Informatika

Informatika

Hivatások Informatika
Angol elnevezés: Information Technology
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Alyas Viktor, Marozsán Dávid

Ha inkább a monitor előtt barnulnál

Vajon van még olyan munka, amihez nem jön jól, ha értesz a kütyükhöz, a számítógéphez? Hol nincs egy program vagy egy app, amivel feleannyi idő alatt meg lehet csinálni a dolgaidat? Hová tudsz nyúlni, ahol nem egy kütyüt vagy programot találsz?!
Egy traktor vagy egy konyha is tele van velük, de ha irodai munkád lesz, orvos vagy nővér leszel, esetleg tanítasz, akkor nem az a kérdés, hogy értesz-e hozzá, hanem az, hogy mennyire. - Na, az informatikusok azok az arcok, akik nagyon értenek hozzá.

Hát ezt tök jól meg lehetne csinálni egy programmal! Miért nem így csináljuk? - mindezt őszinte csodálkozással. Ha sűrűn felteszed ezt a kérdést a szüleidnek vagy akár egy boltban, utazásnál, esetleg a TV vagy a Youtube előtt, akkor Te egy rendszerszervező vagy.
Ha nyomban leülsz egy gép elé és meg is tudod csinálni a kódolást, akkor Te egy programozó vagy.
Ha mindenféle érzékelőket is be kell szerelni és hozzákötni a cucchoz és ennek a megoldása érdekel és szinte látod magad előtt, akkor Te egy hardveres vagy.
Ha a szomszédok hozzád viszik a gépeiket, hogy csinálj vele valamit, hogy működjön, akkor lehetsz rendszergazda.

Válogathatsz, hogy egy kis hazai céghez vagy egy óriási nemzetközi céghez menjél dolgozni, esetleg az államhoz. Vállalkozhatsz is, ha nagy ötleted és késztetésed van - így indultak neki a Musk fivérek az életnek.
Sok területen annyi érdekes és hasznos munkát találsz, hogy szinte kizárt a kudarc. Annyi csak a feltétel, hogy érdekeljen az informatikai oldala az adott területnek. Ez lehet ipari munka, oktatással kapcsolatos programok vagy rendszerek, nagy logisztikai kihívások, esetleg kórházi vagy orvostechnikai eszközök.
De csinálhatsz olyan nagy rendszereket is, mint a Nokia, Microsoft vagy a Facebook, Prezi.
Nagy az esélyed, hogy mindenhol szívesen látnak informatikusként. 

Elvárt végzettség:

Középfokú

Felsőfokú

Munkaidő

8 órás

12 órás

Munkakörnyezet

Beltéri

Home Office

Munka jellege:
Fizikai:

1/5

Szellemi:

4/5

Kreatív:

2/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

4 800 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

360.000

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Steven Paul „Steve” Jobs

Bővebben ...

A terület hivatásai

Programozó

Programozó

Egy programozó napi munkája igen sokrétű. A legnagyobb része a különböző problémák megértése, analízise illetve egy megoldás kidolgozása, a kisebbik része pedig a tényleges programozási feladatok elvégzése.

A legtöbb esetben már nem is igazán a programozáson van a hangsúly hanem, hogy kitaláljunk egy jó, működőképes koncepciót az adott problémára. Azonban, ahhoz hogy kialakuljon egy ilyen problémamegoldó képesség, mindenképpen alapfeltétel egy releváns programozási nyelv alapos ismerete. Egy programozási nyelv pedig nem más mint olyan utasítások halmaza amit a számítógép értelmezni tud. Hasonlóan az emberi beszédhez, a programozási nyelv is szavakból tevődik össze és ezután ezeket kell egy értelmes sorrendbe tennünk. Azért fontos egy programozási nyelv alapos ismerete, hiszen ha nem vagyunk tisztában a saját eszközeinkkel, akkor semmilyen problémát sem fogunk tudni hatékonyan megoldani. Egy jó orvos sem tud jó diagnózist, vizsgálatokat felírni anélkül, hogy ismerné a lehetséges eszközöket, műszereket.

Tehát mit is csinál egy programozó pontosan? Leginkább olvas, kutat, értelmez, ötleteket gyárt majd azokat megpróbálja átültetni a gyakorlatba a programozás által, így letesztelve, hogy az elméletben kitalált megoldás valóban működőképes-e. Ezek jelentik számomra az izgalmas napokat, ami után még sokszor otthon is azon gondolkozok, hogy másnap hogyan tovább. (Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak unalmasabb napok is, amikor bizony kicsit kevésbé kreatív, úgynevezett favágó munkákat kell elvégeznünk. Ezen szerintem kár háborogni, az ilyen feladatokon egyszerűen túl kell esni, szerencsére azért általában ez ritkábban fordul elő.)

Scrum master

Scrum master

Az agilis szervezeti kultúra eredménye az kell hogy legyen, hogy a csapat közös sikerként éli meg az eredményeit és közös bukásként a kudarcait. Minden szerepkört az határoz meg, hogy milyen szerepet játszik a csapat és a cég sikereihez. Ennek megfelelően a Scrum Master munkaköri leírását és célszerű azzal kezdeni, hogyan járul hozzá a csapat sikeréhez, amit úgy tesz meg, hogy biztosítja az agilis szervezetek alapelveit betartatást és a mechanizmusok működését.

Elsődleges feladata, hogy elhárítsa az akadályokat, amelyek gátolják a csapatot abban, hogy a sprint célját megvalósítsa. A scrum master nem a csapat vezetője, (a csapat önszerveződő), hanem a csapat és a zavaró tényezők közötti lökhárító. Ügyel arra, hogy a scrum folyamatot megfelelően alkalmazzák. Ő tartatja be a scrum szabályait. Kulcsfontosságú feladatának számít a csapat védelme és annak biztosítása, hogy a csapat az elvégzendő feladatokra koncentráljon. A scrum master tartja mozgásban a csapatot (facilitator), jelentős szerepet vállal az események lebonyolításában.

A Scrum Master egy felelős vezető, akinek jelentős befolyása van a hozzá tartozó csapat(ok) működésére. Ezt a befolyást azonban nem a személyek feletti hatalmával gyakorolja, hanem a folyamatokra és szabályokra vonatkozó jogosítványai segítségével.

Tevékenységek, amiket egy Scrum Master végez:

 • Megszervezi és levezeti a legfontosabb csapat eseményeket (napi egyeztetések, sprint review-k, sprint tervezések). Ezalatt figyel arra, hogy a csapat minden tagja megértse és elfogadja a meghozott döntéseket.
 • Ügyel a csoport hangulatára és a csapattagok közötti kapcsolatra. Ahhoz, hogy megértse a negatív hangulatot, az szükséges, hogy a csapat közelében legyen, együtt kell élnie a csapattal. Elsősorban négyszemközti és csoportos megbeszélésekkel, coaching jellegű tevékenységekkel végzi a munkáját. Szükség esetén a menedzsment beavatkozását kérheti.
 • Folyamatosan visszajelzést ad a csapat teljesítményéről. Egyfajta tükröt tart a csapat felé a hatékonyságukról, és felhívja a figyelmüket arra, hogyan lehetne azt fokozni.
 • Ösztönözni a csapatot arra, hogy tegyenek a módszereik javítása érdekében, amihez saját ötletekkel is előáll.
 • Figyel arra, hogy a csapat betartsa a szabályokat és döntéseket, amiket azért hoztak létre korábbi megbeszéléseken , hogy professzionálisabb csapattá váljanak.
 • Figyel arra, hogy a csapat tagjai betartsák az agilis működéshez szükséges viselkedési formákat, illetve figyelmezteti azt a csapattagot, aki ezt nem teszi meg.
 • Bevezethet a csapat által alkalmazandó szabályokat, amit elsősorban konszenzusos alapon teszi meg, de szükség esetén elrendelhet bizonyos szabályokat , amit be kell tartani. Fontos, hogy ezek  tapasztalait együtt értékeljék ki, hiszen az a cél, hogy a csapat értse a munkamódszereik mögött meghúzodó alapelveket, egyetértsenek velük, és vállalják a felelősséget sz eredményeikért.
Tehát a Scrum Master 7 kiemelkedő feladatköre:
 • Támogató vezető
 • Facilitátor
 • Coach
 • Menedzser
 • Tanár
 • Akadálymentesítő
 • Változtatáskezelő

Szoftverfejlesztő

Szoftverfejlesztő

A szoftverfejlesztő a számítógép „szellemi” részét alakítja ki, azaz azokat a programokat tervezi meg, fejleszti, teszteli, amelyeket a mindennapi életben, illetve munkánk során nap, mint nap használunk pl. Office programok, építészeti, minőségellenőrzési, számlázási stb. szoftverek. A szoftver tartalmazhat szöveget, képet, grafikát, hanganyagokat, sőt egyre gyakrabban interaktív megoldásokat is.

A szoftver működhet számítógépen, de akár más technikai eszközön is pl. telefon, tablet. A szoftverfejlesztő általában megrendelésre dolgozik, így munkája a szoftver megtervezését, megírását, kipróbálását és finomhangolását, továbbfejlesztését jelenti.

Jellemző feladatok, tevékenységek

A szoftverfejlesztő munkája mindig egy fejlesztési projekt: egyszeri, adott határidejű és célú fejlesztés. Meghatározott menete van, tartalma azonban mindig változik, ezt nevezik a szakmabeliek forgatókönyvnek. Az egyes projektfázisok határozzák meg a szoftverfejlesztő feladatait:

 • Meghatározza a fejlesztés célját. Megfogalmazza, hogy a kifejlesztésre kerülő (új) szoftver ki használja és milyen céllal, mit kell tudnia, miben segíti a felhasználót
 • Megtervezi a fejlesztés menetét, a szükséges erőforrásokat. Kiválasztja a tervezett fejlesztéshez szükséges technológiát, eszközöket szem elött tartva sz elterjedt szabványokat, protokollokat. Rendszerterveket készít, algoritmusokkal együtt. Meghatározza a fejlesztéshez szükséges eszköz-, ember-, és időigényt.
 • Kialakítja a működéshez szükséges környezetet. Szükség esetén adatbázisokat kezel, és minden esetben használ informatikai biztonsági eszközöket.
 • Leprogramozza az új szoftvert.Programintegrációs feladatokat lát el, amely mentén rendszerré integrálja és optimalizálja a kifejlesztett modulokat és forrásanyagokat.
 • Kipróbálja, és szükség esetén módosítja a fejlesztést. Beüzemeli az egységeket, koordinálja a tesztüzem lefuttatását, értékeli a tesztelés eredményét, koordinálja, végrehajtja a módosításokat.
 • Dokumentációt készít. Munkáját folyamatosan dokumentálja annak érdekében, hogy a sikeres szoftvert újra, már egy nagy  mennyiségben is elő lehessen állítani.
Természetesn mindvégig együtt kell működnie az ügyféllel, megérteni igényeit, kapcsolatot tartani vele, megegyezésre törekedni.
 

Térinformatikus

Térinformatikus

A földmérő és térinformatikus a Föld felületének, és/vagy az ember által épített létesítményeinek vízszintes és magassági felmérésével, helymeghatározásával – és azok ábrázolásával foglalkozik. Speciális eszközei segítségével méréseket végez, adatokat gyűjt a tereptárgyak és az élő környezet méreteiről, elhelyezkedéséről. Ezen adatok felhasználásával például digitális és grafikus térképeket készít, ezeket frissíti, naprakészen tartja. Részt vesz az ipari létesítmények és közművezetékek helyének meghatározásában is. Munkáját végezheti egy szervezet, intézmény, magán-, vagy társas vállalkozás alkalmazottjaként, vagy magánvállalkozóként. 

Elvégzendő tevékenységek a hivatásnál

 • Méréseket végez. Végrehajtja, vagy végrehajtatja a terepen található természetes és mesterséges alakzatok térbeli helyzetének meghatározásához szükséges méréseket.
 • Helymeghatározást folytat. Kitűzi a térképen kijelölt földfelszíni létesítmények pontos helyét, hidak, épületek, építmények vízszintes és függőleges irányú elmozdulását méri. Frissíti az ezzel kapcsolatos adatokat adatbázisokban és térképeken.
 • Adatokat gyűjt, feldolgoz és kiszámol. Térképek, térinformatikai rendszerek előállításához, működtetéséhez a szakma sajátos földi-, légi-, akár űreszközeivel adatokat gyűjt, majd a mérési eredményeket feldolgozza. A hiányzó adatokat korszerű számítástechnikai eszközpark segítségével kiszámolja. Az eredményekből adatbázisokat hoz létre, illetve kezeli azokat.
 • Térképeket készít. Különböző célú és részletezettségű térképeket, grafikonokat készít. Ezeket számítógépes szoftverek segítségével feldolgozza.
 • Geodéziai kutatásokat folytat. Közreműködik a földmérő műszerek és a mérési-számítási technológiák, szoftverek továbbfejlesztésében, a Föld felszínének és alakjának meghatározásában, más szakterületek kutatóival együtt.
 • Vezetői tevékenységet végez. A földmérési projekteket irányítja, beosztottait ellenőzi, pénzügyi és tevékenységi terveket készít, gazdaságossági számításokat végez.

Jövedelmi statisztikák

Nem mindegy, hol és mennyit dolgozol. De a tapasztalat még ennél is fontosabb a fizetésben. Ha rutinos vagy, akkor a kezdő pénz ötszörösét is kaphatod. Ha pedig akkora spíler vagy, hogy csak Te értesz valamihez, akkor - nos, akkor nincs is értelme fizetésről beszélni, ilyenkor minden megmozdulás egyéni díjazással megy. 

Szakterület szerint néhány átlag bruttó fizetés:
- Adatbázis adminisztrátor: 410.839 Ft.
-C# programozó: 517.035 Ft.
-Honlaptervező: 282.431 Ft.
-PHP programozó: 423.329 Ft.
-IT rendszergazda: 344.738 Ft.


Egy multinál jellemzően többet tudsz keresni, mint egy pici hazai cégnél. EZ NEM IGAZ! Ezt tuti megtalálod a félreértések és a sztereotípiák között. Ebből annyi mindenképp igaz, hogy a multik irtózatosan gazdagok és bármennyit tudnának fizetni - de ezt teljesítmény nélkül nem teszik meg.
A kicsit sokkal kevesebből gazdálkodnak, de azt sokkal inkább az emberekre fordítják.
És vannak a kivételek, azaz a "szegény" multi, amelyik meglepően sokat fizet és a "gazdag" hazai, aki arcpirítóan keveset.

De érdemes mást is nézni, mint a fizetést és a pénzt. Néhány szempont:
Milyen cuccokat kapsz, amíg a cégnek dolgozol (telefon, notebook, kütyük, autó);
Cafeteria (de ez már nem túl trendi);
Képzések. Ez az egyik legfontosabb. 

Forrás: Felhasználva a fizetesek.hu adatait

Hazai viszonyok

 
Itthon kb. 30000 IT-s hiányzik. Ebből néhány ezer nagyon égetően. Egy kisebb Szilícium-völgyet fel lehetne építeni ennyi embernek. (Most kb. 300ezren élnek és dolgoznak az igaziban.)
A hiány minden IT-s területet érint. Programozót és mindenféle rendszerekhez értőt. Lehetsz tervező, karbantartó, tesztelő mind a HW, mind a SW vonalon.

Furcsa elsőre, de a IT dolgozók közel 80%-a nemzetközi cégnek dolgozik - nemzetközi munkán. Tehát elég exportorientált terület. A fennmaradókon kell osztozkodnia a hazai cégeknek és az államnak.

A legjobbak nem csak a saját szűk területükhöz értenek (ahhoz persze nagyon), hanem akár még 5-6 elég specializált részhez is - és a többihez sem teljesen hülyék. Ezek mind büszkén önállóak, de tartják a kapcsolatot a többi - hozzájuk közel álló - hivatással. 

Nyilván a fővárosban a legnagyobb a kereslet IT-sokra, de nem szerénykedhetnek a nagyvárosaink sem. Tényleg igaz, hogy ahol van egy gép, egy iskola vagy egyáltalán közösségként laknak ott, kell informatikus is. 

Ez azt is jelenti, hogy nagyobb szükség van az IT-sokra és jobban meg is becsülik őket. Megélhetési problémáid nem lesznek, inkább az a kérdés, hogy megtalálod-e azt a területet, ami ezen belül érdekes számodra.

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

 
Hát kint is több a munka, mint az ember.

Európában azonnal munkába állhatna 280 ezer IT-s, Amerikában 340 ezer. 
Túl hirtelen zúdult rá a világra a változás, ami miatt ennyi IT-sra van szükség. És ez a folyamat még valószínűleg a kezdeténél tart.

Persze odakint is a közvetlen piac nagy részét a hatalmas multik befolyásolják. Praktikusan rajtuk keresztül lehet hozzájutni az informatikai szolgáltatásokhoz, termékekhez, de még az információkhoz. Ha egy másik cég vagy az állam szeretne bármilyen informatikai beruházást, akkor kénytelen velük egyezkedni. Egy ilyen óriási világban nem az a kérdés, hogy van-e helyed, hanem inkább az, hogy megtalálod-e és ott jól érzed-e magad.
Irtózatos méretű cégekről van szó. Csak a HP egymagában többet termel, mint egész Kelet-Európa (ok, Lengyelország nélkül).

A szakma nyelve az angol, így némi nyelvtudással és tapasztalattal, jó esélyekkel indulhattok neki a nemzetközi karrierépítésnek.

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

Ma Magyarországon körülbelül húszezer informatikus hiányzik a munkapiacról. Sok gyorstalpaló képzést találhatunk akár online is, amelyekkel gyorsan képezhetőek az emberek. Előnyük, hogy gyors és konkrét területre vonatkozik az oktatás. Hátrányuk, hogy sok munkahelyen az előrelépéshez több kell mint egy konkrét szakosodás. Sok vállalat SSC-be (Shared Service Centerbe) keres munkavállalókat így ezekben könnyen elhelyezkedhettek.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

Gyakori informatikai munkakörök:
 
 • Adatbázis kezelő
 • Adatvédelmi felelős
 • Biztonsági elemző
 • Hálózati informatikus
 • Hálózatoperátor
 • Fejlesztési mérnök
 • Auditor
 • Alkalmazásfejlesztő
 • robottechnikai mérnök
 • Mérnök informatikus
 • Programozó
 • Rendszergazda
 • SAP fejlesztő
 • Szoftverfejlesztő
 • Szoftvertesztelő
 • Webdesigner

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: Pixabay

Várható jövedelem

HU
4 800 EFt - 4 800 EFt

EU
€86,400.00 - €86,400.00

USA
$67,200.00 - $67,200.00

ÁZSIA
¥188,160.00 - ¥188,160.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: Készült több portál adatait felhasználva

Mennyien űzik?

Magyarországon a lakosság 4%-a, tehát huszonöt emberből egy dolgozik informatikusként, vagy informatikai területen. Nagyjából 360.000 aktív informatikusunk van az országban.

Forrás: Több statisztikai oldal információi alapján

A csoport képének forrása: Pixabay

Támogatók

Támogatói felhívás...
Támogasd a(z) Informatika hivatásoldalt!

Jelentkezz be a támogatáshoz

A hivatás története

Az informatika, ahogy ma ismerjük nem olyan régen alakult ki. Néhány évtizeddel ezelőtt még 10Mb szállításához egy kisebb táskára lett volna szükséged. Ezt ma már egy e-mailel percek alatt megteheted. Az első számítógépekhez még nem volt sem monitor sem egér, billentyűzet helyett pedig lyukkártyákon kapták az információt. A számítógépek használatát szerintem három dolog tette olyan könnyűvé és hasznossá amilyennek ma látjuk.
Az első a grafikus felület, képzeld el, milyen nehéz lenne, ha kattintások helyett egy hosszú parancssort kéne beírnod, hogy megnyiss egy fájlt.
A második az egér, több alternatívát is próbáltak, amely egyszerűbbé tenné a számítógép használatot. De szerencsére a mai egerek már könnyen használhatóak és görcsöt sem kap tőle a kezünk.
A harmadik az internet, már alig van számítógép, ami nem kapcsolódik rá a világhálóra. 

ismeretlen forrás

Miket csináltak már ezen hivatás művelői?

eSight
Az egyik nagy új áttörés az eSight is az informatikához kapcsolódik. Az eSight egy elektronikus szemüveg, ami kinagyítja és valós időben a viselő elé vetíti a képet jobb felbontásban. Így az informatikával a betegeken is segíthetsz.

UNICEF Kid Power
Az UNICEF Kid Power applikáció egy lépésszámláló alkalmazás, amit a gyerekek letölthetnek a telefonjukra és minden megtett 2500 lépés után egy pontot kapnak. Minden 10. pont elérése után a szponzorok egy életmentő segélycsomagot küldenek egy rászoruló gyermeknek.

Woebot
A Woebot egy új fejlesztésű chatbot, ami beszélgetés közben megpróbálja javítani a hangulatodat, és felismer egyes mentális problémákat, mint pl. a depresszió.

Peri
A Peri egy szemüveg kiegészítő amit süket vagy hallássérült emberek számára fejlesztettek. Az apró eszközt a szemüvegre kell erősíteni és az fénnyel jelzi a viselőnek a környezetében lévő hangok irányát. Ezzel nem csak a mindennapi közlekedést, de a szociális életet is megkönnyíti.

DoNotPay
A DoNotPay egy jogi chatbot, ami segít az alacsony jövedelmű emberek jogainak védelmében. Mivel sokan nem engedhetik meg maguknak egy drága ügyvéd segítségét, ezzel többezer emberen segíthetnek egyszerre.

Tilt Brush Photoshop 3D-ben?
A Google fejlesztésével a művészek és tervezők már közvetlenül 3 dimenzióban készíthetik el legújabb alkotásaikat/terveiket. A VR alapú program segítségével az üres térben készíthetünk rajzokat és vázlatokat. A program nagy választékú opciókat kínál, mind színekben, mind hatásokban. A programot a Proto Awards 2014 díjazta.

ismeretlen forrás

Előnyök

Kényelmes munkavégzés – a számítógép ma már senki előtt nem ismeretlen és sokan gondolunk az ülő munkára, mint ideális állásra, ha neked is ez a véleményed lehet, hogy ez egy jó szakma számodra.

Magas fizetés – sok szakma kezdő fizetésével összehasonlítva az informatikai bérek elég magasak. De a magas bérezés mellett magas elvárások is vannak.

Jó előrelépési lehetőségek – az informatika folyamatosan fejlődik, és ahogy nő a tapasztalatod és a szakmai ismereteid könnyen kerülhetsz magasabb pozícióba.

Nagy kereslet a szakma iránt – ma már mindenhol alapvető, hogy van számítógép, ahol pedig van számítógép ott előbb utóbb informatikus is kelleni fog. Nem csak a magas szintű szakmai vállalatok keresnek informatikusokat a kisebb cégek vagy más téren dolgozó vállalatoknak is növekszik az igénye a képzett szakemberre.

Home office - az otthonról történő munkavállalás is elterjedt, sok olyan pozíciót kínálnak, amelyhez nem kell feltétlenül egy irodában lenned, gyakran elég lehet, ha van számítógép és internetkapcsolat ahhoz, hogy dolgozz.

Állandó változás - Ha most elhatározod, hogy IT-s leszel (bármelyik ágon), akkor mire a szakmád közelébe kerülsz, háromszor tuti megváltozik minden. És ez folyamatosan ilyen lesz. Akkor is, amikor már bőven dolgozol. Ha ez idegesít, akkor bele se vágj. (De pont ezért nem unalmas.)

ismeretlen forrás

Hátrányok

Monoton lehet a munka - bekerülhetsz olyan pozícióba, ahol a munka nem igazán változatos.

Magas elvárások - bár sok helyen magas kezdő fizetést ajánlanak az informatikusoknak a lécet is elég magasra teszik.

Változékony szakma - a szakmai újítások és a folyamatos informatikai fejlődés miatt a munkádtól vagy munkahelyedtől függően akár évente újra vagy tovább kell képezned magad.

Változó munkaidő - bár a home office létezik, kerülhetsz olyan helyzetbe ahol egy projekt megvalósításhoz jóval több időt vagy munkát kell majd befektetned, mint amennyit elképzeltél.

Odafigyelést igényel - ha például a programozás érdekel és már négyezer sorból áll a programod nehezen fogod megtalálni azt az elütött sort vagy karaktert, amitől dől az egész.

ismeretlen forrás

GYIK

Milyen informatikus képzések vannak?
Felsőoktatásban jelenleg programtervező, gazdasági és mérnökinformatikus képzések vannak. Középiskolai szinten pedig több szakképesítés szerezhető, például rendszergazdai vagy hálózatüzemeltetői.

Miben különböznek az informatikus képzések?
A programtervező informatikus programelmélettel és programtervezéssel foglalkozik. Ők leginkább szoftverfejlesztők vagy programozók lesznek a későbbiekben.
A mérnökinformatikusok mérnöki tárgyakat tanulnak a programozás mellet később hálózat fejlesztői vagy hasonló pályát kereshetnek, de náluk sem ritka a szoftverfejlesztés. Sőt ha fizikai rendszer üzemeltetésével függ össze a program, akkor pláne.
A gazdaságinformatikusok pedig a cégek és vállalatok informatikai igényeire specializálódnak. Statisztikai vagy pénzügyi programok használata és tervezése vagy adatelemzés.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

Akik nem értenek a számítógépekhez az informatikusokat vagy zseninek, vagy varázslónak bélyegzik, akik bármilyen számítógépet megjavítanak, és mindent helyre tudnak hozni. Sokszor ezek a hatalmas problémák, amikhez több évnyi tapasztalat és rutin kell, kimerül a rooter újraindításában vagy egy vírusirtásban. Sok informatikus ezért titkolja a szakmáját a családja előtt, hogy ne neki kelljen javítgatni a családi gépet.
 

ismeretlen forrás

Könyvek

Regény - Kevin Mitnick, William L. Simon : A legendás Hacker (A Megtévesztés Művészete)

Kevin Mitnick, az egyik legkeresettebb hacker volt a 90-es években. Fiatalon rájött a telefontársaságok gyengeségeire és ezzel ingyen telefonált. Később Los Angelesben tanult tovább informatikát, ahol feltörte az iskolai rendszert. Első nagyszabású projektjét 1979-ben vitte véghez 16 évesen, amikor feltörte egy számítástechnikai cég a DEC rendszerét és ellopta a kódjukat, emiatt egy év börtönre ítélték. Pályafutása alatt többtucatszor lépett be jogosulatlanul rendszerekbe és hajtott végre egyéb támadásokat miközben helyét elrejtette a hatóságok elől. 1995-ben letartóztatták és 5 év börtönre ítélték, szabadulása után Amerika legkeresettebb biztonságtechnikai szakértője lett és ma már törvényesen végzi munkáját.

Regény - Marc Elsberg: Blackout

Európa teljes elektromos és internet hálózata összeomlik. Az emberek élelem, fűtés víz és világítás nélkül próbálják túlélni a modern katasztrófát. Piero Manzano a főszereplő hacker támadást fedez föl az eset hátterében. Amikor értesíti a hatóságokat a gyanú ráterelődik. Az idő egyre fogy, az emberek kétségbeesnek, a rendet már csak a katonaság tartja fent a rendet. 
 

ismeretlen forrás

Újságok

 Néhány informatikai témájú újság ha beleolvasnál a témába.

 • Computerworld
 • Pcworld
 • Chip
 • IT business

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

 
Sokan a játékok miatt töltenek egyre több időt a számítógép előtt, és ezért választják az informatikai pályát. Tényleg csábító a napi nyolc óra munka a monitor előtt. Ha viszont el is kezded a tanulást hamar rájössz, hogy egy nagyon szétágazó szakmába léptél.
Ha informatikus akarsz lenni, ismerkedj meg a területeivel és aszerint kezdj keresgélni. Lehetsz programozó, rendszergazda, biztonságtechnikai szakértő, coder és még rengeteg más. Nézd meg melyik terület áll közel hozzád. 

Népszerű programozási nyelvek:

 • Java: Jelenleg a legnépszerűbb programozási nyelv. Több típusú alkalmazás fejlesztésére is használható.
 • JavaScript: A webfejlesztés egyik keresett nyelve, de használható asztali és mobil alkalmazások fejlesztésére is. 
 • Swift: Egy elég új nyelv, az Apple termékeken használt operációs rendszerekhez fejlesztették ki. Főleg iOS és macOS rendszeren futó programok készítésére használják.
 • Python: Univerzálisnak mondható programozási nyelv, jól strukturált  kódot eredményez. Asztali és webes alkalmazások fejlesztésére egyaránt használják.
 • C++: Rendkívül rugalmas sokféle környezetben és feladatra használható nyelv. Többféle területen is alkalmazható ezért a nagyobb cégek még mindig gyakran keresik.

Ha már nem a számítógépekben, hanem a mobilok világában gondolkodsz akkor is jó helyen jársz. A mobilhasználat növekszik és a mobilalkalmazásokat is egyre nagyobb számban keresik a felhasználók. 

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: Pixabay

Híres filmek

Híres filmek

Belépő ismeretek

 
Egyáltalán nem biztos, hogy hamar kiderül, hogy érdekel a programozás vagy a gondolkodó gépek.

Széles körben elfogadott vélemény, hogy tudni kell angolul és minimum ötösnek kell lenni matekból. Az is triviális, hogy a környékről mindenki hozzád viszi a gépeket, notebookokat és két kis boltnak Te segítesz az egyre bonyolultabb excel tábláit használni. Természetesen mindenki elhiszi, hogy egyszer már feltörted a NASA-t vagy a BKK-t (és ezt még csak nem is Te terjeszted). 
Ez így nem igaz! 
Örülünk, ha jó vagy matekból, de fontosabb, hogy ne idegenkedj a számolástól és a képletektől, de főleg a gondolkodtató feladatoktól.
A problémák (de inkább a kihívások) megértéséhez és megoldásához nyitott szemlélet és kellő önbizalom kell. És kitartás. Ha türelmetlen vagy, akkor kínlódni fogsz IT-sként. Ha türelmes vagy, akkor élvezed még a félresikerült próbálkozásokat is.
Tök jó, ha megérted az angol rajzfilmeket és a többi olvasnivalót, de még jobb, ha tudsz beszélgetni és filmeket nézni angolul. Esetleg németül, talán más nyelveken is. A világ programozóinak és rendszergazdáinak nagyon kis része tud magyarul (túlzó becslésünk szerint 0,001%) - és nem is akarnak megtanulni magyarul. Érdemes elgondolkodni azon, hogy mi alkalmazkodjunk. 

Nem várják el tőled, hogy ötös legyél töriből és magyarból. Hímző és dráma szakkörre sem kell járnod. 
De azért nem árt, ha széles látóköröd van és nyitott vagy mindenfélére. Ha IT-s leszel, akkor mindenféle emberrel fogsz találkozni. Az összes szakma és érdeklődési kör előfordul nálad - és nem mindegy, mennyire vagy tájékozott.
A műveltség és a jó kommunikáció itt is előny. Sokkal könnyebb a dolgod, ha érted és érzed a kollégáid és az ügyfeleid gondolkodásmódját. Persze sok bunkó van az IT-sok között is, de nekik sokkal jobban kell érteni a dolgukat, hogy elviseljék őket. Érezhetően jobban jársz, ha művelt, tájékozott és választékos vagy. 
 

ismeretlen forrás

Hol képzik?

Középfokú iskolák:

 • Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola
 • Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium
 • Budapesti Műszaki SZC Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma
 • Soproni Szakképzési Centrum Vas és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma
 • "Gyulai SzC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma"
 • Energetikai Szakgimnázium és Kollégium
 • Dabasi Kossuth Zsuzsanna Szakiskola, Szakközépiskola, Gimnáziumi Felnőttoktató, Felnőttképző és Kollégium
 • Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgiknáziuma
 • Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola
 • Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép, Szakképző Iskola és Kollégium
 • Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium
 • Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Karcagi Szakképzési Centrum Ványai Ambrus Gimnáziuma, Szakgimnáziuma s Szakközépiskolája
 • Miskolci SzC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma
 • Debreceni SZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma
 • Budapesti Gépészeti Centrum Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma
 • Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium
 • Reményhír Intézmény Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégium
 • Bolyai János Szakközépiskola
 • Vasvári Béri Balogh Ádám Szakközépiskola és Szakiskola
 • Pécsi SZC Simonyi Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Nemzetközi Gazdasági, és Üzleti Szakközépiskola
 • Szent Imre Szakközépiskola
 • SZÁMALKSzalézi Szakgimnázium
 • Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Pogány Frigyes Szakgimnáziuma
 • Dorogi Zsigmondy Vilmos MagyarAngol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Informatikai és Egészségügyi Szakgimnázium
Felsőoktatás:
 • Budapesti Corvinus Egyetem
 • Budapesti Gazdasági Egyetem
 • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 • Debreceni Egyetem
 • Dunaújvárosi Egyetem
 • Eszterházy Károly Egyetem
 • Eötvös Loránd Tudományi Egyetem
 • Gábor Dénes Főiskola
 • Miskolci Egyetem
 • Neumann János Egyetem
 • Nyíregyházi Egyetem
 • Óbudai Egyetem
 • Pannon Egyetem
 • Pázmány Péter Katolikus Egyetem
 • Pécsi Tudományegyetem
 • Soproni Egyetem
 • Széchenyi István Egyetem
 • Szegedi Tudományegyetem
 • Wekerle Sándor Üzleti Főiskola
 • Zsigmond Károly Egyetem
Online oktatás:
 • NetAcademia
 • Green Fox Academy

ismeretlen forrás

Kik lehetnek a tanáraim?

 Informatika karon tanító felsőoktatási tanárok:

Debreceni Egyetem:

Dr. Gáll József - DE-IK
Dr. Varga Imre - DE-IK
Dr. Ispány Márton - DE-IK
Dr. Gilányi Attila - DE-IK
Dr. Vaszil György - DE-IK

Dunaújvárosi Egyetem:

Dr. Honfi Vid Sebestyén - DUE-II
Dr. Adamcsik János - DUE-II
Dr. Nagy Bálint - DUE-II
Dr. Strauber Györgyi - DUE-II
Dr. Zachár András - DUE-II
Dr. Cserny László - DUE-II

Eötvös Loránd Tudományegyetem:

Dr. Horváth Tamás - ELTE-IK
Dr. Csuhaj Varjú Erzsébet - ELTE-IK
Dr. Kiss Attila - ELTE-IK
Dr. Demetrovics János - ELTE-IK
Dr. Zsakó László - ELTE-IK
Dr. Fridli Sándor - ELTE-IK

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Hordozható Visual Studio

Ha olvastál már a programozásról, akkor lehet, hogy hallottál a Visual Studioról is. Ez egy program, ami keretet biztosít a programozóknak, egyszerűbbé teszi a munkájukat. A segítségével hamarabb elkészülnek a programok és a hibákat is könnyebben fel tudják fedezni. Nemrég kiadtak egy új verziót a programhoz, amit már telepítened sem kell a számítógépre! Elég, ha rámásolod egy USB-re és mindenhol nálad lehet, bárhol használhatod. 

Forrás: Visual Studio

Csökkenek a hardvare árak

Mindenki hallott már a BitCoin-ról és társairól, ahogy a hullám felívelt és mindenki bányászni kezdte őket, a hardvarek ára is emelkedett. Most kicsit esik az érdeklődés a kriptovaluták irányába, úgyhogy az árak is esnek. Aki számítógépet épít vagy csak SSD-t cserélne, az most olcsóbban megteheti.

ismeretlen forrás

Rejtélyes kódot streamel a CD Projekt Red

A már ismert fejlesztő, aki többek között a Cyberpunk 2077-et is készíti, a mai napon érdekes kódsorokat kezdett streamelni. Több százan keresik, hogy valójában mit jelenthet a kód. Talán Cyberpunk alfa verziója? Esetleg egy treasure hunt? Még nem tudjuk. A fekete háttér előtt futó fehér szöveget mutató stream címe DATA TRANSMISSION IN PROGRESS_.  Hogy kinek vagy miért továbbítanak adatokat ráadásul egy ilyen felületen az még kérdés.

Update: Akik azt sejtették, hogy Cyberpunk teasert rejt majd a kód eltalálták! A kódsorozat végén ugyanis egy 48 perces videót láthattunk a játék jelenlegi állapotáról. Szerintem a grafika egyszerűen csodálatos, alig várom, hogy láthassam a végeleges verziót.

Forrás: PCGuru

Legközelebbi esemény

II. Országos IT megmérettetés

Ismét megrendezik az ország informatikusainak versenyét. Huszonnégy kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, akik tíz héten keresztül tíz kategóriában kapott feladatok megoldásával bizonyíthatnak. Tapasztalt szakemberek és feltörekvő fiatalok egyaránt jelentkezhetnek, és esélyt kaphatnak a csábító nyeremények megszerzésére. Az idei fődíj egy gyárlátogatás a németországi Augsburgba a KUKA robotics gyárába.
Az idei kategóriák és a feladatokat hitelesítő cégek:

 • Analytics in practice (IBM)
 • Android programozás (AutSoft)
 • ASP.NET (Grepton)
 • AWS – Big Data (Starschema)
 • Beágyazott rendszerek – (C nyelv) (Nextent)
 • C++ programozás (NNG)
 • Cisco switching/routing, hálózati rendszerek (Training360)
 • DevOps – GCP, AWS és Kubernetes (ShiwaForce.com)
 • iOS fejlesztés (AutSoft)
 • IT biztonság (Hacktivity)
 • JAVA (Spring, Hibernate, JPA) (Qualysoft)
 • JAVA Enterprise Edition (IBM)
 • Java Innovation (ShiwaForce.com)
 • JavaScript programozás (ShiwaForce.com)
 • Linux üzemeltetés (Wonderline)
 • Microsoft Windows üzemeltetés (Training360)
 • .NET fejlesztés C# nyelven (DXC Technology)
 • Oracle SQL – PL/SQL programozás (Training360)
 • PHP programozás (Mito Communications)
 • Python (Robert Bosch Kft.)
 • SQL Server teljesítmény mendzsment (Training360)
 • Tesztautomatizálás (Sigma Technology)
 • Unity (OtterWorks)
 • Weboldal készítés modern eszközökkel (Front-end) (Training360)
Sok sikert kívánunk minden jelentkezőnek!

Forrás: IThon

Hivatást érintő publikációk

Mixed reality avagy VR+

A mixed reality egy új technológia, ami vegyíti a virtuális és valós világot. A  technológia alapja egy a VR-hoz hasonló szemüveg, ami a valódi dolgokra virtuálisan új adatokat helyez. Ezzel bármerre járunk, folyamatosan megszerezhetünk vagy kiemelhetünk minden fontos információt.
Képzeld el, hogy egy épületre nézve megjeleníti a magasságát vagy a történetét, amikor az állatkertben ránézel, egy állatra a szemed előtt már megjelenik az élőhelye, és amit csak tudni szeretnél róla. Beépíthető arcfelismeréssel egy barátra nézve megtudhatunk mindent, amit online megosztott. Egy arcra nézve betölthetőek lehetnek majd a facebookos posztjai vagy kedvenc youtube videói. 
Ezzel az újságok fölöslegessé válhatnak, hiszen ha körülnézel, már látsz mindent ami éppen fontos lehet.

A quantum számítógépek kora

Több jelentős quantum technológiával összefüggő cikk is megjelent nemrég. A Google bemutatta a nagyközönségnek a Bristleconet amely egy 50qbites processzor. A quantum számítógépek ereje többszöröse a ma használtakénak. Ha sikerül kifejlesztenünk a technológiát, olyan gyors processzorokat építhetünk, amilyeneket ma még el sem tudunk képzelni. Érdekes, hogy a mai számítógépek működése bináris, tehát minden bit egy 0 vagy 1 a számítógép fejében, a quantum számítógépekben van egy harmadik lehetőség is, amikor egy bit egyszerre 0 és 1.

ismeretlen forrás

Az Intel és az etikus hackerek

Minden informatikai terméknél szembejön a probléma, hogy nem tudunk mindenre felkészülni! A programokat és hardvereket megkerülhetjük, és így betörhetnek vagy kihasználhatják a rendszert. Ezeket a hibákat sokszor használják illegális tevékenységekre. Ez ellen lépett fel most az Intel. Új programjával segíti az etikus hackereket, akik ahelyett, hogy problémákat okoznának a felfedezett bugokkal a fejlesztést segítik. A felfedezett problémákért akár 250.000 dollárt is kaphatnak a becsületes 'megtalálók'.

Forrás: HWSW

Hitelességi mutató a Facebookon

Nem ritka, hogy egy Facebookon megjelenő hírt jelentenek a felhasználók. Sokan viszont pusztán azért próbálják rontani egy-egy cikk 'értékét' mert nem értenek egyet vele vagy szimplán csak nem tetszik nekik. Ha jelentenek valamit a Facebookon azt manuálisan átvizsgálják és ellenőrzik. Mivel rengeteg álhír kering és sok esetben csak álhírként akarják feltüntetni a valóságot, új megoldást kellett keresni. Ettől az évtől kezdve a felhasználók egy  hitelességi mutatót kapnak a Facebookon ami a szavahihetőséget jelzi. Ha egy felhasználó a valótlan tartalmakat pontosan jelenti, akkor az ő bejelentéseit megbízhatóbbnak tekinti majd az oldal és fordítva. Ez segíthet csökkenteni a rengeteg átverést és hamis információt.

Forrás: HWSW

A csoport képének forrása: Pixabay

Média galléria

Az egyik legegyszerűbb program a "hello world" kódja
( Forrás: Null-Byte )
Az első programozható számítógép
( Forrás: Wikipédia )
Szerverterem
( Forrás: Pixabay )
VR szemüveg
( Forrás: Pixabay )
Modern alaplap
( Forrás: Pixabay )
Így néz ki egy hálózati kártya
( Forrás: Hálózati kártya )
A merevlemezen tárolja a számítógép az adatokat
( Forrás: Pixabay )
A számítógép fizikai összerelése
( Forrás: Pixabay )
Tovább a nem megjelenített képekhez...
 • Leírás forrása: ad
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!