Vadőr

Vadőr

Hivatások Mezőgazdaság Vadőr
Angol elnevezés: Ranger/Gamekeeper
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Természet közeli munkát szeretnél és érdekelnek a fegyverek, vagy csak szeretsz lőni? Akkor a vadőr hivatást neked találták ki!

A hivatásos vadászok vagy vadőrök a sportvadásznál jóval mélyebben foglalkoznak az állatokkal. A vadőr gyakorlatilag erdei rendőr, rendet és biztonságot tart az erdőben az állatoknak és az embereknek is. De mit is csinál az ember a puska mögött? Ma az emberi beavatkozás fontos szerepet játszik az erdők védelmében és megőrzésében. A hivatásos vadász vagy vadőr munkája az erdei vadállomány egészségének és minőségének megőrzése. A vadőr ismeri a hazánkban előforduló természetes és betelepített vadfajokat és a vadászhatósági besorolásukat. Bejárja a hozzárendelt erdőterületet. Feladata még a vadászati kíséret, a ragadozógyérítés, a vadkármegelőzés és a vadtakarmányozás.
 

Elvárt végzettség:

Középfokú

Felsőfokú

Munkaidő

Éves munka

Munkakörnyezet

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

4/5

Szellemi:

2/5

Kreatív:

3/5

Veszélyes:

4/5


Átlagjövedelem:

255 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

Hazai viszonyok

Magyarországon a vadászatnak nagy kultúrája és kereslete van. Több országból is szívesen járnak át turista vadászok, akiknek kísérete és felügyelete is a vadőr feladata. Az Országos Magyar Vadászkamara nemrég adta ki a hivatásos vadászok ajánlott bértábláját, ami javítja a hazai bérezést.

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

Nemzetközi kitekintés

Sok környező erdős európai országban is jó munkalehetőségek vannak a vadőrök előtt. Németország és Észak-Európa is közkedvelt vadászterep nem beszélve a nagykiterjedésű amerikai erdőségekről. Angliában, Németországban és sok Észak-európai országban jelentős a vadállomány így ezek is lehetséges munkahelyek.
 

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

Piaci helyzet

Magyarországon a vadőrök alkalmazását törvényi háttér segíti elő, ugyanis minden vadásztársaságnak, vagy vadászható erdőterületnek 4000 hektáronként kötelessége teljes munkaidős alkalmazásba vennie egy hivatásos vadászt. Mivel országunkban az erdőterületek száma és nagysága kiemelkedő ezért a munkapiacon általában kereslet várható.
 

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

Rokonszakmák

 • Vadgazdálkodási technikus
 • Vadgazdálkodási technológus

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
255 EFt - 255 EFt

EU
€3,250.00 - €3,250.00

USA
$3,500.00 - $3,500.00

ÁZSIA
¥6,400.00 - ¥6,400.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Előnyök

 • Természet közeli munkahely az emberek nagy része a városban dolgozik vagy gyárban robotol, kevés olyan munkát találsz ahol a szarvas vagy a róka gyakori látvány.
 • Legális fegyverhasználat munkaidőben – ha érdekelnek a fegyverek és munkaidőben is szívesen használnád, akkor pláne

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

Hátrányok

 • Fizikailag megterhelő – az erdő nagysága miatt lehet, hogy sokat kell gyalogolnod gyakran nehéz terepen. Szerencsére sok helyen a vadőröknek szolgálati autó is rendelkezésre áll.
 • Az ölés munkaköri feladat – hát igen ez nem mindenkinek való, de az állományritkítás nélkül a vadak is túlszaporodnak.
 • A munkaidő beosztás változó lehet – mivel a vadőr kíséri a sportvadászokat ezért a vadászat idejében neked is ott kell lenned.

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

GYIK

Mitől hivatásos egy vadász?

A hivatásos vadász a sportvadásszal ellentétben közfeladatot ellátó személynek minősül, vadgazdálkodási és vadvédelmi feladatai vannak. Nyilvántartásba veszik az Országos Magyar Vadászati kamaránál. Szolgálati igazolványt, jelvényt, egyenruhát és lőfegyvert kap.

Mit is csinál egy vadőr?

A vadőr gyakorlatilag az erdő rendőre. Túlszaporodás esetén a ragadozókat ritkítani kell, téli szezonban pedig etetni az állatokat. A beteg vagy sérült példányokat kegyeleti vagy vad és embervédelmi szempontból pedig ki kell lőnie. De nemcsak az állatokra, hanem az emberekre is oda kell figyelnie. Az illetéktelen behatolókat a vadőr igazoltathatja, bűncselekmény esetén pedig akár testi kényszerrel is visszatarthatja a rendőrség megérkezéséig.
 

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

Újságok

Nimród
A Nimród magazinban havonta olvashatsz a vadászattal és a fegyverekkel kapcsolatos újdonságokiról és érdekességekről. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet hivatalos lapja, ezért nagy nevek és az aktuális fontosabb témák is terítékre kerülnek.

Magyar Vadászlap
Szintén vadászati újság. Itt is megtalálod az éppen aktuális erdészeti, vadászati híreket és a legújabb fegyvereket vagy akciókat. Gyakran közölnek élménybeszámolót is az érdekesebb vadászati eseményekrő vagy vadakról.

Magasles
Fegyver aktualitások és vadász hely ajánlók. Sok az élménybeszámoló, hogyha új vadászterületet keresel vagy csak érdeklődsz a vadállatok iránt biztos, hogy találsz valami érdekeset.

Élményvadász
Program és helyszínajánlók, friss események a vadászvilágból. Ha éppen nem tudod merre mennél vadászni, vagy csak kikapcsolódnál egy kis lövöldözéssel nyugodtan fellapozhatod.

Vadászkutya
Vadászkutyák nevelése és tenyésztése. Ha érdekel a vadászat vagy pont a kutyás vadászat vagy esetleg valami autentikus vadászkutyát vennél megtalálhatod ami érdekel.

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

Amit még tudni lehet a hivatásról

Egy vadásznak szellemi feladatai is vannak, ismernie kell a vadászati etikettet és ápolnia a vadászati hagyományokat. Lehetőség szerint pedig humánusan vadásznia. A vadászok gyakran tesznek vadhúsvizsgálói vizsgát, amivel megvizsgálhatják az elejtett állat fogyaszthatóságát. Magyarországon jelenleg több helyen is megjelent az afrikai sertéspestis, ami kockázatossá teheti a vaddisznófogyasztást a vadőröknek most az állatok viselkedésére is különösen oda kell figyelniük.
 

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

A csoport képének forrása: pixabay

Belépő ismeretek

Ahhoz, hogy valaki vadőr lehessen vadászvizsgát kell tennie. Magyarországon ezt megteheti minden 17. életévét betöltött személy, aki részt vett a vadászvizsgát megelőző kötelező tanfolyamon. A vadászvizsga gyakorlati része fegyverkezelésből és lőgyakorlatból áll, elméleti része pedig a szükséges ismereteket teszteli. Sikeres vadászvizsga esetén vadászjegy kiváltása szükséges. A hivatásos vadászoknak behatóan kell ismerniük a területükön tenyésző vadakat, életciklusukat és szaporodásukat.
 

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

Hol képzik?

 • Országos Magyar Vadászati Kamara
 • Vadászati Kulturális Egyesület
 • Hubertus Vadásziskola
 • Zalai Vadászati iskola
 • Royal Hunting Kft.

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26

A csoport képének forrása: pixabay

 • Leírás forrása: -
 • A hivatás képének forrása: pixabay
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!