást tanulni?

 • Igen, nagy a kereslet a PLC programozók iránt.
Milyen végzettséget szerezzek, ha PLC programozó akarok lenni?
 • Nagyon sok felnőttképzési intézmény indít OKJ-s tanfolyamot, amivel el lehet helyezkedni. Ezen kívül Villamosmérnöki egyetemi végzettséggel is sok helyen el lehet helyezkedni PLC programozóként.
PLC programozó szeretnék lenni, de mindenhova szakmai tapasztalatot kérnek, mit tegyek?
 • Próbálj meg a tanulmányaid alatt elhelyezkedni gyakornokként valamilyen vállalatnál, nagyon sokat jelent, ha végzel a sulival.
Hol szerezhetek tapasztalatot?
 • Lakóhelyed vagy iskolád székhelye körül biztosan van bőven olyan szervezet, ahol  PLC programozók is dolgoznak. Add be jelentkezésed gyakornoknak, még akkor is, ha nincs meghirdetve gyakornoki pozíció.
Milyen továbbképzést jelentő lehetőségeim vannak, ha PLC programozó képesítést szereztem?
 • Automatikai technikus/műszerész képzettség az egyik, amely továbbképzést jelent a PLC programozók számára. Ezen kívül Automatikai technikus végzettséget is el lehet végezni, ha már van PLC programozó végzettséged korábbról.

Forrás: umszki.hu

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

A legtöbbeknek egy számítógép jut eszébe, amikor programozásról beszélünk, de a PLC valami egészen más. Nem egy hagyományos PC-ről van szó, hanem egy apró, programozható vezérlőről, amelyet az ipari szabályozástechnikában, illetve a villamos, vagy villamoson működtetett folyamatok irányításában alkalmaznak

Úgy gondolják, hogy a PLC programozó mindig csak az irodában ül a számítógépe előtt és programokat ír. Ettől azért jóval összetettebb a hivatás, hiszen nem csak az irodában dolgozik, hanem a gépek közvetlen környezetében, ott állítja be a PLC-(ke)t, teszteli őket, hogy úgy működtessen dolgokat, ahogy azt elvárjuk tőle.

Forrás: soterline.hu

A csoport képének forrása: pixabay

Nemzetközi kitekintés

Az informatikai szektor virágzik és egyre nagyobb növekedési ütemre számíthat. Az IT-piacot a munkaerőhiány és a növekvő bérek miatt szükségessé váló informatikai beruházások hajtják. A legfontosabb trendek között említik a felhő technológiák, az 5G, az AI és más technológiák térnyerését és az ipar 4.0-ás fejlesztések terjedését. PLC programozás piaca is virágzik, 2019-ben 3897,36 millió USD-ra becsülték, és 2025-re várhatóan eléri a 4292,66 milliárd USD-t.

A PLC programozók egyre keresettebbek nem csak Magyarországon, de a világban is. A PLC-k alkalmazása már túllépett a klasszikus ipari felhasználási területeken. Napjainkban egyre jobban növekszik a szerepük az épületautomatizálás, a háztartások területén, és egyéb speciális területeken

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, hogy a hivatást valamiylen ártó tényező és jelenség befolyásolná. Pozitív hatásokról sem nagyon tudunk beszámolni, viszont több ajánlja fel munkavállalói számára a PLC programozás tanulásának lehetőségét a szervezet telephelyén belül. Rengeteg álláshírdetést találni, amely arr enged következtetni, hogy kifejezetten keresettek ezen hivatásban dolgozó személyek.

Forrás: portfolio.hu

Hazai viszonyok

Magyarország kormánya felismerte az informatikai iparágban rejlő gazdasági potenciált, és 2014-ben elfogadta a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiát a szektor fejlesztése céljából. A stratégiát a Zöld Könyv elnevezésű akcióterv egészít ki, amely a 2014-2020 közötti időszakra az átfogó stratégiához igazítja az operatív teendőket, négy fő pillérre támaszkodva: digitális infrastruktúra, digitális kompetenciák, digitális gazdaság, digitális állam. Az átfogó stratégia fő célja, hogy Magyarország a nemzetközi szintű jó mutatói tekintetében megőrizze pozícióit, a jelenlegi lemaradásait pedig ledolgozza, és létrejöjjön egy digitális ökoszisztéma hazánkban.

A PLC programozó sok iparágbaan elhelyezkedhet, például az autóiparban, feldolgozó iparban, könnyűiparban akár állami, akár magán vállalkozásban. A PLC programozó az egyik legkeresettebb szakember Magyarországon és az egész Európai Unió területén. Ezen hivatásban  dolgozók iránt jelentős a munkaerőpiaci kereslet. Várhatóan a képzéssel betölthető állások száma meghaladja a képzést elvégzők számát, ezért könnyen talál munkát, aki ezt a foglalkozást választja.

Rengeteg pályázati lehetőség van az IT szektorban. A palyazatmenedzser.hu oldalon számtalan iskolás számára találhatunk pályázati lehetőséget. Ilyen a "Kódolj határok nélkül! Felhívás nyílt forráskódú Programozó versenyben való részvételre középiskolásoknak" vagy az  "Ericsson Programozói Bajnokásg -- Felhívás középiskolásoknak, egyetemi, főiskolai hallgatóknak és tapasztalt programozóknak" is.

Forrás: researchgate.net

Rokonszakmák

 • Szoftverfejlesztő
 • Alkalmazásprogramozó
 • Adatbázis-tervező és üzemeltető
 • Informatikai és kommunikációs rendszerek felhasználóit támogató technikus
 • Grafikus és multimédiatervező
 • Térinformatikus
 • Egyéb szoftver- és alkalmazásfejlesztő, - elemző

Forrás: kilato.piarista.hu

Piaci helyzet

Az informatika a legdinamikusabb fejlődő iparág. Az ágazat a gazdaságon belüli súlyát , a termelt hozzáadott értéket és a foglalkoztatást tekintve világszerte vezető pozícióban van; Magyarországon is kiemelkedő gazdasági és társadalmi szerepet  játszik. Az informatika tudásiparág. Infrastruktúra-igénye a termelő iparágakhoz képest  sokkal alacsonyabb, beruházásai gyorsabbak. Fejlődését alapvetően a rendelkezésre álló humán erőforrás minősége és mennyisége határozza meg. Az informatika globális iparág. A beruházásokért Magyarország is versenyben van. Az informatika Magyarország potenciális kitörési pontja.
Az IKT-szektor beruházásai 2013 óta folyamatosan, a teljes nemzetgazdaságot meghaladó mértékben -- évente átlagosan 19%-kal -- emelkedtek, értéke 2017-ben megközelített a 407 milliárd forintot. A szektor részesedése évről évre emelkedett, 2017-ben elérte a nemzetgazdasági beruházások 6,8%-át.

Forrás: ivsz.hu

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
5 159 EFt - 5 159 EFt

EU
€40,219.00 - €40,219.00

USA
$47,144.00 - $47,144.00

ÁZSIA
¥104,375.00 - ¥104,375.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Hol képzik?

Az OKTÁV Továbbképző Központ Zrt. által több magyarországi városban is indulnak PLC programozó OKJ- képzések. Ilyen városok például:

 • Eger
 • Gyöngyös
 • Hódemzővásárhely
 • Budapest
 • Székesfehérvár
 • Miskolc
 • Szeged
 • Debrecen
 • Győr
 • Tatabánya
 • Kecskemét
 • ...
Ezen kívül a Soter-Line Oktatási Továbbképző és Szolgáltató Kft. is indít PLC programozó OKJ-s képzést Budapesten. De ezeken az intézményeken kívül még több , felnőttképzéssel foglalkozó intézmény is indít ilyen képzéseket. Pédául az "IOSZIA" Duális Szakkpézési és Felnőttképzési Intézmény és a Soter-Line Oktatás Központ is.

ha valaki szakirányú továbbképzésen szeretne részt venni, akkor az óbudai Egyetemen Ipari robotizálási szakmérnök/szakember szakot lehet elvégezni, ahol PLC programozást is lehet tanulni. A jelentkezés és a felvétel feltétele, hogy egyetemi vagy főiskolai végzettséggel kell rendelkeznie annak, aki erre a továbbképzésre jelentkezik.

Forrás: felnottkepzes.hu

Belépő ismeretek

A képzés megkezdésének a feltétele az érettségi, valamint egészségügyi feltételeknek is meg kell felelni. Egészségügyi feltételekhez tartozik a 

 • jó látás, színlátás és térlátás,
 • karok és kezek épsége 
 • egészséges szív és érrendszer, légzőszerv, mozgásszerv, anyagcsere, immunrendszer, hormonális és pszichés egészségi állapot.
Bemeneti kompetenciai követelmények, mint például a szakmai előképzettség, előirt gyakorlat,pályaalkalmassági követelmények nincsenek.

Előny a képzésen részt vevő számára, de nem feltétel a képzésekhez, ha van technológiai, műszaki kompetenciája a jelentkezőnek. Pontosan és önállóan tud dolgozni, jó a problémamegoldási képessége, digitális kompetenciával rendelkezik.

Forrás: szakkepesites.hu

A csoport képének forrása: pixabay

 • Leírás forrása: palyaorientacio.munka.hu
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!