Valutapénztáros

Valutapénztáros

Hivatások Pénzügy Valutapénztáros
Angol elnevezés: Currency administrator/ Foreign Exchange Agent/ Currency Counter
Értéke:
Kezeli: Szatmári Sándor | Szerkeszti: Marozsán Dávid

Váltsd pénzre a tudásod!

valutapénztáros egy bankban vagy más pénzváltási tevékenységet folytató pénzintézetben, utazási irodában, szállodában, valutaváltóban dolgozik alkalmazottként. Önállóan ellátja a valutaváltással és a pénzváltással kapcsolatos ügyintézői és pénztári, pénzkezelői, értéktárosi feladatokat. Felelősségi körébe tartozik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen hatékonyan fellépni. Munkája során elengedhetetlen az ügyfelek hiteles, szakszerű és teljes körű tájékoztatása.

Kapcsolattartási, tájékoztatási feladatokat lát el. Köszönti az ügyfeleket, meghallgatja a kéréseiket. A felmerülő igényekhez kapcsolódóan informálja a hozzá fordulókat a bank által nyújtott aktuális szolgáltatások feltételeiről, az aktuális árfolyamokról, kezelési költségekről. Kapcsolatot tart az értéktárral.

Adategyeztetésért felel. Ellenőrzi a műveletet végrehajtani kívánó személyazonosságát, jogosultságait az érintett számlára vonatkoztatva.

Ellenőrzéseket végez. A kapott csekkeket, valutákat ellenőrzi azok forgalomképessége, eredetisége szempontjából.

Pénzt vált. Az ügyfél igényei és a pénzintézet előírásai alapján elvégzi a váltás végrehajtásához szükséges számításokat a megfelelő szoftverek alkalmazásával.

Kimutatásokat készít. A pénzintézet előírásainak megfelelő napi, heti, havi összesítéseket állít össze vezetői számára; ellenőrzés estén bemutatja a tevékenységét.

Nyilvántartásokat vezet, dokumentációt állít össze. Az általa elvégzett pénzügyi műveletek eredményét megadott időközönként egyezteti a pénztári mérleggel. A pénzügyi művelet végrehajtását igazoló papíralapú bizonylatokat lefűzi, az előírt módon tárolja.

Felel a biztonságért. Nyitja, illetve zárja a pénztárat, betartva a biztonsági- és vagyonvédelmi előírásokat. Amennyiben pénzmosás és/vagy terrorizmus finanszírozása gyanúja merül fel, úgy köteles bejelentést tenni az arra kijelölt számítógépes programon keresztül.
 

Elvárt végzettség:

Betanított

Középfokú

Munkaidő

8 órás

Munkakörnyezet

Beltéri

Munka jellege:
Fizikai:

2/5

Szellemi:

3/5

Kreatív:

2/5

Veszélyes:

2/5


Átlagjövedelem:

2 460 EFt

Bővebben ...

Mennyien űzik?

0

Bővebben ...

Hol képzik?

...

Bővebben ...

Ikonikus arcképek:

Bővebben ...

A hivatás története

A történelem folyamán kezdetben a közösségek maguknak termelték meg javaikat, amelyekre szükségük volt. Később szükségessé vált az áruk cseréje és kialakult az árupénz pl.: a só, szarvasmarha, kagyló, kövek, majd később az arany, ezüst és a bronz.
I.e. 2-3 ezer évvel ezelőtt már Mezopotámiában is használtak ezüstöt fizetési eszközként, de az első egységes pénzérmét Lüdia területén adták ki a Kr. e. 7. században. A pénzérme ötletét átvették a görögök is, először rézből, majd vasból verték azokat. Később ezüstből készültek, majd II. Fülöp makedón király vert aranyból pénzt. A fémpénzt a rómaiak is átvették, elterjesztve egész Európa területén.
Az ipari forradalom után azonban egyre inkább hiány lépett fel az aranyból, amely a pénzhelyettesítők kialakulásáig vezetett. A kereskedők váltókat adtak ki fizetési ígéreteik hitelesítésére, majd a kereskedők egymás váltóival is kereskedtek. Később a bankok bocsátottak ki váltókat, melyeket bankjegyeknek neveztek el. Végül az állam vette át a bankjegyek kibocsátásának egyedüli jogát, így válhatott a bankjegy egy nemzet fizetőeszközévé. Mára már eltűnt a nemesfémre vonatkozó garancia a pénz mögül. A pénz már nem csak materiális formában létezik, hanem anyag nélküli, elektromos formában is. Magyarországon a pénzváltási tevékenységet a bankok, takarékszövetkezetek, utazási irodák, szállodák, pénzváltó cégek végezhetik.
 

ismeretlen forrás

Amit még tudni lehet a hivatásról

Hol végzi a munkáját?

A valutapénztáros munkahelye a bankfiók, pénzváltási tevékenységet folytató hitelintézet, vagy pénzváltó, jellemzően annak ügyféltere. Kisebb bankfiókok esetében ez jellemzően pénztárfülke, míg nagyobb egységek esetén egy pénztárpultot, körpultot jelent elsősorban, amelynél több valuta pénztáros ül egymás mellett. A helyiség, ahol dolgozik, jellemzően légkondicionáló berendezéssel felszerelt, jól megvilágított, így mindig állandó hőmérsékletben, komfortos környezetben dolgozhat.

Eszközök és anyagok

A valutapénztáros elsősorban a kasszánál dolgozik, ahol a pénzmozgás történik. Ily módon legfőbb eszközei és a használt anyagok munkája során:

 • a banki pénztár számítógépe, amelyeken eltérő szoftverek – pénztári programok, ügyféladatbázis stb. – futnak;
 • készpénz – papír és fém;
 • bankkártya és bankkártya-terminál;
 • páncélszekrény, sajátkódos készpénztároló multiszéf;
 • bankjegy- és érmetároló eszköz;
 • törvény által előírt és pénzintézeti formanyomtatványok, eljárásrendek és bizonylatok;
 • UV lámpa;
 • nagyító;
 • bankjegyszámláló gép;
 • akciós tájékoztató anyagok;
 • biztonsági kamera.
Kivel találkozik munkája során?

A valutapénztáros munkaideje alatt elsősorban a bankba betérő ügyfelekkel áll kapcsolatban, egy munkanapon belül jellemzően több alkalommal és alkalmanként rövidebb időigénnyel. Kapcsolatot tart még:
 • munkatársaival (pl.: banki ügyintéző, értéktáros);
 • főnökével (pl.: hivatalvezető, irodavezető, fiókvezető);
 • pénztáros kollégáival;
 • biztonsági őrrel, például a hamis pénz átadásának gyanúját vele közli;
 • pénzszállítóval.
A valutapénztárosok munkájára az alábbi ártalmak, veszélyek jellemzők:

A valuta-pénztáros tevékenysége részben szellemi, részben könnyű fizikai megterhelést jelent. A szellemi fáradtág a fokozott figyelemkoncentrációból, a pénzkezelés pontosságára vonatkozó elvárásokból, annak felelősségéből, illetve a vevőkkel való kapcsolattartásból adódik.
A fizikai megterhelés során:
 • a fő ártalom a vevőkkel történő találkozásokból ered, mert így fokozottan veszélyeztetettek a fertőzések – vírusos, bakteriális – szempontjából, főleg a téli időszakban;
 • a szemre károsító hatással lehet a számítógép használata, a monitor huzamosabb ideig tartó figyelése, ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a számítógép használata során szükséges pihenő idők betartására és szemtorna végzésére.
 • a gerincoszlop terhelése előfordulhat az elsősorban hosszan ülő, néhol folyamatos álló munkából adódóan, ezért a fizikai megterhelést a munkaidőn túli testmozgással lehet csökkenteni, az igénybe vett tesztrészek átmozgatásával, erősítésével.
 • ritkábban előforduló, de olyankor rendkívüli helyzet, a rablásveszély.

ismeretlen forrás

Előnyök

 • Sok esetben kiemelt bérezés és bónusz jár.
 • Tiszta környezet; exkluzív és frekventált helyen történő munkavégzés is lehetséges.
 • Megbízható, hosszú távú megélhetést biztosít.

ismeretlen forrás

Hátrányok

 • Pénztárkezelő és Valutapénztáros OKJ-s bizonyítványt 5 évenként ajánlott megújítani (jogszabály nem írja elő, viszont a folyamatos pénzügyi változások miatt javasolt a megújítás)
 • Többnyire monoton munkavégzés jellemzi.
 • Tartósan ülve vagy állva végzett, nagy koncentrációt igénylő munkavégzés jellemzi.
 • Némelyik pénzváltó helyen hosszabb nyitvatartási idő, több műszakos munkarend és hétvégi munkavégzés is lehetséges.
 • Nagy felelősséggel járó munka, amely magas szintű stresszel járhat.

ismeretlen forrás

A szakma nagy arcai

Mayer Amschel Rothschild, a nemzetközi bankárdinasztia megalapítója. A ma élő leszármazottak jelenleg is rendkívül befolyásosak, bár a világ leggazdagabb 20 embere között ma már nincs Rothschild. Kevés olyan gazdag család létezik, amelyről annyi történet, legenda és összeesküvés-elmélet kering világszerte, mint róluk.

William Bernstein híres amerikai pénzügyi kutató, akinek eddig hét könyve jelent meg különböző befektetési és pénzügyi témákról. Ezek között találunk történeti áttekintést és tanácsokkal ellátott pénzügyi kalauzt is.

Dr. Csányi Sándor, magyar közgazdász, bankár, üzletember, aki 2011 óta Magyarország leggazdagabb embere és egyik legbefolyásosabb személye. 2019-ben a Forbes magazin szerint, 307 milliárd forintos vagyonával, ő a világ 1941. leggazdagabb embere.

Klapka György „Az aranyember”, az ország legsikeresebb Zálogház vezetőjének tartották. Vagyona és kalandos élete miatt mindig a média érdeklődésének középpontjában volt.

Ambrus Attila „Viszkis rabló”, Magyarország legnagyobb média figyelmet kapott bankrablója, aki 30 alkalommal rabolt ki pénzintézeteket. Megosztotta az ország közvéleményét. Szabadulása után jó útra tért (könyv és film is készült róla).

ismeretlen forrás

GYIK

Hol lehet elhelyezkedni ezzel a végzettséggel?

Ha Péztárkezelő és valutapénztáros OKJ végzettséggel rendelkezik, akkor az alábbi munkaköröket tudja betölteni Magyarországon: pénzintézeti ügyintéző, banki és pénzforgalmi ügyintéző, értéktárkezelő (banki), valutapénztáros, pénzfeldolgozó, banki pénztáros, főpénztáros (banki), valutapénztáros, valutaváltó. Jellemzően bankfiókban, pénzváltási tevékenységet folytató hitelintézetben, pénzváltóban, szállodában vagy utazási irodában tud elhelyezkedni.
Amennyiben külföldi munkavállalást tervez, a tanfolyam önmagában nem lesz elég a munkavállaláshoz. Érdemes már a képzés kiválasztása előtt a célország oktatási rendszerét, követelményeit tanulmányozni. A külföldi munkavégzésnél a nyelvtudás mellett előnyt jelent a munkatapasztalat és a referenciák megléte is.

Mi a valuta?

Egy másik ország törvényes fizetési eszköze; kézzel fogható bankjegy, fémpénz, apró, érme.
Azoknak az országoknak a legismertebb a valutája, amelyek egyébként is fontos szerepet töltenek be a világgazdaságban. Például az Európai Unió hivatalos pénzneme az euro, az Egyesült Államoké a dollár, Nagy-Britanniáé a font, Japáné a yen, Oroszországé pedig a rubel stb. A világon kb. 60 valuta elnevezés létezik, de némelyik ország ugyanúgy nevezte el a fizetőeszközét.

Melyik a legnagyobb értékű bankjegy a világon?

Európában a svájci ezerfrankos, értéke kb. 267 ezer forint. A világban az Egyesült Államokban forgalomban lévő 100 ezer dolláros -kb. 25,6 millió forintot érő- bankjegye, amelyet Woodrow Wilson arcképe díszít.

Valóban golyóálló-e a pénzváltó üvegfala?

A „golyóálló üveg” egy hétköznapi kifejezés. Maga az üveg nem golyóálló, hanem különböző mechanikai-, hő- és kémiai-edzéssel kezelt üveglapokat illesztenek össze, amelyek közé átlátszó, erős anyagot építenek. Így képes elnyelni a golyó energiáját, mielőtt az átfúródna rajta.

ismeretlen forrás

Városi, legendák, előítéletek, sztereotípiák

„A pénzügyekkel kapcsolatos döntéseket többségében a férfiak hozzák meg; a pénzügyi világot a férfiak irányítják.”

Több kutatás készült arról, hogy a nők a szerepe egyre jelentősebb a pénzügyi döntésekben. Általánosságban elmondható, hogy a nők több helyről gyűjtenek be információkat a döntésük előtt, jobban odafigyelnek a kiadásaikra és a megtakarításaikra.Ezt a sztereotípiát dönti meg a KSH felmérése is, amelyből kiderül, hogy Magyarországon 2019-ben a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásban dolgozók száma 76,4 ezer fő volt összesen, és ebből csak 31,6 ezer fő volt férfi, 44,8 ezer fő pedig női munkavállaló.


„A pénzügyesek gazdagok.”

Nem feltétlenül igaz. Az azonban elmondható, hogy a pénzügyi ágazatban dolgozók körében az átlag kereset magasabb. Az ezen a területen dolgozó munkavállalóknak nagyobb rálátásuk lehet a gazdasági folyamatokra, és valószínűleg hatékonyabban tudják kezelni a pénzügyeiket, kiterjedtebb szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, ahonnan első kézből kaphatnak tanácsokat, befektetési ötleteket.

„A pénzzel dolgozók korruptak, vagy kapcsolatban állnak az alvilággal.”

Természetesen nem igaz. Minden hivatásban történhetnek visszaélések, de a pénzügyi területen dolgozókról általánosságban elmondható, hogy megbízhatóak, és nagy a felelősség érzetük, hiszen ez a pénzkezelés miatt elengedhetetlen. Minden esetben be kell tartaniuk a biztonsági- és vagyonvédelmi előírásokat és jelenteniük kell, ha munkájuk során a pénzmosás és/vagy terrorizmus finanszírozás gyanúja felmerülne bennük.
 

ismeretlen forrás

Miket csináltak már ezen hivatás művelői?

A XX. század jelentős újításokat hozott a pénzügyi életben. Íme néhány érdekesség az innovációkból:

 • 1938. után megalakultak az USA-ban az országos jelzálog-intézetek.
 • 1950-ben megjelentek az első hitelkártyák, majd 8 évvel később a Bank of America elindította a modern hitelkártyáját.
 • 1960-tól él az első ATM-szabadalom, ugyancsak az USA-ban.
 • 1972-től megjelentek az un. debit-kártyák, amelyek bankkártyaként megterhelik a banknál vezetett számlát, s amellyel készpénzt is fel lehet venni.
 • A nemzetközi pénzügyekben a legjelentősebb innováció 1971-ben történ, amikor megszűnt az arany fedezet a dollár mögött is. Ez volt az utolsó pénz, amit aranyra lehetett váltani, a többi devizát ehhez rögzítették. Azóta a devizák mögött lévő árufedezet adja az értéküket. 
 • 1973-ban telepítette az IBM az első POS-terminálokat, amellyel a kártyás vásárlás egyre több boltban vált lehetségessé.
 • 1974-től az elektronikus elszámolás lépett a korábbi csekk-elszámolások helyébe.
 • 1989-ben bevezették Kanadában az tőzsdei alapokkal való kereskedést.
 • 1999-ben működésbe lépett a PayPal, az online fizetési rendszer.
(Botos Katalin: Újíts, vagy halj meg! Pénzügyi innovációk egy viharos világban, 2013)
A XXI. század pedig átalakította a pénzügyi szolgáltatásokat és a fejlődési folyamatok felgyorsultak:
 • Megjelent a FinTech, a pénzügyi szolgáltatások digitális megújulási folyamata: új szoftverek, folyamatok, applikációk, termékek, üzleti modellek, új fogyasztói élmények és kényelem megjelenése, amelyek a digitális gazdaság kezdetét, egyben potenciális megújulását jelentik a pénzintézeti szektorban.

ismeretlen forrás

Könyvek

Szépirodalmi könyvek:
A talált pénz - Magyar írók novellái a pénzről, 1999 Palatinus Kiadó
Mecseki Rita Eszter: Idézetek könyve - A pénz, 2003 Jószöveg Műhely Kiadó
Csóka Judit: Mesék a pénzről, 2019 Corvina Kiadó

Szakmai könyvek:
William Bernstein: The four pillars of investing, 2002 McGraw-Hill Companies
Lenkei Gábor: 1000 szó a pénzről, 2008 Graféma Kiadó
Brett King: Bank 4.0 - Banking Everywhere, Never at a Bank, 2018 Marshall Cavendish International
További pénzügyi témájú könyvekről, itt is olvashat:

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Híres filmek

Nemzetközi kitekintés

  2020 a világgazdaság lassulásának éve lesz, a gazdasági növekedés szerény ütemben folytatódik. A gazdaságok növekedését egyre inkább a háztartások fogyasztása erősíti. A kereskedelmi feszültségek és a koronavírussal vívott küzdelem továbbra is kihívást jelentenek majd. A nyugati országokban a vírus lefutása és a gazdaságok „újranyitása” csak lassan és elhúzódva fog megvalósulni, melynek gazdasági következménye mélyebb és súlyosabb lehet, mint ahogy azt a piacok ma vélik. 
Várhatóan a pénzügyi szolgáltatások a globális kereskedelemben továbbra is jól teljesítenek. A munkaerő-piacokon egyre növekvő igény mutatkozik a személyes kontaktust igénylő tudásintenzív szolgáltatások iránt.

ismeretlen forrás

Rokonszakmák

 • Pénzintézeti ügyintéző
 • Zálogházi ügyintéző és pénzkölcsönző
 • Postai ügyfélkapcsolati foglalkozású
 • Bolti pénztáros

ismeretlen forrás

Piaci helyzet

   Az elmúlt tíz évben a teljes pénzügyi szektor óriási változáson ment keresztül. A technológia mozgatja azokat a folyamatokat, amelyek újra formáljak a bankok működési modelljét. A fogyasztók újfajta élményt követelnek, amely az átláthatóságon és az egyszerűségen alapul, és lehetővé teszi, hogy a pénzügyeiket bárhol és bármikor intézhessék.A pénzügyi szolgáltatások iránt nő a kereslet, de az elmúlt években a digitális banki szolgáltatások elterjedése miatt a pénzügyi, biztosítási ágazatban foglalkoztatottak száma csökkent.
Ezen a területen 2019-ben 76,4 ezer fő munkavállalót foglalkoztattak Magyarországon. Ebben az ágazatban volt a legmagasabb a bruttó átlagkereset, 668 700 Ft.
2020. februárjában összesen 61 700 bejelentett, betöltetlen álláshely volt az országban, amelynek 2 %-a ebben a gazdasági ágazatban található. (NFSZ, KSH-STADAT)
   A pénzügyi OKJ képzettséggel rendelkezők továbbra is keresettek a munkaerőpiacon, az álláskereső portálokon rendszeresen hirdetnek meg banki ügyintéző vagy valutapénztáros pozíciókat. Például a hu.jooble.org oldalon jelenleg 211 állásajánlat található, a hu.indeed.com aldalon 37, de a valutaváltással foglalkozó cégcsoportok a saját honlapjukon is hirdetnek betöltésre váró pozíciókat.
A Pénztárkezelő és valutapénztáros szakképesítés birtokában számos munkakör betöltésére lehetőség nyílhat. A bankok, utazási irodák, szállodák, takarékszövetkezetek mellett, a valutaváltó irodák jellemzően Budapest több pontján és a nagyobb városokban mindenhol jelen vannak. Az Exclusive Change például már több, mint 30 éve, országszerte több, mint 300 irodájában kínálja szolgáltatásait. (exclusive.hu) A szakképesítés birtokában a továbbtanulni vágyók a Pénzügyi termékértékesítő (bank, befektetés, biztosítás) szakképesítést is elsajátíthatják az addig megszerzett tudás beszámításával vagy a felsőoktatásban további gazdasági, kereskedelmi végzettségeket szerezhetnek, így több munkakör betöltésére is lehetőségük nyílik.
 

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Várható jövedelem

HU
2 460 EFt - 2 460 EFt

EU
€18,708.00 - €18,708.00

USA
$34,080.00 - $34,080.00

ÁZSIA
¥61,440.00 - ¥61,440.00

Éves bruttó kereset, kb 5 év szakmai tapasztalattal.
Forrás: salaryexpert.com

Hol képzik?

!!Változás 2020-tól!!: A Magyar Közlöny 2019. szeptember 30-án megjelent 162. száma alapján a 2020-as évben több száz jelenlegi OKJ képzés megszűnik, vagy iskolarendszeren belül lesz csak a jövőben teljesíthető. A jelenlegi OKJ-s tanfolyamokat 2020. december 31-ig lehet elindítani iskolarendszeren kívül és 2022. december 31-ig vizsgával kell zárulnia.
Az új képzési jegyzék az alapszakmákon túl mindössze 73 részszakképesítést tartalmaz, melyeket iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd megszerezni. Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben tanulni.

Az alábbi képző központok indítanak tanfolyamot:

 • EFEB Felnőttképzési Központ
 • Perfekt Zrt
 • Minerva 90 Kft
 • Sämling Üzleti Oktatási Központ Kft.
 • Centrum Oktatóközpont
 • Oktat60

ismeretlen forrás

Belépő ismeretek

 A Pénztárkezelő és valutapénztáros képzés megkezdésének feltétele az érettségi bizonyítvány megléte.

A valuta-pénztárosi munkakörhöz kapcsolódó tudás, ismeretek elsajátítását, valamint a sikeres és szakszerű munkavégzést leginkább a következő tárgyakban való jártasság segíti elő:

 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek - hiszen szolgáltatói tevékenységet lát el, nyereségszerzés céljával;
 • matematika (jó számolási készség) - a pénzkezelés pontossága érdekében;
 • kommunikáció (magyar nyelv és irodalom) - szóbeli és írásbeli egyaránt az ügyfélkapcsolatok gördülékenysége érdekében;
 • idegen nyelv ismerete - a más anyanyelvű ügyfelekkel való hatékony kommunikáció érdekében
 • számítógép kezelői ismeretek
Szükséges személyi és társas kompetenciák:
 • önállóság,
 • pontosság,
 • türelmesség,
 • felelősségtudat,
 • megbízhatóság,
 • határozottság,
 • konfliktusmegoldó képesség,
 • kapcsolatteremtő képesség,
 • körültekintő, elővigyázatos attitűd
Kizáró egészségügyi tényezők:
 • jó látás, megfelelő színlátás hiánya,
 • jó hallás hiánya,
 • tapintókészség, karok és ujjak hiánya a bankjegyek tapintás útján történő felismeréséhez, illetve, ha a karok és kezek túlzott igénybevételét igénylő munkát nem végezhet a munkavállaló
 • krónikus pszichiátriai betegségek fennállása,
 • ha munkavállaló fokozott figyelmet, együttműködést igénylő, illetve érzelmi megterheléssel járó munkát nem végezhet
 • ha a munkavállaló tartós ülő munkát nem végezhet

Forrás: palyaorientacio.munka.hu

A csoport képének forrása: pixabay

Legközelebbi esemény

 • Sustainable World 2020 - A jövő vállalata, Budapest New York Palace 2020.09.09., A új világ pénzügyeiről
 • Fintechshow 20/20 A másik jövő. Pénzügyek a 4. forradalomban, Budapest Kongresszusi Központ 2020.06.23., digitális pénzügyi esemény a jövőről

ismeretlen forrás

A csoport képének forrása: pixabay

Média galléria

bank city of London
( Forrás: pixabay )
World Trade Center
( Forrás: pixabay )
World Trade Center (régi)
( Forrás: pixabay )
Marokkó pénzneme a Dirham
( Forrás: pixabay )
 • Leírás forrása: palyaorientacio.munka.hu
 • A hivatás képének forrása: pixabay.com
 • A hivatás fejlécképének forrása: pixabay.com

Ehhez még nem szólt hozzá senki. Légy te az első!