Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Hivatások Mezőgazdaság
Angol elnevezés: Agriculture
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Alyas Viktor, Marozsán Dávid

Ahol beleharaphatsz a munkád gyümölcsébe!

Ha szívesen töltenéd az idődet egy gyümölcsösben vagy szereted, az állatokat lehet, hogy ez a neked való szakma. A mezőgazdaságban igazán visszanyúlhatsz a gyökerekhez és ezt szó szerint is értheted.
Ha a lugas szó nem egy bőrbetegséget juttat eszedbe, akkor lehet, hogy nem csak képen láttál szőlőt. Talán metszeni és oltani is tudsz vagy ültél már traktoron? Termessz növényeket, élvezd a frissen kaszált fű illatát és a friss levegőt minden nap!
Tudod mi a különbség a kos és a jerke között, vagy ittál már házi tejet? Legyen külön bejáratú állatsimogatód!

Elvárt végzettség:

Betanított

Alapfokú

Munkaidő

12 órás

Idénymunka

Munkakörnyezet

Kültéri

Munka jellege:
Fizikai:

5/5

Szellemi:

1/5

Kreatív:

3/5

Veszélyes:

3/5


Átlagjövedelem:

1 920 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

430.000

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Burgert Róbert

Bővebben ...

A terület hivatásai

Vadőr

Vadőr

A hivatásos vadászok vagy vadőrök a sportvadásznál jóval mélyebben foglalkoznak az állatokkal. A vadőr gyakorlatilag erdei rendőr, rendet és biztonságot tart az erdőben az állatoknak és az embereknek is. De mit is csinál az ember a puska mögött? Ma az emberi beavatkozás fontos szerepet játszik az erdők védelmében és megőrzésében. A hivatásos vadász vagy vadőr munkája az erdei vadállomány egészségének és minőségének megőrzése. A vadőr ismeri a hazánkban előforduló természetes és betelepített vadfajokat és a vadászhatósági besorolásukat. Bejárja a hozzárendelt erdőterületet. Feladata még a vadászati kíséret, a ragadozógyérítés, a vadkármegelőzés és a vadtakarmányozás.
 

Méhész

Méhész

A méhészek termelik a mézet, amit a boltok polcain látsz és megveszel. Fő feladatuk a termelő méhcsaládok gondozása és termelésük segítése. A méhek szorgos apró rovarok, akik a virágok természetes nektárját feldolgozva készítik a természetes sárga édességet. A méhészek utaztatják a kaptárokat, hogy a méhek midig az éppen virágzó növények közelében lehessenek és így a legtöbb mézet tudják gyűjteni. A kaptárokat nem csak külső, de belső veszélyektől is védeni kell, mint a betegségek vagy az atkák. A méhekkel történő munkavégzés alapvetően a szabadban történik. A méhész munkájában a könnyű, illetve közepesen nehéz fizikai megterhelés egyaránt előfordul. A legkomolyabb környezeti ártalomnak a méhek szúrása számít, de ehhez egy idő után hozzászokik a méhész szervezete. A megfelelő védőfelszerelések alkalmazásával ez a probléma minimálisra csökkenthető, viszont akinek allergiára való hajlama van, az kizárhatja ennek a foglalkozásnak a gyakorlását.

A méhész feladata :

 • fenntartani, óvni, védeni a méhkaptárakat
 • törekedni a legjobb nektárhozamra
 • minőségi telelőhelyet biztosítani
 • nagy tehetséggel kiválasztani a méhanyákat
 • tudni, hogy szükség van tartalékállományra
 • védekezni a betegségek ellen (nyúlós költésrothadás, atka, nozéma)
 • a saját maga által termelt (akár ízesített) méhészeti termékeket értékesíteni
 • formálni Magyarország mézfogyasztáshoz való viszonyát

Borász

Borász

Nem tudsz bemenni szupermarketbe, kisközértbe vagy dohányboltba se anélkül, hogy látnál egy palack bort. A Magyar borkészítésnek évezredes hagyománya van, az ország felének kedvelt itala. Biztosan ittál már te is igazán finom és ütős bort, ha ezentúl nem csak kóstolgatnád, legyél te is borász! 

A borászat ősidőkig nyúlik vissza. Mivel az ember már régen felfedezte az alkohol jótékony és kártékony hatását elég hamar úgy döntött, hogy ezt rendszeresíti. A borászat lényegében a gyümölcsből tipikusan szőlőből való alkoholos nedűk előállítása, de más gyümölcsökből is készíthető bor például eper ribizli stb. Itthon a szőlőbor a legelterjedtebb mondhatni ez a hagyományos.

Az országban sok helyen jók az adottságok, a szőlő nevelésére. Ha Egerben jársz, vagy a Balaton környékén hektár hosszan láthatod a szőlősöket, minden tájnak megvannak a jellegzetes fajtái és ízei. Európa és Amerika is kezdi felfedezni a Magyar borokat. Több neves díjat és elismerést szereztünk az utóbbi években, úgyhogy az export is emelkedik.

Jövedelmi statisztikák

A mezőgazdaságban teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó bére Magyarországon 230.638 Ft-ra nőtt a tavalyi 204,385 Ft-ról. Tehát 12,8%-os átlagbér növekedés történt. Kis mértékben nőtt továbbá a mezőgazdasági célú földterületek nagysága is, ami további növekedést jelezhet előre.

Forrás: KSH

Hazai viszonyok

Magyarország termőföldje különösen alkalmas növénytermesztésre, éghajlata pedig az állattenyésztőknek kedvez. A mezőgazdasági adottságokat nagyon jónak mondhatjuk. Nagymennyiségben történik az országban gabona és szemestakarmány termesztés, ezek külföldön és a hazai piacon is jelentősek. A Magyar Hungarikumként számon tartott Szürkemarha pedig az egyik ritka, de értékes tenyészállatunk. A mezőgazdasági területeink elég nagyok, a hazai termelés pedig fejlődik.

ismeretlen forrás

Nemzetközi kitekintés

A környező országok is jelentős mezőgazdasági termelők. Ukrajna és Románia nagy mennyiségben exportál élelmiszer cikkeket. Az Unión belül találunk több országot is amelyekben jó munkalehetőségeket és piacot találhatunk. Az éghajlati különbségek miatt az egyes országok termelése nem csak a termés mennyiségében, hanem a termelt növények fajtájában is eltér. 

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

A hazai exporttermelés nő, a gépiesedés pedig növeli a termésátlagokat. A munkapiac stabilnak mondható a munkavállalók szempontjából, persze a gépiesítés ezt néhol csökkenti és sok az idényjellegű munka. Akik saját termelésbe szeretnének kezdeni azoknak végzettség szükséges a földterület megvásárláshoz. De egy Aranykalászos gazda képzéssel ez már megoldható. 

ismeretlen forrás

Előre jelzések a 2018-as termésátlagokról és árváltozásról.

Az előre látható termésátlagok a fontosabb terményekről, őszi árpa 4,94 tonna/hektár, kukorica 7,14 tonna/hektár, napraforgó 2,89 tonna/hektár, szója 2,37 tonna/hektár.
A szántóföldi növények felvásárlási árai is változtak, a héten a repce és a kukorica értéke emelkedett 1407 Ft-al illetve 1544 Ft-al. A búza árában viszont némi enyhe visszaesés mutatkozik, 303 Ft-al csökkent a felvásárlási ára. Figyelemmel követheted az aktuális felvásárlási árakat a mezőgazdasági oldalakon például az Agroinform weboldalán.

Forrás: Agroinform

Rokonszakmák

 
Néhány szakma mezőgazdasági területről:

 • Szőlész
 • Borász
 • Méhész
 • Sertéstenyésztő
 • Szarvasmarha tenyésztő
 • Gabonatermesztő
 • Élelmiszermérnök
 • Kertészmérnök

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: Pixabay

Várható jövedelem

HU
1 920 EFt - 1 920 EFt

EU
€15,432.00 - €15,432.00

USA
$39,324.00 - $39,324.00

ÁZSIA
¥56,340.00 - ¥56,340.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: Készült több portál adatait felhasználva

Mennyien űzik?

A statisztikák alapján, Magyarországon jelenleg a mezőgazdasági régióban összesen 434.281 fő dolgozik teljes állásban. Tehát a lakossághoz viszonyítva a mezőgazdasági dolgozók aránya kb. 5%. Gyakorlatilag minden 20.-ik ember a mezőgazdaságban, vagy ahhoz szorosan kötődő ágazatban dolgozik.

Forrás: KSH

Munkalehetőségek

Magyarországon:

Mezőgazdasági és kertészeti gépkezelő - Profession

Mezőgazdasági belső üzletkötő - Profession

Földmunkagépszerelő munkatárs - Jobline

Mezőgazdasági gépszerelő - Profession

Mezőgazdasági mérnök - Profession

Növénytermesztési ágazatvezető - Workania

Gyümölcstermesztő szak- vagy segédmunkás - Jobline

Földmunkagépszerelő munkatárs - Jobline

Állatgondozó - Workania

Mezőgazdasági gépszerelő - Workania

Gépkezelő operátor - Workania

Műszakvezető - Workania

Agronómiai üzletkötő - Profession

Külföldön:

Mezőgazdasági segédmunkás (Dániában) - Profession

Forrás: Alyas Viktor, 2020.08.26
Forrás: Készült több portál adatait felhasználva

A csoport képének forrása: Pixabay

Támogatók

Támogatói felhívás...
Támogasd a(z) Mezőgazdaság hivatásoldalt!

Jelentkezz be a támogatáshoz

Előnyök

Természet közeli munka – a legtöbb mezőgazdasági munkát a szabadban végzi az ember, eltekintve egyes állatok tenyésztésétől.

Folyamatos kereslet – élelmiszerre mindig szükség lesz, így a piaci kereslet majdnem folytonos.

Támogatási lehetőségek – az Unión és Magyarországon belül is kiemelt szerepet kapott a vidékfejlesztés az utóbbi időben, így a kezdő mezőgazdasági vállalatok is jó körülmények között indulhatnak.

Szabad munkakörnyezet – a mezőgazdasági munkákban nagyobb szabadságot élvezhet az ember, mint egy multi cég irodájában.

ismeretlen forrás

Hátrányok

Fizikai munkavégzés – hát igen, aki nem bírja, az ne menjen szántani.

Időjárás – a termény mennyisége és a munkakörülmények is nagyban az időjárástól függnek, egy rosszabb tavaszi időjárás súlyos károkat okozhat.

ismeretlen forrás

GYIK

Hogyan lehetek hivatásos gazda?

Magyarországon az Aranykalászos gazda OKJ-s képzéssel kapsz jogosultságot és végzettséget a legtöbb mezőgazdasági feladat ellátására. A végzettség szükséges például földvásárláshoz.

Milyen növényeket érdemes termelni?

A szántóföldi gabonák termesztése, a jó eljárással jövedelmező lehet. A kukorica, búza vagy repce is keresett gabona, de az aktuális piaci helyzetről mindig tájékozódj.

Milyen állatokat érdemes tenyészteni?

A házi kecskesajt egyre gyakrabban jelenik meg a piacokon, akár 6000 Ft-ot is érhet kilója. Mivel a kecske egyszerűen tartható állat, a kezdő állattenyésztőknek ezt javaslom. Megtanulod az állattenyésztés alapjait és a sajtkészítésből pedig kellemes plusz jövedelmet szerezhetsz.

Hogyan lehetek őstermelő?

Őstermelői igazolvány megszerzésével, akár te is őstermelő lehetsz. Az igazolványt minden 16. éven felüli személy megszerezheti, akinek a termeléshez szükséges eszközei rendelkezésre állnak és növénytermesztést vagy állattenyésztést végez.

Hol szerezhetek tapasztalatot?

Ha még nem kóstoltál bele,  de szeretnéd megtapasztalni, több Ökofaluban is körülnézhetsz. Értékes tudást és gyakorlatot szerezhetsz!

Hogy szabjam meg a termény árát?

Több oldalon is összehasonlíthatod az aktuális árfolyamot. Tájékozódj szakmai közegben vagy konkrétan a piacon.

ismeretlen forrás

Könyvek

Regény - Mihail Solohov: A feltört ugar

Oroszország vidékein, keményen dolgozó emberek életét mutatja be a regény. Történetünk a polgárháború után 10 évvel játszódik, amikor a szocializmus kiépítése, és a jelenlegi rendszer átalakítása folyik. A regény fő motívumai a mezőgazdasági kollektivizálás és a termelők élete a szocialista eszme alatt.

Regény - Arisz Fakinosz: Mese az eltűnt időről

Görögország egy évszázadát mutatja be nagyszülei küzdelmes, de gyönyörű életén keresztül Fakinosz.
Vangelisz és Szofia nem futott be akkora pályát, mint a Ewingok Texasban, de nagy boldogságban élték le kb. 90 közös évüket. Az első két oldal miatt én Nobel díjat is adnék neki.

Regény - Csingiz Ajtmatov: A versenyló halála

Gülszári, a poroszka ló és gazdája, Tanabaj egész sokat tud mesélni a sztyeppékről és embereikről. No meg persze a mezőgazdaság akkori állásáról. Hogy ne legyen azért unalmas a történet, nem csak mezőgazdasági és lótenyésztési szálat sző Ajtmatov. Emberek, érzelmek, szocialista vívódások és kötelességtudat. A történetvezetés és a fogalmazás csodálatos kisregénnyé emeli Gülszári és gazdája történetét. Lehetne akár kötelező olvasmány is.

Regény - Steinbeck: Egerek és emberek

A XX. század elejének vándorló idénymunkásait örökíti meg Steinbeck. De tényleg meg is örökíti. Ha nem olvastad, akkor szaladj és keríts egy példányt. Ha csak a mezőgazdasági része érdekel, akkor is el fogod olvasni. Várhatóan jobb ember lesz belőled utána - nem mintha most rossz lennél, de mindig van hová fejlődni.

Szakmai könyv - Pappné Dr. Tarányi Zita, Boruzsné Jacsmenik Erika, Boruzs János: Ősztől Őszig a kiskertben

Ha csak hobbikertünk, egy vidéki telkünk van, vagy csak a házkörül szeretnénk kertészkedni, biztosan felmerül bennünk nem egy kérdés. Melyik növényt hogyan ültessük, vagy, hogy éppen hogyan gondozzuk. Ez a kiskönyv nagy segítségünkre lehet kincset érő tanácsaival és ötleteivel.

Szakmai könyv - Velich István, V. Nagy Enikő: Egzotikus gyümölcsök csodálatos világa

Mindenhol találkozunk a már ismertebb egzotikus gyümölcsökkel, mint a banán vagy a narancs, de ennél jóval több van, amiről még csak nem is hallottunk. Például ritkán találkozunk kumkvattal, pedig állítólag ízletes. Itthon kevesen foglalkoznak egzotikus növények termesztésével, pedig egy jól kialakított üvegházban vagy erősebb fóliasátorban lehetséges lenne.

ismeretlen forrás

Újságok

Agrár élet - A modern mezőgazdaság több szegmensét érintő hírek és információk. Földművelés, feldolgozóipar és állattartás mindent egy helyen.

Agroinform Gép tipp - Új és használt mezőgazdasági gépek között válogathatsz, a nagycégek hirdetéseitől kezdve a magánszemélyek ajánlataiig.

Mezőgazdasági technika - Tudományos tartalmú szaklap, a mezőgazdasági újításokról, innovációkról, kutatási és gépfejlesztési eredményekről. Ha nem csak a szakma, hanem a tudomány is érdekel.

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

 Magyarországon a génmódosított növények termesztése és állatok tenyésztése tilos. Ez a korlátozás védi a természetes élővilág génkészletét. Egyre nagyobb területen folyik az országban biogazdálkodás és szabadtartású állattenyésztés is.
Az Országban több Ökofalu is működik, ahol a mezőgazdaságot fenntartható és természet közeli módon végzik. Ha mezőgazdasági tapasztalatot szeretnél szerezni, vagy csak érdeklődsz a téma iránt, könnyedén ellátogathatsz valamelyikbe.

ismeretlen forrás

Toplistán a piacon

Bár nem gondolnánk Magyarországról, hogy gyakran felmerül egy toplistán, a mezőgazdaságban mégis találkozunk ilyen esetekkel. Országunk a hatodik legnagyobb vetőmag exportőr. Az országban nagyjából 130 ezer hektáron történik vetőmagtermelés, ami éves export értékben nagyjából száz milliárd forintot képvisel.

Forrás: Magro

A csoport képének forrása: Pixabay

Híres filmek

Belépő ismeretek

A jó fizikum természetesen előny, de nem csak erős karokra van szükséged ahhoz, hogy talpon maradj. Jól jön, ha türelmes az ember és a csapatmunkában is otthon van. A legtöbb mezőgazdasági munkavégzéshez OKJ-s végzettség szerezhető, ezek tartalmazzák a szükséges elméleti és gyakorlati képzést. Ezek adják a jogot termőföldvásárláshoz is. Alapjában különbözhetnek az egyes ágakhoz szükséges ismeretek, ha már csak a növények-állatok szintjén vesszük. A leggyakoribb mezőgazdasági OKJ tanfolyam az Aranykalászos gazda OKJ. A tananyag alapján a jelentkezők megtanulják az alapvető mezőgazdasági gépek használatát és karbantartását. A földművelés, a növénytermesztés és az állattenyésztéshez szükséges alapokat, amelyekkel később saját elképzeléseid szerint folytathatod a munkát.

ismeretlen forrás

Hol képzik?

 Felsőfokú képzés:

Debreceni Egyetem – Mezőgazdasági-, Élelmiszer tudományi és Környezetgazdálkodási kar

Eszterházy Károly Egyetem – Agrártudományi és Vidékfejlesztési kar

Kaposvári Egyetem - Agrár - és Környezettudományi kar

Neumann János Egyetem - Kertészeti és Vidékfejlesztési kar

Nyíregyházi Egyetem - Agrár képzés

Pannon Egyetem - Georgikon kar

Szegedi Tudományegyetem – Mezőgazdasági kar

Középfokú képzés:

Magiszter Menedzser Kft. – Aranykalászos gazda képzés

Tapis Oktatási Központ – Aranykalászos gazda képzés

Élia Kft. - Aranykalászos gazda képzés

Efeb Felnőttképzési Oktatási Központ - Aranykalászos gazda képzés

Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont - Aranykalászos gaza képzés

Tüske Oktatási és Vizsgaközpont - Aranykalászos gazda képzés

ismeretlen forrás

Kik lehetnek a tanáraim?

 Mezőgazdasági karon tanító felsőoktatási tanárok:

Debreceni Egyetem:

Dr. Vágó Imre - DE-MTK
Dr. Csapó János - DE-MTK
Dr. Máthé Endre - DE-MTK
Dr. Hagymássy Zoltán - DE-MTK
Dr. Szász Gábor - DE-MTK

Pannon Egyetem:

Dr. Pályi Béla - PE-GK
Dr. Nagy Pál - PE-GK
Dr.  Tóth Zoltán - PE-GK

Kaposvári Egyetem:

Dr. Matics Zsolt - KE-AKK
Prof. Dr. Romvári Róbert - KE-AKK
Prof. Dr. Kazinczi Gabriella - KE-AKK
Dr. Berzsenyi Zoltán - KE-AKK

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Sertéspestis az országban!

Magyarország keleti felén jelent meg tavasszal az ASP vagyis az Afrikai Sertés Pestis! Valószínűleg a betegséget átvándorolt vaddisznók vagy emberi hanyagság okozta. Pánikra a fogyasztóknak nincs okuk ugyanis a sertéspestis emberre ártalmatlan. A gazdák viszont jogosan félhetnek, ugyanis a fertőzés az állatokra halálos kimenetelű ráadásul elég könnyen terjed.

Az országban sikeresen csökkentették a fertőzött területeket, így a járvány elleni küzdelem eredményes. Jelenleg az ázsiai piacon a Magyarországról érkező sertéshúst nem veszik át, ami rontja az exportpiacot. Tárgyalások folynak az exportkivitel korlátozásának módosításán, hogy csak a fertőzött területekről érkező húsokra érvényesítsék.

Forrás: NÉBIH

Tavaszi esőzések

A tavaszi eső ugyan aranyat ér, de idén kicsit váratott magára az első negyedévben. Most viszont amikor már kezdődnének az aratások, országos szinten voltak erős esőzések. A szélviharok és sok hirtelen csapadék miatt egyes területeken a gabonák megdőltek. A dunántúli régióban a kalászosok akár 40%-is fekszik. Ez csökkentheti a  termésmennyiséget és a minőséget is az idei termésben.

Forrás: Agroinform

Veszélyben a magyar bogyósgyümölcsök

Az országban töredékére csökkent a bogyós gyümölcsök termesztése. Az egyre gyakoribb száraz és meleg nyarak miatt, a málna és ribizke termése folyamatosan csökken. De nemcsak a klímaváltozás, hanem a termesztési módszer is erősen befolyásolja a termelést. A bogyósok emberi munka igénye kiemelkedően magas a többi növény termesztésével összehasonlítva, és mivel az ország mezőgazdasága a gépiesedésre törekszik, ezért kevés a munkavállaló és termesztő.

Forrás: Magyar Idők

Növekvő ütemben a hazai húsipar

Az Agrárgazdasági kutatóintézet felmérése szerint idén 11%-al több szarvasmarhát, 1,7%-al több sertést és 15%-al több szárnyast dolgoztak fel. Mielőtt mindenki felkapná a fejét és elképedne, a növekedés jelentős része inkább a madárinfluenza elmúlásának köszönhető normálállapotra történő visszaállás, viszont a marha feldolgozás emelkedése jelentős. Ki tudja, lehet mégis a Szürkemarhában lesz a jövő.

Forrás: Agroinform

Az első önműködő mezőgazdasági gép!

Az önvezető autók már ismertek, de az önműködő mezőgazdasági gép egy új kihívás volt. Na azért nem ön vezető traktorról beszélünk, de egy évre előre programozható drónról. Az USA-ban bemutatott szerkezet önállóan képes felmérni a repülési viszonyokat, majd előre meghatározott mintában megfigyeli a termést. Ezek után visszarepül a töltőállomásra ahol az adatokat feltölti egy számítógépre telepeit pedig feltölti.

Forrás: Agroinform

A csoport képének forrása: Pixabay

 • Leírás forrása: -
 • A hivatás képének forrása: Pixabay
 • A hivatás fejlécképének forrása: Pixabay

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!