Scrum master

Scrum master

Hivatások Informatika Scrum master
Angol elnevezés: Scrum master
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Egységben az erő

Az agilis szervezeti kultúra eredménye az kell hogy legyen, hogy a csapat közös sikerként éli meg az eredményeit és közös bukásként a kudarcait. Minden szerepkört az határoz meg, hogy milyen szerepet játszik a csapat és a cég sikereihez. Ennek megfelelően a Scrum Master munkaköri leírását és célszerű azzal kezdeni, hogyan járul hozzá a csapat sikeréhez, amit úgy tesz meg, hogy biztosítja az agilis szervezetek alapelveit betartatást és a mechanizmusok működését.

Elsődleges feladata, hogy elhárítsa az akadályokat, amelyek gátolják a csapatot abban, hogy a sprint célját megvalósítsa. A scrum master nem a csapat vezetője, (a csapat önszerveződő), hanem a csapat és a zavaró tényezők közötti lökhárító. Ügyel arra, hogy a scrum folyamatot megfelelően alkalmazzák. Ő tartatja be a scrum szabályait. Kulcsfontosságú feladatának számít a csapat védelme és annak biztosítása, hogy a csapat az elvégzendő feladatokra koncentráljon. A scrum master tartja mozgásban a csapatot (facilitator), jelentős szerepet vállal az események lebonyolításában.

A Scrum Master egy felelős vezető, akinek jelentős befolyása van a hozzá tartozó csapat(ok) működésére. Ezt a befolyást azonban nem a személyek feletti hatalmával gyakorolja, hanem a folyamatokra és szabályokra vonatkozó jogosítványai segítségével.

Tevékenységek, amiket egy Scrum Master végez:

 • Megszervezi és levezeti a legfontosabb csapat eseményeket (napi egyeztetések, sprint review-k, sprint tervezések). Ezalatt figyel arra, hogy a csapat minden tagja megértse és elfogadja a meghozott döntéseket.
 • Ügyel a csoport hangulatára és a csapattagok közötti kapcsolatra. Ahhoz, hogy megértse a negatív hangulatot, az szükséges, hogy a csapat közelében legyen, együtt kell élnie a csapattal. Elsősorban négyszemközti és csoportos megbeszélésekkel, coaching jellegű tevékenységekkel végzi a munkáját. Szükség esetén a menedzsment beavatkozását kérheti.
 • Folyamatosan visszajelzést ad a csapat teljesítményéről. Egyfajta tükröt tart a csapat felé a hatékonyságukról, és felhívja a figyelmüket arra, hogyan lehetne azt fokozni.
 • Ösztönözni a csapatot arra, hogy tegyenek a módszereik javítása érdekében, amihez saját ötletekkel is előáll.
 • Figyel arra, hogy a csapat betartsa a szabályokat és döntéseket, amiket azért hoztak létre korábbi megbeszéléseken , hogy professzionálisabb csapattá váljanak.
 • Figyel arra, hogy a csapat tagjai betartsák az agilis működéshez szükséges viselkedési formákat, illetve figyelmezteti azt a csapattagot, aki ezt nem teszi meg.
 • Bevezethet a csapat által alkalmazandó szabályokat, amit elsősorban konszenzusos alapon teszi meg, de szükség esetén elrendelhet bizonyos szabályokat , amit be kell tartani. Fontos, hogy ezek  tapasztalait együtt értékeljék ki, hiszen az a cél, hogy a csapat értse a munkamódszereik mögött meghúzodó alapelveket, egyetértsenek velük, és vállalják a felelősséget sz eredményeikért.
Tehát a Scrum Master 7 kiemelkedő feladatköre:
 • Támogató vezető
 • Facilitátor
 • Coach
 • Menedzser
 • Tanár
 • Akadálymentesítő
 • Változtatáskezelő

Elvárt végzettség:

Betanított

Munkaidő

8 órás

12 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

1/5

Szellemi:

2/5

Kreatív:

3/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

7 018 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

A Scrum mester hivatás eredete szorosan összfügg az agilis szemlélet kialakulásával, hiszen annak a szerepe, csak egy agilis szervezeti kultúrában értelmezhető.

Az agilis szemlélet legkorábbi említésre méltó forrása Nonakának és Takeuchi-nak az innovatív termékfejlsztés jellemzőiről szóló értekezése, ami 1986-ban jeletn meg. A cikk a változó körülményekhez való alkalmazkodást, a gyors, ugyanakkor flexibilis fejlesztés új megközelítését írja le, amit a szerzők a rögbiből kölcsönzött hasonlattal "scrum-nak" neveznek. Ezt a kifejezést a játék megszakítás utáni újrakezdést jelenti, amikor alkalmazkodni kell az ellenfél játékához. A szerzők nem használják az agilis szemléletmegközelítést, viszont az általuk vizsgált probléma éppen az, ami az agilis szemléletmód kialakulásához vezetett.

Az agilitás kifejezése az 1990-es évek elején került be a köztudatba, méghozzá az agilis gyártás (agile manufacturing) témakörében. Rengeteg publikáció megjelent a témával kapcsolatban , viszont ami tényleges áttörést jelentett a szoftverfejlesztés területén kialakuló agilis szemlélet. 2001-ben jelent meg a "kiáltvánnyal az agilis szoftverfejlesztésért", ami megfogalmazza a hatékonyság legfőbb alapelveit, mint például:

 • az egyén és a személy kommunikáció fontosabb, mint a módszertanok és a fejlesztési eszközök,
 • a működő szoftver fontosabb, mint a szoftver teljes dokumentációja,
 • a megrendelővel való együttműködés fontosabb, mint a fejlesztési szerződés tárgyalása,
 • a változásra való reagálás fontosabb, mint a tervek fegyelmezett követése.
Manapság a vállalati szférában az agilis kifejezést már kiterjesztett értelemben, minőségjelzőként (is) használják, és számos fogalmat árnyalnak vele, így többek között beszélnek "agilis szervezetről", "agilis projektmenedzsmentről",agilis termékfejlesztésről".

A Scrum módszer köré komoly infrastruktúra épült ki az évek során, amit a módszer kézikönyve foglal össze. Ez alapján a Scrum kisebb fejlesztőcsapatokat (3-9 fő) tételez fel. Két szerepet különböztet meg, a "terméktulajdonost", egy olyan felhasználót értve ezalatt, aki lényegében meg tudja fogalmazni a fejlesztendő szoftvertől elvárt funkcionalitást, illetve "Scrum Master", aki a Scrum szabályainak megértéséért és betartásáért felelős. A fejlesztőcsapat további tagjait nem különbözteti meg névvel a módszer.

A Scrum Master , mint hivatás, 2000-es években jelent meg először az informatikai iparágban, de más iparág területei is kezdik alkalmazni, hiszen a termelés általa hatékonyabb.

ismeretlen forrás

Előnyök

 • Több divízióra van rálátása
 • Több munkatárs/csapat feladataira rálát
 • Elősegíti a megfelelő szálak összekötését, az információ áramlását

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • A Scrum Master feladatait könnyű megérteni, de gyakorlatban hosszabb ideig tart elsajátítani.
 • Kvázi meg van kötve a keze, hiszen legtöbb esetben nincs döntési joga, de coach-olni kell, facilitálni, hogy ez által döntés szülessen
 • Nagy a felelősség
 • A rejtett mondatokban meghallani a valós problémát, és meghatározni az Action Point-ot
 • Nehéz láthatatlannak lenni, és úgy segíteni a csapatot.
 • A feladatok nincsenek egyenletesen elosztva, így van, hogy egyszerre sok a teendő

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

 • Barry Overeem
 • Ken Schwaber
 • Jeff Sutherland

ismeretlen forrás

GYIK


Mi a feladata a Scrum Masternek?

Elsődleges feladata, hogy elhárítsa az akadályokat, amelyek gátolják a csapatot abban, hogy a sprint célját megvalósítsa. A scrum master nem a csapat vezetője, (a csapat önszerveződő), hanem a csapat és a zavaró tényezők közötti lökhárító. Ügyel arra, hogy a scrum folyamatot megfelelően alkalmazzák. Ő tartatja be a scrum szabályait. Kulcsfontosságú feladatának számít a csapat védelme és annak biztosítása, hogy a csapat az elvégzendő feladatokra koncentráljon. A scrum master tartja mozgásban a csapatot (facilitator), jelentős szerepet vállal az események lebonyolításában.

Miért jó, ha a Scrum Master a fejlesztő csapat tagja?

Számtalan előnye van annak, ha olyan Scrum Mastert választunk, aki a fejlesztő csapatnak is tagja.
Még több, ha ő egyben szoftverfejlesztő is.

 • Könnyen elfogadják. Nyilvánvaló, hogy az az ember aki nap-mint-nap együtt dolgozik a csapat többi tagjával könnyebben megérti magát velük mint az, aki egy teljesen más szerepkörben dolgozik.
 • Első kézből érti a problémákat. Mivel állandó tapasztalata van a projekt napi kihívásairól, ezért nem kell neki elmagyarázni, hogy mi nyomasztja, mi hátráltatja a csapatot. Ez segíti abban, hogy gyorsan felsimerje a legnagyobb problémákat.
 • Képben van a projekttel. Könnyen megértheti magát a Product Ownerrel, mivel nagyon jól tudja, hogy milyen terméket fejlesztenek.
 • Ismeri a kód minőségét. Az agilis fejlesztés kritikus eleme az átlátható, jó minőségű kód. Bármilyen jó is a Scrum Master, ha a csapat nem fordít kellő figyelmet a kód minőségére, akkor előbb vagy utóbb súlyos problémákkal kell szembenézniük. Senkinek sincs több esélye arra, hogy ezt időben észrevegye, mint egy szoftverfejlesztőnek.
 • Nem hoz be „vízfejet”. Ha a fejlesztő csapat tagja látja el a Scrum Master feladatokat, akkor nincs szükség új ember felvételére és egy újabb „vízfej” eltartására. Kis cégek Scrum csapatainál ez döntő érv lehet.
Miért ne legyen a fejlesztő csapat tagja?

Minden előnye ellenére, a fejlesztő csapat tagjaként is dolgozó Scrum Master az egyik legnagyobb kihívással néz szembe. Ez pedig a szerepkonfliktus.

Ha fejlesztőként dolgozik, akkor állandóan mérlegelni kell, hogy mivel tesz jót, vagy mivel árt kevesebbet a csapatnak.

ismeretlen forrás

Hol képzik?


A Scrum Master képzés nem felsőoktatásban, felsőoktatási szakképzésben vagy OKJ-s képzésben folyik, hanem egyéni és céges szintű képzésben, coachingokban, moduláris képzésben, amelyek oktatási központok tartanak
Oktatási központok, amikben Scrum Master képzés folyik
Kürt Akadémia
John Bryce Oktatóközpont
Srum Master Suli
Sprint Consulting Kft.
Masterfield Oktatóközpont
Szinergia Projekt-, Működés- és Változásmenedzsment Kft.
ShiwaForce Kft.
NobleProg
International Scrum Institute

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

 • Nyelvismeret: középszintű
 • Gyakorlat és rutin: szintű Atlassian termékek használata (pl. Jira), a legmodernebb IT-trendek ismerete
 • Tantárgyak: a módszertanok ismerete:Scrum, Kanban, Lean agilis eszközök
 • Képességek (pl. kézügyesség, kreativitás, gyorsaság, stb.): kiváló kommunikációs képesség, és problémafelismerő- és megoldó készség
 • Soft skillek (kommunikáció, konfliktuskezelés, problémamegoldás, empátia): pontosság, precizitás, fejlett "people management", jó rendszerező és adminisztrációs képesség, szervezőképesség

ismeretlen forrás

Hazai viszonyok

A multiknál, illetve a külföldi piacra dolgozó hazai vállalatoknál nagyobb az igény a saját belső
folyamatok fejlesztésére. Bár már akadnak olyan itthoni cégek, akik belső piacra dolgozva is
nyitnak az agilitás felé.

Ehhez a kulcsszó a Scrum, azaz a komplex problémák megoldására kifejlesztett általános
keretrendszer, mely az agilis szoftverfejlesztés egyik alkotóeleme, ami elősegíti a
megfogalmazott ötletek kiváló minőségű termékké történő átalakítását. Annak értelmében,
hogy mindenki betartsa ezen keretrendszer szabályait, a vállalatok úgynevezett Scrum
Mastereket alkalmaznak. A Scrum Master feladata annak biztosítása, hogy a modell
szabályait betartsák, és garantálható legyen a fejlesztési és gyártási csoportokon belül a
zökkenőmentes végrehajtás.

A Scrum Masterek megfigyelői és moderátori feladatokat töltenek be, figyelemmel kísérik a
folyamatokat, és szituatív módon vezetik a csoportot, ugyan nem programoznak, de az
informatikai ismereteik jelentős. A vállalatok stratégiájának egyre gyakrabban része a
digitalizáció, ennek megvalósításához pedig szinte mindenhol szükség van jól képzett IT
szakemberekre, valamint agilis módszer betartatása miatt Scrum Masterre. Munkáltatói
oldalról tehát minden eddiginél nagyobb igény van felkészült, angolul jól beszélő, a modern
technológiákat jól ismerő kollégákra.

A piac méretéből adódóan a munkakör betöltésére kevés az elérhető szakember
Magyarországon, illetve a munkáltató gyakran inkább átképzi a munkavállalóit.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • Projekt menedzser
 • Agile transformation leader
 • Design thinking tanácsadó

ismeretlen forrás

Várható jövedelem

HU
7 018 EFt - 7 018 EFt

EU
€89,372.00 - €89,372.00

USA
$96,985.00 - $96,985.00

ÁZSIA
¥175,513.00 - ¥175,513.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Hivatást érintő publikációk

A Scrum Master  hivatáshoz kapcsolódó publikációk, amelyek magyaarul is elérhetőek:

 • Sutherland, J. – Schwaber, K. (2011): A Scrum Útmutató
 • Beck, K. et al. (2001): Kiáltvány az agilis szoftverfejlesztésért
 • Kniberg, H. – Skarin, M. (2010): Kanban és Scrum: mindkettőből a legjobbat. C4Media
 • Csutorás Zoltán, Árvai Zoltán, Novák István: A Scrum keretrendszer és agilis módszerek
  használata a Visual Studióval
 • KLIMKÓ Gábor (2014): Az agilis szemlélet első két évtizede

ismeretlen forrás
 • Leírás forrása: scrumguides.org
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!