Szoftverfejlesztő

Szoftverfejlesztő

Hivatások Informatika Szoftverfejlesztő
Angol elnevezés: Software developer
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Van programod a jövőre nézve? Vagy nincs, de szeretnél? Akkor gyere szoftverfejlesztőnek!

A szoftverfejlesztő a számítógép „szellemi” részét alakítja ki, azaz azokat a programokat tervezi meg, fejleszti, teszteli, amelyeket a mindennapi életben, illetve munkánk során nap, mint nap használunk pl. Office programok, építészeti, minőségellenőrzési, számlázási stb. szoftverek. A szoftver tartalmazhat szöveget, képet, grafikát, hanganyagokat, sőt egyre gyakrabban interaktív megoldásokat is.

A szoftver működhet számítógépen, de akár más technikai eszközön is pl. telefon, tablet. A szoftverfejlesztő általában megrendelésre dolgozik, így munkája a szoftver megtervezését, megírását, kipróbálását és finomhangolását, továbbfejlesztését jelenti.

Jellemző feladatok, tevékenységek

A szoftverfejlesztő munkája mindig egy fejlesztési projekt: egyszeri, adott határidejű és célú fejlesztés. Meghatározott menete van, tartalma azonban mindig változik, ezt nevezik a szakmabeliek forgatókönyvnek. Az egyes projektfázisok határozzák meg a szoftverfejlesztő feladatait:

 • Meghatározza a fejlesztés célját. Megfogalmazza, hogy a kifejlesztésre kerülő (új) szoftver ki használja és milyen céllal, mit kell tudnia, miben segíti a felhasználót
 • Megtervezi a fejlesztés menetét, a szükséges erőforrásokat. Kiválasztja a tervezett fejlesztéshez szükséges technológiát, eszközöket szem elött tartva sz elterjedt szabványokat, protokollokat. Rendszerterveket készít, algoritmusokkal együtt. Meghatározza a fejlesztéshez szükséges eszköz-, ember-, és időigényt.
 • Kialakítja a működéshez szükséges környezetet. Szükség esetén adatbázisokat kezel, és minden esetben használ informatikai biztonsági eszközöket.
 • Leprogramozza az új szoftvert.Programintegrációs feladatokat lát el, amely mentén rendszerré integrálja és optimalizálja a kifejlesztett modulokat és forrásanyagokat.
 • Kipróbálja, és szükség esetén módosítja a fejlesztést. Beüzemeli az egységeket, koordinálja a tesztüzem lefuttatását, értékeli a tesztelés eredményét, koordinálja, végrehajtja a módosításokat.
 • Dokumentációt készít. Munkáját folyamatosan dokumentálja annak érdekében, hogy a sikeres szoftvert újra, már egy nagy  mennyiségben is elő lehessen állítani.
Természetesn mindvégig együtt kell működnie az ügyféllel, megérteni igényeit, kapcsolatot tartani vele, megegyezésre törekedni.
 

Elvárt végzettség:

Felsőfokú

Munkaidő

8 órás

12 órás

Éves munka

Munkakörnyezet

Beltéri

Home Office

Munka jellege:
Fizikai:

1/5

Szellemi:

4/5

Kreatív:

3/5

Veszélyes:

1/5


Átlagjövedelem:

9 623 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

Hazai viszonyok

A szakma hazai megítélése igen hullámzó, egyesek felesleges és csupán a haszonszerzést megcélzó tevékenységnek vélik, míg mások a modern társadalom fontos alappilléreként. A szakma munkaerő piaci helyzetére szerencsére ez nincs hatással, hiszen szakma iránti kereslet egyre csak nő, hazánkon belül is. Ez egyrészt köszönhető az egyre több, Magyarországon is irodát nyitó multinacionális cégeknek és az újonnan alakuló magyar szervezetknek is, valamint a folyamatos Hazai és Európai támogatottságú pályázatoknak is.
 

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

A munkaerő piacon, igen magas a kereslet az informatikai szakemberek iránt. Ez érvényes mind külföldön, mind hazánkban is. Sőt jelenleg a szabadúszó munkavégzés is virágkorát éli tekintve, hogy egyre gyorsabban lehet, így megrendelői szempontból egyre olcsóbban is, szoftvert fejleszteni akár önállóan egy nagyobb organizáció támogatása nélkül. A kisebb-nagyobb szoftveres megvalósítások iránti kereslet valószínűleg csak tovább fog nőni, ezen kereslet munkaerő piaci megoszlásának előrejelzése lehetetlen, a szakmai trendek alakulásán is erősen múlni fog, ugyanúgy ahogy a technológiák fejlődésén is. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ki fog alakulni egy munkáltatói réteg a szabadúszók, illetve a kisvállalkozások között, akik a kisebb, egyszerűbb igényeket gyorsan és viszonylag olcsón ki fogják elégíteni, míg a közép és nagyvállalkozások a nagyobb pályázatokat és projekteket, szolgáltatásokat fogják kifejleszteni.
 

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

Napjainkban a különböző technológiai ágazatok a szoftverfejlesztési szakmában számos különböző szakmai ágazatot hozott létre. Az új, modern technológiák művelői iránt igen nagy a kereslet a munkaerő piacon, mind a kezdők, mind a tapasztaltabb szakértők terén. Ez a gyors fejlődés azonban magával hordozta azt is, hogy számos technológia és programnyelv gyors ütemben avul is el, ráadásul a tendenciák alapján ez egyre csak gyorsul, vagyis a technológiák fluktuálnak, így munkavállalóként igen nagy kihívás ezzel lépést tartani.

A szakmai iránti megnőtt kereslet és az ilyen nagy léptékű szaktudás-beli fluktuáció, miatt a hivatalos egyetemi képzettségek is egyre inkább elértéktelenednek, helyette pedig számost gyorstalpaló képzés indul, akár teljesen szakmán kívüliek számára is, amely a szakma felhígulását jelzi előre. Ugyanakkor éppen ezek miatt a tapasztalt, nagy szaktudású munkavállalókért részben megnőtt a kereslet. Ezen általánosnak számító folyamatok mellett természetesen a jelenlegi globális egészségügyi helyzet is hatással volt a piacra, ám a szakma globális mivolta ellenére, kisebb hatással volt rá, mint ahogy az előre várható volt, azonban hosszútávú előrejelzést még korai lenne kijelenteni.
 

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • UI Designer
 • UX designer
 • Üzleti Elemző
 • Emberi Erőforrás menedzser
 • Coach

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
9 623 EFt - 9 623 EFt

EU
€77,768.00 - €77,768.00

USA
$108,156.00 - $108,156.00

ÁZSIA
¥278,940.00 - ¥278,940.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

A hivatás története

A programozás, mint tudomány maga rég múltra tekint vissza, az egyik első modern és közismert eredménye a II. világháború idejéről származik, Alan Turing az első számítógép megépítésével törte fel a német titkosítást az Enigmát. Ezt követően az informatika és így a programozás is rohamosan fejlődött. Eleinte természetesen leginkább katonai, illetve tudományos célokra használták, azonban a technológiai fejlődés lehetővé tette a számítógépek háztartásokba való jutását is, amellyel a különböző alkalmazások utáni kereslet is gyorsan nőtt. Ezzel pedig az olyan szakmák és képzések iránti érdeklődés is, mint a Programtervező Matematikus, Programtervező Informatikus vagy a Szoftverfejlesztő.

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

A technológia különböző ágazatai több területet hoztak létre a hivatáson belül. Jelenleg talán a legnagyobb területek a Web alkalmazás fejlesztés, illetve a Mobil alkalmazás fejlesztések. Ezen belül a szoftverek megoszlása igen sokrétű, nagy a kereslet a játék és szórakoztató alkalmazások iránt, de az ügyviteli és pénzügyi szoftverek iránt is. Továbbá a különféle szociális platformok és az azokra épülő egyéb szolgáltatásokat nyújtó szoftverekért is. A technika fejlődésével az informatika és így a különféle szoftverek is a mindennapi életünk egyre több részére jut el így valószínűleg ezen területek száma csak tovább fog nőni. A szakma, habár kisebb múltra tekint vissza, mint sok más hivatás, többféle munkafolyamatot is kitermelt már ezen rövid idő alatt is. Napjainkban az egyik legelterjedtebb és legközkedveltebb az Agilis szoftverfejlesztés és azon belül a SCRUM és Kanban metodológiák használata. De ennél sokkal régebbi múltú munkafolyamatok is léteznek, mint például a vízesés modell, amelyet azonban mára már szinte sehol sem használnak. A hivatás egyik legismertebb terméke a számos közkedvelt szociális platform, valamint az ezekhez tartozó saját alkalmazások, hirdetési platformok. Egy másik talán sokkal kevésbé feltűnő eredménye maguk a technológiai eszközök, mint pl. az Okostelefonok, az általuk futtatott operációs rendszerek, mint pl. az Android vagy az iOS, ezen kívül számos modern tudományos felfedezésben és eredményben kap nagy szerepet az információs technológia. Nagy szerepe volt a szoftvereknek sőt a szuper számítógépeknek is pl. a gravitációs hullámok bizonyításában, de a modern teleszkópok képeinek elemzésében is.

ismeretlen forrás

Előnyök

A szakma egyik nagy előnye maga a szakma iránti hatalmas piaci kereslet. Az elérhető gyors képzésekkel együtt a szakma egy gyors ugyanakkor átlag feletti bevételi lehetőséget tud biztosítani bárki számára, aki nyitott az ilyen irányú szakmai tudásra. 

ismeretlen forrás

Hátrányok

A felsorolt előnyök mellett azonban a hivatás egy nagy ám kevésbé ismert kihívása magának a technológiáknak a gyors fejlődése és az ezekhez kapcsolódó szoftver fejlesztési eszközök és techniológiák fluktuációja. A szakma képviselőinek nagyon nagy energiát kell fektetni az önképzésbe, hogy szaktudásuk naprakész és piacképes maradjon.

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

 • Bill Gates
 • Steve Jobs
 • Mark Zuckerberg
 • Alan Turing
 • Neumann János

ismeretlen forrás

GYIK


Mennyire fontos a matematika a szakmában?

Habár az egyetemi képzés szerves része az emelt szintű matematika, a mindennapi munkavégzés során ritkán van erre szükség. Ugyanakkor analitikus és logikus (sőt algoritmikus) gondolkodásra nap, mint nap szükség van, amelynek kifejlesztését nagyban elősegíti a matematikai oktatás és a matematika szeretete és megértése.

Mi a különbség a szoftverfejlesztő és az informatikus között?

Minden szoftverfejlesztő informatikus, de nem minden informatikus szoftverfejlesztő. Az informatikus egy tágabb fogalom, amelybe beletartoznak a programtervező matematikusok, a programozók, illetve a rendszergazda is. A programtervező matematikus ritkán ír programot, inkább rendszereket tervez, míg a szoftverfejlesztő saját elgondolás, vagy utasítások alapján ír meg számítógépes programokat. A rendszergazda ezzel szemben a rendszer fenntartásáért felel, nem elvárás vele szemben a programozói tudás.

A szoftvereket mi alapján különböztetjük meg?


A szoftvereket az alapján különböztetik meg, hogy a gép működtetését, vagy az ember által igényelt feladatmegoldást segíti-e elő inkább. Ezek alapján négyféle szoftver csoportot szoktak elkülöníteni:

 • Alapszoftver, ami a gép üzemszerű működését beállító programo(ka)t jelenti.
 • Rendszerszoftver, amely lehetővé teszi, hogy a gép más szoftvereket is elkészítésen, illetve üzembe helyezzen.
 • Alkalmazások, amelyek többet tesznek lehetővé a felhasználó számára, mint a számítógép önmagában.
 • Felhasználó által készített szoftver, amely programozói ismeretek nélkül elkészíthető programok összesítő neve.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

Minden programozó „kocka”. Ez valójában nem igaz a legtöbb programozó egyáltalán nem az, épp ellenkezőleg az egész napos egyhelyben való munkavégzés miatt sokan szeretnek aktívan kikapcsolódni.

ismeretlen forrás

Miket csináltak már ezen hivatás művelői?

 • A programozható számítógép koncepciójának kidolgozása
  Charles Babbage
  1822
 • C programozási nyelv megalkotása
  Dennis Ritchie és Brian Kernighan
  1969 és 1973 között
 • A C++ programozási nyelv fejlesztése a C programozási nyelvből
  Bjarne Stroustrup
  1983-1987
 • Java általános célú, objektumorientált programozási nyelv megalkotása
  James Gosling illetve a Sun Microsystems
  1995-2009
 • A PHP nyelv eredeti változatának megalkotása
  Rasmus Lerdorf
  1995

Forrás: wikipedia.org

A csoport képének forrása: pixabay

Híres filmek

Hol képzik?

 • Debreceni Egyetem Informatiaki Kar
 • Eszterházy Károly Egyetem Informatikai kar
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar
 • Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar
 • Nyíregyházi Egyetem
 • Pannon Egyetem Műszaki Informatikai kar
 • Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar
 • Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

Manapság sok szakiskola is indít már az általános iskola után is a hivatáshoz kapcsolódó képzést is, azonban az egyetemi képzések nem kötik ki előfeltételnek ezen szakmák elsajátítását, mint előkövetelmény. A szoftverfejlesztői egyetemi képzéseknek az általános előfeltételeken kívül nincs semmilyen speciális követelménye. A szakmai és egyetemi, főiskolai képzéseken kívül manapság közkedvelt módszer a szakma megkezdéséhez a számos gyorstalpaló képzés egyikének az elvégzése. Pályakezdők esetében ugyanakkor előnyt jelent egy megfelelő egyetemi végzettség vagy legalább folyamatban lévő egyetemi képzés megléte. Ezen kívül fontos, hogy a munkavállaló jól tudjon csapatban dolgozni, lehetőség szerint legyen önálló és önképzésre hajlamos egyéniség

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Legközelebbi esemény

 • 46. Projektmenedzsment Műhely - Projektmenedzsment szakosztály
 • HTE Infokom 2020

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Média galléria

Alan Turing
( Forrás: pixabay )
modern alaplap
( Forrás: pixabay )
Analóg PC
( Forrás: pixabay )
enigma
( Forrás: pixabay )
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!